Pratite nas

Odluka 20. lipnja: Široki ozbiljno razmatra neigranje Jadranske lige

Objavljeno

na

Poznato je da će BiH u Jadranskoj ligi opet imati dva predstavnika. Zbog rezultata u ovoj sezoni to će opet biti Široki i Igokea, ali postoji jedna velika razlika.

Igokea će u ABA ligu ići izravno, a Široki će morati zatražiti pozivnicu. Nju će i dobiti, ali ne besplatno. Pozivnica za Jadransku ligu košta 150.000 eura, a to je skoro polovica od onoga koliko košta kompletna prva momčad Širokog.

ABA liga je za Široki “kruh”, od utakmica s regionalnom konkurencijom klub i živi, no to je za klub preveliki iznos i postoji velika opasnost da upravo zbog nemogućnosti plaćanja pozivnice Široki preskoči nastup u Jadranskoj ligi.

“Pozivnica službeno košta 150.000 eura i toliko su plaćali svi klubovi koji su je dobivali do sada. Mi ćemo pokušati naći kompromis da nam se da nekakav popust, na osnovi našeg kontinuiteta u ligi, posjećenosti naših utakmica i takvih stvari. Međutim, iznos može promijeniti samo skupština ABA lige, a ona zasjeda 20. lipnja”, kaže za Dnevni list predsjednik Širokog Ante Suton.

Široki doista ima kontinuitet u ABA ligi, jer u dosadašnjih dvanaest sezona klub s Pecare samo jednom nije nastupio. Njihove utakmice uistinu su među najposjećenijima u ligi, ali pitanje je hoće li ABA liga imati razumijevanja iz više razloga.

Prije svega, radi se o privatnoj i potpuno komercijalnoj ligi. Vodstvu lige novac je među najvažnijim stvarima i vrlo vjerojatno ne bi bio problem naći klub koji bi umjesto Širokog platio pozivnicu.

Recimo da Hrvatska u sezoni 2013./2014. ima samo tri predstavnika, a ako bi im bilo ponuđeno, pozivnicu bi si mogli priuštiti i šibenski Jolly i Zagreb.

Druga otegotna okolnost za Široki je to što bi Liga u slučaju smanjenja cijene pozivnice napravila presedan, pa bi to mogao zatražiti svaki sljedeći klub. Stoga u Širokom Brijegu ne bježe od mogućnosti da uštede tih 150.000 eura i sljedeću sezonu pauziraju od regionalnog natjecanja.

“Ako bi igrali ABA ligu, svakako da bi morali sastavljati konkurentnu ekipu, ali ako budemo igrali samo Prvenstvo BiH, razmišljanje je da sastavimo, uvjetno rečeno, jeftiniju momčad od igrača pod ugovorom i igrača iz našeg omladinskog pogona, pa da spremni dočekamo idući nastup u Jadranskoj ligi”, zaključio je Ante Suton.

ABCportal.info

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Gluposti

Mladićevi odvjetnici: ‘On će umrijeti ako sutra bude morao slušati presudu’

Objavljeno

na

Objavio

Od teze da su mu narušena prava zbog toga što mu ne dopuštaju da ga u pritvoru posjeti svećenik Ruske pravoslavne crkve do tvrdnje da će umrijeti ako bude morao saslušati svoju presudu – Ratko Mladić i njegovi odvjetnici na sve moguće načine pokušavali su proteklih tjedana odgoditi neminovno.

No, sutra u 10 sati dolazi trenutak od kojeg je bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba tako dugo pokušavao pobjeći: prvo fizički, skrivajući se od ruke pravde, a onda i mentalno, opstruirajući svojim ponašanjem u sudnici proces pred međunarodnim tribunalom koji prezire i ne priznaje.

Dolazi taj trenutak u kojem će čuti presudu za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

– Bilo kakva manja kazna od maksimalno predviđene, a to je kazna doživotnog zatvora, bila bi uvreda i živim i mrtvim žrtvama, kao i udarac pravdi – rekao je tužitelj Alan Tieger u završnoj riječi tužiteljstva u prosincu prošle godine.

Prošloga tjedna, Mladić je putem svojih odvjetnika ozbiljno poručio sudu da će umrijeti ako sutra bude morao slušati presudu, a to je potkrijepljeno pismom dr. Velibora Ristića, specijalista interne medicine, kardiologije i elektrofiziologije iz Beograda.

“Bio bi izložen ekstremno visokom riziku za nastanak fatalnih komplikacija” “Ako bi pacijent Ratko Mladić bio prisiljen sudjelovati na pretresu u povodu izricanja presude (…) upozoravam da bi u tim okolnostima bio, protivno svim etičkim medicinskim pravilima, direktno izložen ekstremno visokom riziku za nastanak fatalnih komplikacija (ponovni moždani udar, ponovni srčani udar i naprasna smrt)”, napisao je dr. Ristić.

Raspravno vijeće, koje će mu sutra izreći presudu, odbilo je sve zahtjeve da se izricanje presude odgodi jer smatra da ti zahtjevi nisu osnovani i vjeruje glavnom liječniku pritvorske jedinice tribunala, dr. Paulusu Falkeu, koji tvrdi da Mladić ima vrhunsku zdravstvenu skrb u pritvoru i da mu je stanje takvo da može saslušati presudu.

Mladićevo zdravlje je, inače, narušeno zbog moždanog i srčanog udara koje je pretrpio dok se skrivao od Haaškog suda. Drugim riječima, tek u pritvoru, za razliku od višegodišnjeg bijega od pravde, ima propisnu zdravstvenu njegu. (VL)

facebook komentari

Nastavi čitati

Reagiranja

Dr. Josip Stjepandić prijavio NK Crvenu Zvezdu i Nogometni savez Srbije UEFA-i zbog poticanja na mržnju

Objavljeno

na

Objavio

“Do novog oslobođenja! Slava svim žrtvama za srpski Vukovar!”, pisalo je na transparentu navijača Crvene zvezde – Delija u danima kad se Hrvatska s tugom ali i s ponosom sjeća žrtava Vukovara i Škabrnje.

Uz ovaj natpis uslijedilo je skandiranje srpskom heroju Ratku Mladiću kome se presuda za najteže ratne zločine očekuje 22. studenog.

Na ovo je reagirao dr. Josip Stjepandić prijavom UEFI, koju možete pročitati u nastavku:

Štovani dame i gospodo,
tijekom nogometne utakmice 1. Srpske lige između klubova „Crvena Zvezda“ i „Rad“ dne 18.11.2017 „Delije“, navijači „Crvene Zvezde“, razvili su transparent „18.11.1991. ДO HOBOГ OCЛOБOЂEЊA – СЛAВA СВИM ЖPTBAMA ЗA CPПCKИ BУKOBAP (18.11.1991 Do novog oslobođenja – Slava svim žrtvama za srpski Vukovar)“ na stadionu.

Time se obljetnica 18.11.1991 obilježavala kao oslobođenje, kad su srpske vojne snage okupirale hrvatski grad Vukovar te pritom pobile više tisuća ljudi, među njima civili i zarobljenici, mnoge od njih zvjerski mučeći.

O zločinima srpskih snaga u međuvremenu su sudili međunarodni sudovi u Den Haag-u. Tako su Mile Mrkšić i Veselin Šljivančanin u postupku „Mrkšić et al. (IT-95-13/1) Vukovar Hospital” (http://www.icty.org/case/mrksic/4) osuđeni na visoke zatvorske kazne zbog zločina protiv čovječnosti. Stalni međunarodni sud utvrdio je u postupku protiv Srbije (Application of the Convention on the Prevention and Punishment of the Crime of Genocide (Croatia v. Serbia), Judgment, I.C.J. Reports 2015, p. 3), da je Srbija počinila genocidne radnje (v. stavak 295: „…The Court thus finds that it has been proved by conclusive evidence that killings of members of the protected group, as defined above (see paragraph 205), were committed, and that the actus reus of genocide specified in Article II (a) of the Convention has therefore been established…”).

Mišljenja sam da su NK Crvena Zvezda i Nogometni savez Srbije prekršili pravila UEFA-e, jer su u najmanju ruku dopustili poticanje na mržnju, te Vas stoga pozivam da pokrenete stegovni postupak protiv NK Crvena Zvezda i Nogometnog saveza Srbije.

Sa štovanjem
Dr. Josip Stjepandić

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari