Connect with us

BiH

Odobren zajam od 15 milijuna eura za obnovu hidroelektrane kod Čapljine važne i za energetski sustav Hrvatske

Objavljeno

on

Vijeće ministara BiH odobrilo je na izvanrednoj telefonskoj sjednici u subotu zajam od 15 milijuna eura za remont i modernizaciju pogona reverzibilne hidroelektrane Čapljine čiji je rad važan u elektroenergetskom sustavu BiH, Hrvatske i Srbije.

Kako su priopćili iz vijeća ministara, zajmom kojega je odobrila Njemačka razvojna banka KfW, zamijenit će se dotrajala oprema i modernizirati postrojenja staro 40 godina.

Rok otplate zajma je 15 godina s pet godina počeka.

Ovaj elektroenergetski objekt koji se nalazi u sustavu rada Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg-Bosne bi nakon obnove trebao povećati proizvodnju električne energije zbog manjeg broja zastoja usljed kvarova opreme, raspoloživost hidroelektrane za pružanje pomoćnih usluga elektroenergetskom sustavu BiH kao i u radu elektro sustava Hrvatske, Srbije i BiH, navodi vijeće ministara.

Ova hidroelektrana čija se jedna akumulacija nalazi u Popovu polju, na području Ravnog i Stoca, a strojarnica i drugi dio akumulacije u Svitavi u Čapljini koristi vodu rijeke Trebišnjice. Voda se usmjerava tunelom dugim 8,1 kilometar.

Posebnost ove hidroelektrane je da u doba godine kada nema dovoljno vode posredstvom crpki u jeftinijem razdoblju dana vodu prebacuje u višu akumulaciju. Ova hidroelektrana dodatno se aktivira u slučaju ispada na elektronegretskoj mreži drugih pogona kako bi se nadoknadila nedostajuća energija.
Instalirane je snage 420 megawatta, a godišnja proizvodnja iznosi 620 gigawattsati električne energije. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari