Pratite nas

Iz Svijeta

Odluke NATO-a o povećanju spremnosti i jačanju zapovjedništva

Objavljeno

na

Foto: Hina

Ministri obrane zemalja članica NATO-a donijeli su u petak na svom sastanku u Bruxellesu odluku o prilagodbi zapovjedne strukture Saveza, koja će se povećati za 1200 ljudi te prihvatili “inicijativu spremnosti” prema kojoj će saveznici do 2020. godine imati 30 mehaniziranih bojni, 30 zrakoplovnih eskadrila i 30 borbenih plovila, spremnih za djelovanje u roku od 30 dana ili manje.

“Zapovjedna će struktura biti povećana za 1200 mjesta. Hrvatska koja je dosad imala 20 pozicija u zapovjednim strukturama NATO-a, sada će ih dobiti još pet do šest. Mi ćemo to osigurati jer je to u funkciji jačanja Hrvaske vojske i u funkciji jačanja sigurnosti Hrvatske”, izjavio je ministar obrane Damir Krstičević.

Ministri su također potvrdili da će novo Zajedničko zapovjedništvo za Atlantik biti u Norfolku, u Sjedinjenim Državama, te novo logističko zapovjedništvo u Ulmu, u Njemačkoj.

Govoreći o Inicijativi spremnosti, poznatoj pod nazivom “četiri tridesetice”, ministar Krstičević kaže da to nisu nove snage, nego postojeće kojima se diže sustav spremnosti.

“Imamo nove ugroze, nove aktivnosti. Živimo u svijetu koji je jako promjenjiv i stoga je bitno podizanje spremnost radi sigurnosti. Što se Hrvatske tiče, dobit ćemo snage koje moraju biti na većem stupnju spremnosti. Zasad je riječ o strateškoj odluci, a kada bude točno definirano što to znači za Hrvatsku mi ćemo to ispuniti, u funkciji sigurnosti Hrvatske i NATO-a”, rekao je Krstičević.

U petak, drugi dan ministarskog sastanka, bilo je riječi o suradnji NATO-a s Europskom unijom.
EU i NATO surađuju na 74 konkretna područja, uključujući borbu protiv hibridnih i kibernetičkih prijetnji, u pomorskim operacijama, borbi protiv terorizma itd.

“U području suradnje s EU-om najvažnije je pitanje vojne pokretljivosti. Cilj je osigurati pokretljivost po cijeloj Europi jer je to u funkciji sigurnosti”, kaže ministar Krstičević.

Krstičević ističe da se Hrvatska priprema za to, da se radi na usuglašavanju propisa, carinskih i policijskih i drugih te da je u to uključeno više ministarstava.

Krstičević je rekao da je na marginama sastanka razgovarao sa svojim kolegama iz Rumunjske i Finske. Rumunjska, Finska i Hrvatska predsjedavat će Vijećem EU-a od početka 2019. do polovice 2020. godine i čine predsjedničku trojku, koja zajednički dogovara program predsjedanja.
“Mislim da ćemo biti spremni i dobro odraditi ulogu predsjedatelja Europskom unijom”, rekao je Krstičević.

Ministri obrane NATO-a razgovarali su i o povećanju izdvajanja za obranu. Godine 2014. saveznici su se obvezali da će do 2024. godine izdvajati dva posto BDP-a za obranu. Za vrijeme krize izdvajanja za obranu su prilično smanjena, a u posljednje vrijeme taj je trend preokrenut i svi saveznici najavljuju veće vojne izdatke.

Krstičević je na marginama sastanka razgovarao i s britanskim i američkim kolegama Gavinom Williamsonom i Jamesom Mattisom. S ministrom obrane Gruzije Levanom Izoriom potpisao je Memorandum o suglasnosti između dvaju ministarstava u područje obrambene suradnje.

Sastanak ministara obrane jedan je u nizu sastanka u okviru priprema za sastanak na vrhu šefova država ili vlada 29 zemalja članica koji će se okupiti 11. i 12. srpnja u Bruxellesu.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Cerar o neutralnosti Bruxellesa: ne radi se o šamaru Sloveniji, nego o ‘sramoti’ za EK

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Slovenski premijer Miro Cerar nazvao je odluku Europske komisije da se ne pridruži slovenskoj tužbi protiv Hrvatske zbog neimplementacije arbitražnog rješenje “sramotom” Komisije i znakom njene “nekredibilnosti” te ustvrdio da bi EU mogla propasti ako izvršno tijelo EU-a bude i ubuduće djelovalo “politički”, a ne temeljem “vladavine prava”.

U razgovoru za televizijsku postaju POP-TV Cerar je komentirao odluku Komisije da u bilateralnom sporu Hrvatske i Slovenije ostane “neutralna”, nudeći im i dalje mogućnost svojega posredovanja, kao “”sramotnu” i pobjedu politike nad pravom.

“Nikako se ne radi o šamaru Sloveniji, kako vi tvrdite, nego o sramoti Europske komisije”, kazao je Cerar komentirajući pitanje voditelja emisije koji je uz to naveo da je Cerarova vlada dobila “šamar” iz Bruxellesa i ostala izolirana u Europi, s obzirom da je stalno navodila kako Europska komisija podržava stajalište Ljubljane da je arbitražna presuda obvezujuća za obje strane i da je treba implementirati.

“Europska komisija je svojom šutnjom o neimplementaciji arbitražne presude djelovala politički, a ne pravno i vjerodostojno, jer ona ima zadaću štititi europsku pravnu stečevinu”, kazao je Cerar, dodavši kako je zbog tog stajališta Komisije zabrinut za budućnost Europske unije, jer ona, kako je rekao, na vladavini prava kao svom temeljnom načelu “opstaje ili propada”.

“Zabrinut sam za opstojnost EU-a i ovakva će se odluka Komisije na dugi rok svakako osjećati”, kazao je Cerar, razočaran stajalištem Europske komisije.

Dodao je kako se nada da će tužbu protiv Hrvatske podržati i Janez Janša, predsjednik Slovenske demokratske stranke (SDS) i mogući mandatar nove vlade, iako je Janša u kampanji pred izbore prema najavi tužbe bio rezerviran te iako je njegova stranka članica grupacije europskih pučkih stranaka (EPP) zbog čije je političke dominacije, po Cerarovoj ocjeni, došlo do neutralnog stajališta Komisije u slovensko-hrvatskom sporu, unatoč tome što je to, po stajalištu Ljubljane, “pravno, a ne političko” pitanje pa s njime treba ići na europski sud.

Cerar, čija vlada obavlja dužnost do formiranja nove nakon nedavnih parlamentarnih izbora, najavio je za srijedu sastanak s čelnicima svih parlamentarnih stranaka te izrazio očekivanje da će sve one podržati podizanje tužbe protiv Hrvatske zbog neimplementiranja arbitražne presude, o čemu će vlada konačnu odluku donijeti u četvrtak.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Szijjarto: UN je Mađarskoj objavio rat

Objavljeno

na

Objavio

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto smatra da je visoki povjerenik Ujedinjenih naroda za ljudska prava Zeid bin Ra’ad Zeid al-Hussein objavio rat mađarskoj Vladi.

Peter Szijjarto ukazuje da njegova Vlada nastoji zaštititi građane Mađarske od ilegalne migracije.

Zeid je na otvaranju 38. sjednice Svjetskog vijeća za ljudska prava, koja se održava u Ženevi, kritizirao imigracijsku politiku Sjedinjenih Američkih Država, Kine, Mijanmara i Mađarske, prenose agencije.

Posebnu kritiku uputio je Mađarskoj, zbog zakona protiv aktivnosti milijardera Georgea Sorosa.

‘Migracije su pitanje nacionalne sigurnosti’

Tim se zakonom nameću restrikcije organizacijama koje pomažu izbjeglicama i kažnjavaju skupine za zaštitu ljudskih prava na granicama.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto smatra da je ilegalna migracija pitanje nacionalne sigurnosti.

“U posljednje tri godine u Europi je poginulo više od 330 ljudi, a njih najmanje 1.300 ozlijeđeno u napadima terorista s migrantskim porijeklom”, tvrdi Szijjarto.

 

Trump podržava Orbana u potrebi za čvrstim nacionalnim granicama

 

 

Orban: Mi Mađari smo kršćani, želimo pomoći drugim narodima u nevolji, ali ne tako da uništimo vlastitu domovinu

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori