Pratite nas

Odlazi Berislav Kutle?

Objavljeno

na

Jedan od najuspješnijih direktora banaka u BiH Berislav Kutle želi se na sve moguće načine maknuti s mjesta čelnog čovjeka UniCredit banke BiH jer se, između ostalog, na sve moguće načine bori sjedište banke zadržati u Mostaru.

Kako nam govori naš izvor blizak ovoj problematici, ideja oko prebacivanja sjedišta u Sarajevo stara je već neko vrijeme, ali posljednjih mjeseci ovaj proces se dodatno intenzivirao pod utjecajem raznoraznih lobija. Upravo njima je Kutle “trn u oku”, jer iza njega stoji dugogodišnji izuzetno uspješan rad na čelu banke, a svim silama se bori da i sjedište UniCredit banke ne ode u Sarajevo.

Besprijekorno poslovanje

unicreditOd našeg izvora doznajemo kako posljednjih mjeseci su sve jači signali iz Zagreba da se sjedište banke prebaci u glavni bosanskohercegovački grad. Zbog toga je, prema neslužbenim informacijama do kojih smo došli, u sjedištu UniCredit banke u Mostaru bila revizija iz Hrvatske koja je provela reviziju, želeći naći bilo kakvu “mrlju” koju bi prišili rukovodstvu. Prema tom scenariju, nakon što bi se našle eventualne nepravilnosti, to bi bio samo dodatan argument za preseljene središnjice.

Međutim, kako doznajemo, to im nije pošlo za rukom jer nisu uspjeli naći bilo kakve zamjerke na poslovanje, tako da je taj dio plana otpao. Iako još uvijek nije poznato što su idući koraci u pokušaju realizacije ideje prebacivanja, jasno je kako glavna meta i dalje ostaje Kutle. On će zasigurno, uz “hercegovački klan”, i dalje zastupati stavove kako sjedište mora ostati u Mostaru, a za to ima niz argumenata. Druga strana, vrlo vjerojatno, također neće odustati od svojih nakana, tako da nas zasigurno očekuje burno razdoblje.

Uspješan direktor

Ne treba posebno naglašavati kako bi se negativno za Mostar, ali i cijelu Hercegovinu, odrazilo prebacivanje sjedišta UniCredit banke u Sarajevo.

Neki sadašnji djelatnici ostali bi bez posla, pokidale bi se neke do sada stvorene veze, tako da su mnogi skloni vjerovati kako je i sama ideja prebacivanja središnjice samo još jedan od brojnih pokušaja “udaraca ispod pojasa” prema Hercegovini.
Kada je u pitanju sam Kutle, radi se o čovjeku koji se već više od 20 godina bavi bankarstvom, započevši karijeru u Privrednoj banci Sarajevo. Od 1995. godine obnaša funkciju generalnog direktora prvo u Hrvatskoj banci Mostar, zatim u Zagrebačkoj te UniCredit zagrebačkoj banci. Od 2008. godine direktor je UniCredit banke. Dobitnik je brojnih nagrada za poslovne uspjehe pa se postavlja pitanje zbog čega se želi maknuti još jedan uspješan direktor banke.

 [ Dnevni list ]

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Gluposti

Mladićevi odvjetnici: ‘On će umrijeti ako sutra bude morao slušati presudu’

Objavljeno

na

Objavio

Od teze da su mu narušena prava zbog toga što mu ne dopuštaju da ga u pritvoru posjeti svećenik Ruske pravoslavne crkve do tvrdnje da će umrijeti ako bude morao saslušati svoju presudu – Ratko Mladić i njegovi odvjetnici na sve moguće načine pokušavali su proteklih tjedana odgoditi neminovno.

No, sutra u 10 sati dolazi trenutak od kojeg je bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba tako dugo pokušavao pobjeći: prvo fizički, skrivajući se od ruke pravde, a onda i mentalno, opstruirajući svojim ponašanjem u sudnici proces pred međunarodnim tribunalom koji prezire i ne priznaje.

Dolazi taj trenutak u kojem će čuti presudu za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

– Bilo kakva manja kazna od maksimalno predviđene, a to je kazna doživotnog zatvora, bila bi uvreda i živim i mrtvim žrtvama, kao i udarac pravdi – rekao je tužitelj Alan Tieger u završnoj riječi tužiteljstva u prosincu prošle godine.

Prošloga tjedna, Mladić je putem svojih odvjetnika ozbiljno poručio sudu da će umrijeti ako sutra bude morao slušati presudu, a to je potkrijepljeno pismom dr. Velibora Ristića, specijalista interne medicine, kardiologije i elektrofiziologije iz Beograda.

“Bio bi izložen ekstremno visokom riziku za nastanak fatalnih komplikacija” “Ako bi pacijent Ratko Mladić bio prisiljen sudjelovati na pretresu u povodu izricanja presude (…) upozoravam da bi u tim okolnostima bio, protivno svim etičkim medicinskim pravilima, direktno izložen ekstremno visokom riziku za nastanak fatalnih komplikacija (ponovni moždani udar, ponovni srčani udar i naprasna smrt)”, napisao je dr. Ristić.

Raspravno vijeće, koje će mu sutra izreći presudu, odbilo je sve zahtjeve da se izricanje presude odgodi jer smatra da ti zahtjevi nisu osnovani i vjeruje glavnom liječniku pritvorske jedinice tribunala, dr. Paulusu Falkeu, koji tvrdi da Mladić ima vrhunsku zdravstvenu skrb u pritvoru i da mu je stanje takvo da može saslušati presudu.

Mladićevo zdravlje je, inače, narušeno zbog moždanog i srčanog udara koje je pretrpio dok se skrivao od Haaškog suda. Drugim riječima, tek u pritvoru, za razliku od višegodišnjeg bijega od pravde, ima propisnu zdravstvenu njegu. (VL)

facebook komentari

Nastavi čitati

Reagiranja

Dr. Josip Stjepandić prijavio NK Crvenu Zvezdu i Nogometni savez Srbije UEFA-i zbog poticanja na mržnju

Objavljeno

na

Objavio

“Do novog oslobođenja! Slava svim žrtvama za srpski Vukovar!”, pisalo je na transparentu navijača Crvene zvezde – Delija u danima kad se Hrvatska s tugom ali i s ponosom sjeća žrtava Vukovara i Škabrnje.

Uz ovaj natpis uslijedilo je skandiranje srpskom heroju Ratku Mladiću kome se presuda za najteže ratne zločine očekuje 22. studenog.

Na ovo je reagirao dr. Josip Stjepandić prijavom UEFI, koju možete pročitati u nastavku:

Štovani dame i gospodo,
tijekom nogometne utakmice 1. Srpske lige između klubova „Crvena Zvezda“ i „Rad“ dne 18.11.2017 „Delije“, navijači „Crvene Zvezde“, razvili su transparent „18.11.1991. ДO HOBOГ OCЛOБOЂEЊA – СЛAВA СВИM ЖPTBAMA ЗA CPПCKИ BУKOBAP (18.11.1991 Do novog oslobođenja – Slava svim žrtvama za srpski Vukovar)“ na stadionu.

Time se obljetnica 18.11.1991 obilježavala kao oslobođenje, kad su srpske vojne snage okupirale hrvatski grad Vukovar te pritom pobile više tisuća ljudi, među njima civili i zarobljenici, mnoge od njih zvjerski mučeći.

O zločinima srpskih snaga u međuvremenu su sudili međunarodni sudovi u Den Haag-u. Tako su Mile Mrkšić i Veselin Šljivančanin u postupku „Mrkšić et al. (IT-95-13/1) Vukovar Hospital” (http://www.icty.org/case/mrksic/4) osuđeni na visoke zatvorske kazne zbog zločina protiv čovječnosti. Stalni međunarodni sud utvrdio je u postupku protiv Srbije (Application of the Convention on the Prevention and Punishment of the Crime of Genocide (Croatia v. Serbia), Judgment, I.C.J. Reports 2015, p. 3), da je Srbija počinila genocidne radnje (v. stavak 295: „…The Court thus finds that it has been proved by conclusive evidence that killings of members of the protected group, as defined above (see paragraph 205), were committed, and that the actus reus of genocide specified in Article II (a) of the Convention has therefore been established…”).

Mišljenja sam da su NK Crvena Zvezda i Nogometni savez Srbije prekršili pravila UEFA-e, jer su u najmanju ruku dopustili poticanje na mržnju, te Vas stoga pozivam da pokrenete stegovni postupak protiv NK Crvena Zvezda i Nogometnog saveza Srbije.

Sa štovanjem
Dr. Josip Stjepandić

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari