Pratite nas

Iz Svijeta

Odluke NATO-a o povećanju spremnosti i jačanju zapovjedništva

Objavljeno

na

Foto: Hina

Ministri obrane zemalja članica NATO-a donijeli su u petak na svom sastanku u Bruxellesu odluku o prilagodbi zapovjedne strukture Saveza, koja će se povećati za 1200 ljudi te prihvatili “inicijativu spremnosti” prema kojoj će saveznici do 2020. godine imati 30 mehaniziranih bojni, 30 zrakoplovnih eskadrila i 30 borbenih plovila, spremnih za djelovanje u roku od 30 dana ili manje.

“Zapovjedna će struktura biti povećana za 1200 mjesta. Hrvatska koja je dosad imala 20 pozicija u zapovjednim strukturama NATO-a, sada će ih dobiti još pet do šest. Mi ćemo to osigurati jer je to u funkciji jačanja Hrvaske vojske i u funkciji jačanja sigurnosti Hrvatske”, izjavio je ministar obrane Damir Krstičević.

Ministri su također potvrdili da će novo Zajedničko zapovjedništvo za Atlantik biti u Norfolku, u Sjedinjenim Državama, te novo logističko zapovjedništvo u Ulmu, u Njemačkoj.

Govoreći o Inicijativi spremnosti, poznatoj pod nazivom “četiri tridesetice”, ministar Krstičević kaže da to nisu nove snage, nego postojeće kojima se diže sustav spremnosti.

“Imamo nove ugroze, nove aktivnosti. Živimo u svijetu koji je jako promjenjiv i stoga je bitno podizanje spremnost radi sigurnosti. Što se Hrvatske tiče, dobit ćemo snage koje moraju biti na većem stupnju spremnosti. Zasad je riječ o strateškoj odluci, a kada bude točno definirano što to znači za Hrvatsku mi ćemo to ispuniti, u funkciji sigurnosti Hrvatske i NATO-a”, rekao je Krstičević.

U petak, drugi dan ministarskog sastanka, bilo je riječi o suradnji NATO-a s Europskom unijom.
EU i NATO surađuju na 74 konkretna područja, uključujući borbu protiv hibridnih i kibernetičkih prijetnji, u pomorskim operacijama, borbi protiv terorizma itd.

“U području suradnje s EU-om najvažnije je pitanje vojne pokretljivosti. Cilj je osigurati pokretljivost po cijeloj Europi jer je to u funkciji sigurnosti”, kaže ministar Krstičević.

Krstičević ističe da se Hrvatska priprema za to, da se radi na usuglašavanju propisa, carinskih i policijskih i drugih te da je u to uključeno više ministarstava.

Krstičević je rekao da je na marginama sastanka razgovarao sa svojim kolegama iz Rumunjske i Finske. Rumunjska, Finska i Hrvatska predsjedavat će Vijećem EU-a od početka 2019. do polovice 2020. godine i čine predsjedničku trojku, koja zajednički dogovara program predsjedanja.
“Mislim da ćemo biti spremni i dobro odraditi ulogu predsjedatelja Europskom unijom”, rekao je Krstičević.

Ministri obrane NATO-a razgovarali su i o povećanju izdvajanja za obranu. Godine 2014. saveznici su se obvezali da će do 2024. godine izdvajati dva posto BDP-a za obranu. Za vrijeme krize izdvajanja za obranu su prilično smanjena, a u posljednje vrijeme taj je trend preokrenut i svi saveznici najavljuju veće vojne izdatke.

Krstičević je na marginama sastanka razgovarao i s britanskim i američkim kolegama Gavinom Williamsonom i Jamesom Mattisom. S ministrom obrane Gruzije Levanom Izoriom potpisao je Memorandum o suglasnosti između dvaju ministarstava u područje obrambene suradnje.

Sastanak ministara obrane jedan je u nizu sastanka u okviru priprema za sastanak na vrhu šefova država ili vlada 29 zemalja članica koji će se okupiti 11. i 12. srpnja u Bruxellesu.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Erdogan: Turska će bojkotirati američke elektroničke proizvode

Objavljeno

na

Objavio

Turska će bojkotirati američke elektroničke proizvode, upozorio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u utorak, uslijed zaoštravanja trgovinskih i diplomatskih odnosa Washingtona i Ankare, piše Guardian.

”Mi ćemo proizvoditi još bolje i kvalitetnije proizvode kakve sada uvozimo, i počet ćemo ih izvoziti. Bojkotirat ćemo američke elektroničke proizvode”, rekao je Erdogan na poslovnom skupu u Ankari.

”Ako imaju iPhone, mi imamo Samsung”, dodao je Erdogan.

”Mi imamo Veneru i Vestel u našoj zemlji”, rekao je Erdogan pritom misleći na tursku kompaniju Vestel Elektronik i njihov pametni telefon.

Tenzije između Turske i SAD-a porasle su nakon zatvaranja američkog pastora Andrewa Brunsona, kojemu se sudi za špijunažu i terorizam. Američki predsjednik Donald Trump odlučio je potom udvostručiti carinske namete na turski čelik i aluminij, ubrzavši tako pad turske valute.

Kriza je pogodila tursku liru, obveznice i burzu dionica. Valuta je izgubila gotovo 50 posto svoje vrijednosti od početka godine.

Erdogan je ostao prkosan i za krizu optužuje ”ekonomske teroriste”, ”ekonomski rat” i ”nasilnike u globalnom sustavu”, te najavljuje nove saveze s Rusijom i Kinom.

(Hina/Kamenjar.com)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Švedska – U koordiniranom napadu iste večeri zapaljeno 80 automobila

Objavljeno

na

Objavio

U ponedjeljak navečer policija je zaprimila više poziva građana koji su posvjedočili o maskiranim osobama koje su istovremeno masovno palile automobile na parkiralištima u tri različita grada: Gothenburgu, Trollhättanu i Alaforsu.

Oko 21 sat, policija i vatrogasci obaviješteni su o paležima automobila u četvrti Hjälbo u Gothenburgu te oko 22 sata na parkiralištu u blizini specijalne bolnice pored trga Frölunda, piše Voiceofeurope

U Gothenburgu je na ove dvije lokacije potpuno izgorio 31 automobil, dok ih je 35 oštećeno.

U gotovo isto vrijeme, veliki broj automobila zapaljen je na parkiralištu u četvrti Kronogården u gradu Trollhättan. Vatrogasci su unatoč pristutnosti policije bili metom napada kamenjem od strane 30-40 nepoznatih osoba. U paležu je izgorjelo šest automobila.

Slični paleži zabilježeni su u Alforsu, Lysekilu i Falkenbergu i u predgrađu Gothenburga Angered.
Ovo je bilo organizirano. Htjeli su napraviti što je moguće veću štetu. Auti su paljeni, bilo je strašno. Bila sam u strahu,“ ispričala je jedna od svjedokinja paleža.

Za paljenje automobila maskirani napadači koristili su molotovljeve koktele. Policija navodi kako je napad vjerojatno bio organiziran putem društvenih mreža.

Policijska glasnogovornica Ulla Brehm izjavila je kako nema informacija o ozlijeđenim osobama ili uhićenjima. Potvrdila je da je u napadima na više lokacija zapaljeno oko 80 vozila, većinom automobila.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari