Pratite nas

Politika

Odluka o pridruživanju Rusiji koju su donijeli u Sevastopolju odmah stupa na snagu

Objavljeno

na

Odluka o pridruživanju rusiji koju su donijeli u Sevastopolju odmah stupa na snagu. Obama uputio još jedan poziv Putinu.

Gradsko vijeće Sevastopolja, lučkog grada na Krimu gdje je smještena ruska Crnomorska flota, izglasalo je odluku o pridruživanju Rusiji i prekidu svih veza s Ukrajinom. Odluka odmah stupa na snagu, prenosi Aljazeera.

Poručili su i kako u potpunosti podržavaju odluku Parlamenta Krima da održi lokalni referendum o ujedinjenju s Rusijom. Referendum bi se trebao održati 15. ožujka.

Novo ukrajinsko rukovodstvo odbacilo je odluku krimskih poslanika kao nelegitimnu.

Novi Obamin poziv Putinu

Američki predsjednik Barack Obama pozvao je ruskog lidera Vladimira Putina da prihvati uvjete mogućeg diplomatskog rješenja za krizu u Ukrajini.

U njihovom drugom telefonskom razgovoru u proteklih šest dana, koji je trajao sat vremena, Obama je rekao Putinu da ulazak Rusije u Ukrajinu predstavlja kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta te države.

klickoJedan od glavnih ukrajinskih političkih dužnosnika, bivši svjetski prvak u boksu Vitalij Kličko je u četvrtak ocijenio da je odluka parlamenta Krima da traži pripojenje ukrajinskog poluotoka Rusiji velika provokacija.

To je “velika provokacija i neustavno je”, rekao je Kličko novinarima u Dublinu gdje sudjeluje na kongresu Europske pučke stranke (EPP) kao i Julija Timošenko, bivša ukrajinska premijerka.

“Ukrajina mora biti neovisna zemlja. Ovo što se događa u vezi Krima je provokacija”, dodao je.

Jednoglasne odluke krimskog parlamenta da se pripoji Rusiji i o tome održi referendum za 10 dana dramatično su zaoštrile krizu u Ukrajini.

Vitalij Kličko i Julija Timošenko se trebaju obratiti zastupnicima Europske pučke stranke (EPP). Europska pučka stranka (EPP) se sastala na kongresu u četvrtak i petak u Dublinu kako bi pokrenula kompanju za europske izbore u svibnju i imenovala svog kandidata koji će naslijediti predsjednika Europske komisije Jose Manuel Barrosa.

Bivši premijer Luksemburga Jean-Claude Juncker je favorit pred Francuzom Michelon Barnierom, sadašnjim europskim povjerenikom za financije.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Politika

KNEZOVIĆ: Mnogi u Sarajevu i dalje zagovaraju fašizam i nametanje predstavnika Hrvatima

Objavljeno

na

Objavio

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

Tomislav Saucha: Od prvog dana znam da s tim nemam veze i ja ću to dokazati!

Objavljeno

na

Objavio

Bivši predstojnik premijerova ureda Tomislav Saucha, protiv kojeg je u petak Uskok podigao optužnicu, izjavio je da mora najprije vidjeti što u njoj piše te je ustvrdio kako nema moralnu odgovornost jer nije kriv za ono što ga se tereti i da neće dati ostavku u Saboru.

“Nažalost, ne mogu vam ništa komentirati. Nisam dobio fizički tu optužnicu, moramo vidjeti ja i moji odvjetnici što uopće u optužnici piše. Meni je to na neki način logični slijed i u ovom trenutku zaista ne mogu ništa više komentirati. Moj odvjetnik će dati kratku izjavu za medije”, najavio je Saucha novinarima u Saboru.

Tomislav Saucha i njegova tajnica Sandre Zeljko terete se za zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenje službene isprave, odnosno pomaganje u tim nedjelima zbog čega im prijete bezuvjetne zatvorske kazne.

“Ja i dalje stojim pri tome što sam govorio svih ovih mjeseci, a to je da to nisam napravio, da ni za što nisam kriv”, kazao je Saucha.

Na pitanje hoće li nastaviti raditi u Saboru s obzirom da je i član nekih saborskih odbora Saucha je rekao: “Odbor za zakonodavstvo nema apsolutno nikakve veze s ovime, to je odbor kao i svaki drugi. Ja sam saborski zastupnik i nastavit ću i dalje raditi svoj posao”.

Komentirao je i poziv Ivana Vilibora Sinčića (Živi zid) na ostavku rekavši kako ga on može pozivati na ostavku, no da u Hrvatskoj još uvijek vrijedi načelo presumpcije (nevinosti) . “To što je podignuta optužnica ne znači automatski da sam ja optužen i presuđen. Oni su ti koji meni moraju dokazati krivnju. Ja znam od prvog dana da ja s tim nemam veze i ja ću to dokazati, sasvim sigurno”, uvjeren je Saucha.

Upitan o svojoj moralnoj odgovonosti odgovorio je: “Kakva moralna odgovornost kada nisam kriv za ono za što me terete. Vi mislite da svaki put kada se protiv nekog podigne optužnica, netko bi morao dati ostavku. Što nisam dovoljno oko svega ovoga imao problema i prošao kroz dovoljno toga, da sada kada netko inzistira, da bi trebao dati ostavku? Neću”.

Uskok Sauchu tereti da je kao predstojnik ureda bivšeg premijera Zorana Milanovića lažirao putne naloge i zajedno sa svojom tadašnjom tajnicom Sandrom Zeljko nezakonito stekao 580 tisuća kuna. U proširenju istrage Sauchu je Uskok osumnjičio da je akontacije za fiktivne dnevnice dijelio sa Zeljko, nekadašnjom “krunskom svjedokinjom” u tom slučaj. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari