Connect with us

Religija i Vjera

Odmor kao slavljenje života

Published

on

Papa Franjo je katehezu na općoj audijenciji, održanoj u srijedu 12. kolovoza u dvorani bl. Pavla VI. u Vatikanu, posvetio važnosti slavljenja, odnosno odmora, jednoj od tri dimenzije obiteljskog života. Idućih srijeda razmišljat će o radu i molitvi, što se uklapa u širu analizu obiteljskog života, čemu je posvetio već niz kateheza, imajući u vidu Sinodu biskupa koja će se u listopadu održati u Vatikanu.

[ad id=”68099″]

„Ne bismo nikada smjeli postati robovi rada, već gospodari. Međutim, znamo dobro da postoje milijuni žena i čak djece koja su stvarni robovi rada. To je protiv Boga i protiv ljudskog dostojanstva“, rekao je Papa i osudio ideologiju profita, koja želi ukinuti nedjeljni odmor, svodeći ga na zaradu i izdavanje novca. To troši život, a u isto vrijeme razuzdan način proživljavanja praznika često izaziva žrtve među mladima. Papa Franjo poziva na stvaranje solidarnosti u radničkim sredinama.

„Gramzljivost potrošača s posljedicom razbacivanja je“, prema mišljenju Svetog Oca, „strašan virus, kojim postajemo na kraju umorniji nego prije. Šteti pravom obliku rada i podriva život. Istinski praznik predstavlja trenutak okupljanja obitelji. To je vrijeme koje se može posvetiti djeci ili unucima, koji rastu. Vrijeme uživanja u vlastitom domu sami ili s prijateljima, u zajednici koja nas okružuje“.

Papa Franjo objasnio je kako je odmor ujedno i slavljenje, nije lijenost koja nas potiče da se izležavamo, kao ni prilika za opijanje odnosno glupi bijeg iz svakodnevne stvarnosti, već možemo razmišljati o ljepotama što ih je Bog stvorio.

„Praznik je prije svega prijazan pogled i zahvalan pregled dobro odrađenog posla. Obuzetost razvojem i tehničkom djelotvornošću ugrožava ritam ljudskog života, jer život ima svoj ljudski ritam. Vrijeme odmora, posebno nedjelja, namijenjena nam je kako bismo mogli uživati u onome što se ne može kupiti ni prodati“, istaknuo je Papa i dodao kako Bog stanuje na poseban način u vremenu odmora.

Slavljenje, odnosno praznik i blagdan s kojim dolazi slavljenje „vrijedan je dar Božji ljudskoj obitelji: nemojmo ga uništavati“, zaključio je papa Franjo.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari