Connect with us

Komentar

Odlična Ukrajinska taktika…

Objavljeno

-

Foto: EPA

Odlična Ukrajinska taktika…. svi zadnji veći napadi Ukrajinaca odnose se na “zračnu i protuzračnu” infrastrukturu na Krimu.
Zašto samo na Krimu a ne u drugim dijelovima Ukrajine?

Naravno da se i tamo gađaju točkasti ciljevi prema potrebi i prikupljenim saznanjima ali Krim je prioritet.
Prije svega jer Krim je pozadina i većim dijelom “logistička baza”, polazna crta i ruska potpora prema Zaporižju. Počevši od zrakoplova koji napadaju Ukrajinske crte napada u Zaporižju i Donjeckoj oblasti, do dronova i njihovih baza, velikih baza smještaja ljudstva, tehnike i streljiva.

Drugi učinak koji proizvode ovakvi napadi na bitne komponente ruske vojske je ekvivalentni odgovor na ruske svakodnevne napade projektilima. Noćas su ih ispalili preko 40 komada, najveći broj nakon dugo vremena.

Sustavnim napadima na “kapitalne” ruske objekte (o tome sam nedavno elaborirao), posebice PZO sredstva, Ukrajinci uspješno razbijaju PZO štit nad Krimom izlažući buduće ciljeve za daljnje nesmetano djelovanje svojih dronova i projektila čiji napadi će se intenzivirati.
Od uništenih S 400, S 300, Pantsir-a, Bukov-a ostaje samo pepeo. Rusima već postaje teško nadoknaditi izgubljeno na Krimu, prvenstveno zbog pomanjkanja resursa ali i zbog svjesnosti da će i novi sustavi vrlo brzo postati meta. Brodovi su pobjegli, pobjeći će i skupocjena PZO sredstva.

Netko će reći, zašto ne unište Krimski most i spriječe opskrbu i zamjenu uništenih sredstava? Jednostavno zato što tim rušenjem to neće postići. Rusi će ih prebaciti trajektima a sada su im na raspolaganju i tri velika desantna broda koji su podvili rep i pobjegli iz Sevastopola u Azovsko more.

Jako ih “bole” Ukrajinski odgovori, ali ne odustaju, bijesne i odgovaraju sa svime što imaju. Na njihovu žalost, namjerili su se na upornije od sebe, na one koji brane svoju zemlju. Mogu potrošiti cijeli arsenal koji imaju ali će ipak zadnji projektil koji se ispali i padne biti Ukrajinski….
Ova faza rata prelazi već u ozbiljni odgovor Ukrajinaca koji su shvatili da se ofenziva i rat ne dobivaju samo na prvoj crti bojišnice već u dubini neprijatelja, na uništavanju logistike i na polju diplomacije. I sve su to intenzivno počeli Ukrajinci činiti, kako sam ranije pojasnio.

Rusi odgovaraju jednolično, poput uvrijeđenih klinaca jer ih drugi klinci nadmudruju i dovode do ludila. Odgovaraju samo ratnim zločinima, gađanjem civila i energetskih objekata. Provode “papagaj rat”, stalno ponavljajući jedne te iste napade, čekajući da iscrpe Ukrajinu, da poklekne…..
O kako se varaju, Ukrajina tek hvata zamah, kroz taktike, razvoj vojne industrije, kreativnost……iščekujući ATAMCS-e koji ne stižu, oni ne stoje prekriženih ruku, oni grizu i bore se. Sva ova današnja događanja na Krimu rezultat su dronova i projektila proizvedenih u Ukrajini.

Krasni su i vrlo učinkoviti projektili sa zapada ali su Ukrajinci shvatili da zapad sa njima ratuje poput pijuna na šahovskoj ploči, u skladu sa “samilosti” koju im iskazuju isporukom oružja ili ih se vuče za nos od početka rata do danas izgovorima i slanjem “stare krame”

Uvjeren sam da će Ukrajina, barem u segmentu raketne tehnike i projektila vrlo skoro biti dostojan protivnik rusiji kvantitetom i kvalitetom, jer nemojmo zaboraviti činjenicu da je Ukrajina nekada bila “velesila” raketnog programa bivšeg SSSR-a. Pamet i znanje ne nestaje, ono se prenosi na nove ljude i na buduća pokoljenja.

Domagoj Franić

Ukrajinski napad izazvao je ‘ozbiljnu štetu’ u zračnoj bazi na Krimu

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas