Pratite nas

Odluka ustavnog sud je politička. Samo narod je suveren. To ćemo dokazati

Objavljeno

na

stozer grb

 

Odluka Ustavnog suda je politička, Samo narod je suveren. To ćemo dokazati. Ustavni sud je potvrdio činjenice na koje SOHV ukazuje godinu  i pol dana, priopćeno je danas iz Stožera SOHV:

 I

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara zahvaljuje hrvatskom narodu, svakom pojedinačnom volonteru na prikupljanju potpisa za referendum, članovima svih braniteljskih udruga, te posebno pripadnicima manjina koji Hrvatsku zaista doživljavaju svojom Domovinom, na nesebičnom trudu i volji da još jednom obranimo suverenost Hrvatske i  zacrtamo put neophodnih promjena u hrvatskom društvu. Bez vaših potpisa Hrvatska bi nepovratno kliznula u ponore beznađa.  Počeli smo bitne promjene, nastavimo zajedničkim naporom.

II

Odluka ustavnog sud je politička.  Samo narod je suveren.  To ćemo dokazati.

III

 Ustavni sud je potvrdio sve jasne i nepobitne činjenice na koje SOHV  ukazuje već godinu i pol dana.

 • ČLANAK  8. UZPNM : Ustavni sud je potvrdio stav SOHV  i jasno obrazložio kako se ima čitati članak 8. UZPNM, poštivajući i potrebe većinskog naroda i manjina te naglašavajući posljedice velikosrpske agresije  u devedesetim ( toč. 32. st.1. odluke)
 • NEDODIRLJIVOST PRAVA :Ustavni sud je potvrdio stavove SOHV te jasno ukazao kako postoje dva prava nacionalnih manjina koja se moraju primjeniti na cijelom području lokalne samouprave i ne mogu se  izuzeti ili smanjivati.(t. 31.1. st. 1. 2. 3. Odluke)

a) pravo pripadnika nacionalnih manjina na služenje svojim jezikom u postupcima pred tijelima državne uprave prvog stupnja, pred ustrojstvenim jedinicama središnjih tijela državne uprave koja postupaju u prvom stupnju, pred sudbenim tijelima prvog stupnja, državnim odvjetništvima i državnim pravobraniteljstvima prvog stupnja, javnim bilježnicima i pravnim osobama koje imaju javne ovlasti, a koji su ovlašteni postupati na području općine ili grada koji su u ravnopravnu službenu uporabu uveli manjinski jezik i pismo (članak 5. točka 3. ZUJiPNM-a), i

b) pravo pripadnika nacionalnih manjina na dobivanje javnih isprava i na jeziku i pismu nacionalne manjine (članak 9. točka 1. i članak 18. stavak 1. točka 1. ZUJiPNM-a).

Sva ostala prava mogu se ograničiti, ne primjeniti, izuzeti ili primjeniti mjestimično. (t. 30.2.  Odluke Us)

 • SADAŠNJI ZPNM JE DOVOLJAN OKVIR ZA RAZUMNE:  SOHV godinu i pol dana traži od  Predsjednika RH, Vlade RH,Sabora RH  stručnu i javnu raspravu o prijeporima. Proglašavani smo barbarima i neukima. Ljude su učinili invalidima. Zar je trebalo čekati Odluku Ustavnog suda? (t. 30. Odluke Us)
 • NADLEŽNOST I KRŠENJE:  SOHV je nebrojeno puta ukazao da  prisilom i nasiljem ministarstva i Vlada RH  krše i pogrešno tumače svoju nadležnost u primjeni ZoSUJiPNM. Ustavni sud je Vladi RH naložio izmjenu Zakona i pronalaženje prikladnih mehnizama u primjeni. (t.32. st.2. Odluke Us)
 • UKLANJANJE  IZVORA PRIJEPORA: Ustavni sud je naložio Vladi RH da ne primjenjuje ZoSUJiPNM do izmjena zakona po načelima Odluke Us. (t.32.st. 3. Odluke Us)
 • DIJALOG UMJESTO REPRESIJE: Ustavni sud još jednom naglašava neutemeljenost represije i prisile samom duhu zakona na što smo u više navrata upozoravali. (t.33. Odluke Us)
 • POVEĆANJE PRAGA NA 50%  NIJE PROTUUSTAVNO –TO NIJE RAZLOG ODBIJANJA REFERENDUMSKOG PRIJEDLOGA : Ustavni sud RH,  jasno potvrđuje politički karakter Odluke priznanjem ovih činjenica. (t.23.1. Odluke Us)
 • DOPUNSKI GLAS NACIONALNIH MANJINA JE PRIVREMENOG KARAKTERA : SOHV je u tri navrata ukazao na potrebu javne i stručne rasprave svih sastavnica društva u kvalitetnoj izmjeni manjinskog zakonodavstva. (t.11. st. 2. Odluke Us)
 • MORATORIJ NA HRVATSKU POVIJEST –PREŠUTNIM  IGNORIRANJEM ZAKONA : Ustavni sud je provjerio argumente SOHV ,utvrdio činjenično stanje i ukazao na prešutno stanje korištenja sive zone zakona. Moratorij na učenje suvremene hrvatske povijesti je trebao prestati davne 2003. (t.27.1. Odluke Us)
 • MORATORIJ VOJNE OBVEZE SRPSKIM MLADIĆIMA – ZNAK DOBRE VOLJE VEĆINSKOG NARODA: Ustavni sud potvrđuje navode SOHV i naglašava da je moratorij unatoč formalnom isteku produžen odlukom ministra obrane 15.siječnja 2000. na još godinu dana. (t. 27.2. Odluke Us)

IV

Do dubinske analize Odluke Us koju ćemo predstaviti svim hrvatskim državljanima RH u Hrvatskoj BiH te iseljeništvu a slijedom navedenih činjenica sugeriramo :

 • Ministru uprave Arsenu Bauku da po Odluci Us  i  najavi našeg predsjednika Tomislava Josića, osobno u Vukovaru skine postavljene  dvojezične/dvopisane ploče  te  tako konačno  osigura konstruktivne uvjete za život Vukovaraca i novi dijalog na načelima dobre volje.  Bilo bi pravedno da mu asistira g. Milanović.
 • Predsjednik RH, predsjednik Vlade RH,predsjednik Sabora RH, ministar UP RH  imaju obvezu duboko se  ispričati svima koje su represijom i prisilomu ovom slučaju  povrijedili,  onima koje su učinili invalidima osigurati odštetu, rehabilitirati nepravedno i protuzakonito  otpuštene,prekinuti sudske sporove po ovoj temi.
 • Svaka moralna Vlada bi nakon ovakvih činjenica i događaja odmah podnijela neopozivu ostavku.

 

S vjerom u Boga i hrvatski narod.

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

26 godina od stradanja Vukovara – Položeni vijenci na Memorijalnom groblju

Objavljeno

na

Objavio

U Vukovaru se obilježava 26. godišnjica stradanja toga grada u Domovinskom ratu i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

U grad su stigli brojni hrvatski građani kako bi odali počast poginulima i ubijenima u agresiji bivše Jugoslavenske vojske i srpskih paravojnih postrojbi na taj grad. Među onima koji će s pokloniti žrtvi Vukovara, hrvatskih branitelja i civila tijekom Domovinskog rata cijeli je državni vrh predvođen predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović.

Sudionici Kolone sjećanja stigli su na Memorijalno groblje. Državna i druga izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće podno spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru čime su odali počast žrtvi toga grada u Domovinskom ratu i obilježili 26. obljetnicu stradanja grada heroja. U spomen na branitelje i civile stradale u agresiji JNA i paravojnih postrojbi na Vukovar 1991. godine, zajednički vijenac položili su i svijeće zapalili predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i Vlade Andrej Plenković.

Počast stradalima polaganjem vijenca i paljenjem svijeće odala su i izaslanstva vukovarskih branitelja te grada Vukovara, a potom su vijence položila i svijeće zapalila i druga brojna izaslanstva među kojima i grada Zagreba na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem te brojnih drugih hrvatskih gradova, županija te braniteljskih i stradalničkih udruga.

Molitvu za poginule i nestale molio je đakovački i osječki nadbiskup msgr. Đuro Hranić, dok misu zadušnicu na groblju predvodi požeški biskup Antun Škvorčević.

isječak HRT

Do Memorijalnog groblja državni vrh i ostali sudionici obilježavanja Dana sjećanja došli su u koloni sjećanja od vukovarske bolnice, u kojoj je bio održan prigodan komemorativni program pod nazivom “Vukovar – mjesto posebnog pijeteta”. Kolonu su predvodili branitelji Vukovara i članovi obitelji poginulih, ubijenih i nestalih branitelja, a slijedili su ih nositelji 186 zastava hrvatskih ratnih postrojbi te državni vrh. Brojni hodočasnici koji su u Vukovar došli iz svih krajeva Hrvatske i okolnih država bili su zaogrnuti hrvatskim zastavama i nosili su transparente s domoljubnim porukama.

Nakon polaganja vijenaca na groblju, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović vijenac će položiti i na mjestu masovne grobnice na Ovčari, a nakon mise, to će učiniti predsjednik Sabora Gordan Jandroković i Vlade Andrej Plenković.

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

PENAVA ISPUNIO OBEĆANJE: HOS prvi put zajedno uz zastave brigada Domovinskog rata na čelu kolone

Objavljeno

na

Objavio

Slika koju vidite izuzetno je rijedak trenutak u HRT-ovom prijenosu kolone sjećanja u Vukovaru, kada se vidi zastava HOS.

Vukovar se nikada neće odreći branitelja i postrojbi koje su ga branile, tako ni HOS-a! U Koloni sjećanja vijorit će se njihova zastava, a sliku Jean-Michel Nicoliera s grbom HOS-a na njegovu ramenu čuvam ispred svog ureda – izjavio je u Bujici vukovarski gradonačelnik Ivan Penava i tako jasno stao uz postrojbu koja je pod pozdravom ‘Za dom spremni’ branila i Grad heroj.

Penava se u program Z1 i partnerskih televizija javio uživo iz Hrvatskog doma u Vukovaru tijekom ‘Večeri pijeteta’ koji svake godine organizira Nacionalni sindikat policije.

“Niti je ikada itko pomislio – niti će se dogoditi da se Vukovar odriče branitelja i svojih postrojbi. HOS-ova zastava uvijek u sklopu svih ratnih postrojbi, predvodi Kolonu sjećanja, tako će biti i u subotu, most u središtu Vukovara nosi ponosno ime HOS-ovca Jean-Michel Nicoliera, a ispred mog ureda stoji njegova slika s grbom HOS-a na njegovu ramenu. Ne možemo ih se odreći, to bi značilo da se odričemo Domovinskog rata! Ne pričam o konotacijama pozdrava ZDS u Drugom svjetskom ratu, što se tiče Domovinskog rata – tu je stvar čista. Sviđa mi se izjava u kojoj se reklo da ako je i bilo prljavštine na tom pozdravu, branitelji HOS-a isprali su je svojom krvlju,“ rekao je Penava izvjestitelju Bujice iz Vukovara Igoru Petroviću, dodavši da pri obilježavanju Dana sjećanja uvijek daje svoj maksimum i nema razloga da i ove godine ne bude tako.

“Pozivamo sve da nam se pridruže, a oni koji ne mogu, neka upale  lampion u svom domu. Želim svima sretan put prema Vukovaru i odlasku iz njega i da u miru i sa pijetetom mislimo na žrtve, da prođemo u koloni dostojanstveno i odamo im dužno poštovanje. Koliko god se neki trudili prikazati drugačije, mi smo jedinstveni, a sve će i ove subote biti korektno i ispravno. Krenule su razne inicijative – poput one da se odjednom ne pale lampioni diljem Hrvatske i da se umjesto toga donese hrana za gladne Vukovarce… Poručujem im: gladnih Vukovaraca nema, za to smo se pobrinuli, a lampione za heroje Domovinskog rata trebamo paliti dok je svijeta i vijeka,“ zaključio je Penava, bez dlake na jeziku u Bujici., piše Priznajem.hr

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari