Connect with us

Vijesti

Odluka Ustavnog suda ne utječe na provedbu novog modela prikupljanja otpada u GZ

Objavljeno

-

Foto: Hina

Odluka Ustavnog suda ne utječe na provedbu novog modela prikupljanja otpada u Gradu Zagrebu, uključujući korištenje ZG vrećica, izvijestili su iz zagrebačke Gradske uprave te dodali da od njegova uvođenja nisu naplatili kolektivnu kaznu već naplaćuju individualne.

“Ustavni sud ukinuo je odredbu Zakona o gospodarenju otpadom, koji je donio Hrvatski sabor. Nije ukinuo odluku Gradske skupštine Grada Zagreba o načinu prikupljanja otpada”, izvijestili su iz zagrebačke Gradske uprave reagirajući na odluku Ustavnog suda o ukidanju odredbe Zakona o gospodarenju otpadom.

“Slične odluke donijele su i druge jedinice lokalne i područne samouprave jer su se morale uskladiti sa zakonom”, podsjetili su.

Ustavni sud ukinuo je odredbu Zakona o gospodarenju otpadom koji je propisivao da komunalno poduzeće u slučajevima kada se ne može utvrditi tko ne razvrstava otpad, može naplatiti kaznu svim suvlasnicima koji koriste zajednički spremnik.

Odluka o ukidanju odredbe zakona donesena je 14. studenoga, a u četvrtak je objavljena na internetskim stranicama suda.

Ustavni sud u odluci navodi da je svatko u Hrvatskoj dužan razmjerno snositi troškove otpada za koji je osobno odgovoran, ali ujedno nije dužan na sebe preuzimati troškove koji nastaju proizvodnjom otpada za koji je odgovoran netko drugi.

S time u vezi, iz zagrebačke Gradske uprave su naglasili da Grad Zagreb, od uvođenja novog modela prikupljanja otpada, nije naplatio kolektivnu kaznu nijednom korisniku već naplaćuje isključivo individualne kazne.

Primjerice, kažu, u rujnu je naplaćeno više od 2. 000 pojedinačnih kazni.

Poručili su i da ta odluka Ustavnog suda ne utječe na provedbu novog modela prikupljanja otpada u Gradu Zagrebu, uključujući korištenje ZG vrećica.
(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas