Pratite nas

Vijesti

ODLIČNA VIJEST: Veljko Marić stiže u Hrvatsku

Objavljeno

na

Veljko Marić oko 16 sati stigao je na granični prijelaz Bajakovo. U tijeku je postupak izručenja Hrvatskoj.

[ad id=”68099″]

Prizivni sud u Beogradu donio je rješenje prema kojemu se Mariću odobrava povratak u Hrvatsku što je Media servisu potvrdio njegov odvjetnik Đorđe Dozet.

Ne mogu vam potvrditi datum, ali Vam mogu potvrditi da je Apelativni sud u Beogradu donio rješenje po kojem će se to zaista i dogoditi. Danas ili ovih dana, ne mogu vam potvrditi, odgovorio je Dozet na upit Media Servisa.

Podsjetimo, Veljko Marić osuđen je nepravedno u Srbiji na 12 godina zatvora!

Ovu vijest komentirala je i Marijana Petir: “Sretna sam što će Veljko Marić doći u Hrvatsku i imati pošteno suđenje. Zahvaljujem svima koji su vjerovali da je to moguće i pomogli mi u prikupljanju argumentacije. Očekujem da je slijedeći korak promjena spornog srpskog zakona koji predstavlja opasnost za još 300 hrvatskih branitelja i udar je na suverenitet Hrvatske i 17 drugih država članica iz kojih su bili branitelji koji su se borili na strani Hrvatske. Pravna analiza koja potvrđuje da je riječ o “pravnom hibridu” odaslana je prošlog tjedna svima nadležnima u Hrvatskoj i EU.”

Podsjetimo, Hrvatski branitelj Veljko Marić osuđen je u Srbiji na 12 godina zatvora za ratni zločin koji se navodno dogodio u Hrvatskoj. Hrvatska je više puta tražila da joj se ustupi kazneni postupak te da izdržava kaznu u Hrvatskoj.

Veljko Marić u Sremskoj Mitrovici izdržava kaznu od 12 godina zatvora po pravomoćnoj presudi za ubojstvo Petra Slijepčevića u Rastovcu 1991. a kako je ranije potvrdilo srbijansko pravosuđe protiv njega se vodi istraga “za još tri radnje izvršenja kaznenog djela ratnog zločina”, također navodno počinjenog na teritoriju Grubišnog Polja.

Do sada je bilo nekoliko pokušaja bilateralnih dogovora o njegu transferu u Hrvatsku, a u zahtjevu za transfer koji je podnijelo hrvatsko ministarstvo pravosuđa ranije je navedeno kako će se “izdržavanjem kazne u Republici Hrvatskoj, prema Veljku Mariću postići svrha kažnjavanja”. No, Prizivni sud u Beogradu donio je rješenje prema kojemu se Mariću odobrava izručenje Hrvatskoj.

Marić je uhićen 2010. godine na granici Srbije i Bugarske, a u Beogradu je pravomoćno osuđen na 12 godina zatvora zbog ubojstva civila u Grubišnom Polju u listopadu 1991. Žalbeni sud u Beogradu u ožujku 2012. potvrdio je prvostupanjsku presudu Odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu kojom je negdašnji pripadnik Zbora narodne garde Veljko Marić osuđen na 12 godina zatvora. Sud je odbio njegovu žalbu.

Bio je uhićen na temelju zakona o regionalnoj jurisdikciji, kojim se Srbija proglasila nadležnom za procesuiranje ratnih zločina počinjenih na području drugih država bivše Jugoslavije. Hrvatska se usprotivila takvom zakonu, a zastupnici Europskog parlamenta prihvatili su na plenarnoj sjednici u Strasbourgu u ožujku rezoluciju o napretku Srbije, uključujući i amandman hrvatskih zastupnika iz Europske pučke stranke, kojim se Beograd poziva da razmotri svoj zakon o suđenjima za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Vijesti

Zbog pogreške prilikom prebrojavanja u Raši se danas ponavljaju izbori

Objavljeno

na

Objavio

Od jutros u sedam sati otvoreno je biralište u Osnovnoj školi “Ivan Batelić” u Raši na Labinštini gdje se ponavljaju izbori za Hrvatski sabor zbog pogreške prilikom prebrojavanja glasova prošle nedjelje.

Birački odbor je prilikom prebrojavanja glasova na biračkom mjestu broj 6 utvrdio da je glasovalo ukupno 187 birača, dok je u glasačkoj kutiji bilo 195 listića. Dakle, prilikom prebrojavanja glasova birački odbor je utvrdio da je glasovao manji broj birača od broja glasova u glasačkoj kutiji. Stoga je raspušten birački odbor te je imenovan novi.

Od predsjednice izbornog povjerenstva za Općinu Raša Aleksandre Marinović doznaje se kako se izbori odvijaju mirno te kako je na izvodu za biračko mjesto broj 6 u Raši upisan 501 birač, ali kako pravo glasovanja na ponovljenom glasovanju ima 488 birača.

“S obzirom na to da se izbori ponavljaju samo za liste osme izborne jedinice, na izvatku “A” prekriženo je 13 birača koji su prošle nedjelje, 5. srpnja, na ovom biračkom mjestu glasovali za kandidate nacionalnih manjina. Stoga, slijedom navedenog, na ponovljenom glasovanju pravo glasovanja ima 488 birača”, priopćeno je iz Općinskog izbornog povjerenstva Raša.

Biralište je otvoreno do 19 sati. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Vijesti

Plenković: Realno obećati ulazak Hrvatske u eurozonu do kraja mandata nove Vlade

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković izjavio je u petak u Zagrebu da su slovenskim državljanima naše obalne županije kategorizirane po njihovim kriterijima, i nalaze se u zelenoj kategoriji.

Premijeri Hrvatske i Slovenije, Andrej Plenković i Janez Janša susreli su se ranije danas u Otočcu na Krki, gdje su dogovorili još intenzivniju razmjenu informacija u borbi protiv koronavirusa.

“Što se tiče Hrvatske i Slovenije, najvažnija poruka bila je o epidemiološkoj slici u onim hrvatskim županijama koje su trenutno najzanimljivije za slovenske državljane, a to su naše obalne županije, gdje smo, po njihovim kriterijima, u zelenome”, rekao je Plenković po povratku u Zagreb, na konferenciju za novinare u Banskim dvorima o ulasku Hrvatske u europski tečajni mehanizam ERM II.

Dakle, dodao je, Slovenija je u istoj kategoriji sama kao što je stavila i Hrvatsku.

Mi radimo na tome da se zdravstveni stožeri obje države konzultiraju na tjednoj bazi, rekao je hrvatski premijer. “Da imamo što manje zapreka za prelazak granica. To je intencija i mislim da smo na dobrom putu da to i realiziramo”, naglasio je Plenković

Predsjednici Vlada Slovenije i Hrvatske, Janša i Plenković ranije danas sastanak u Otočcu na Krki ocijenili su uspješnim, na kojem je jedina tema bila epidemiološka situacija u obje države i mjere koje su za suzbijanje zaraze koronavirusom donijele obje vlade.

Slovenski premijer je rekao da ga raduju mjere koje Hrvatska poduzima na kontroli pandemije i koje je poduzela na vanjskim granicama EU-a kao i činjenica da priprema aplikaciju za praćenje zaraze, za koju Plenković kaže da će biti gotova za desetak dana.

Epidemiolozi i nadležne institucije dviju država razmjenjuju informacije i iskustva, a sada smo dogovorili još intenzivniju svakodnevnu suradnju, kazao je Janša.

Hrvatski premijer Plenković istaknuo je da je sedam obalnih županija u Hrvatskoj u zelenoj zoni, što je “poruka pouzdanja i sigurnosti svim slovenskim turistima”.

U Hrvatskoj je u petak prema podacima eVisitora boravilo 92.000 Slovenaca.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari