Connect with us

Odobren zajam od 30 milijuna eura za izgradnju HE Janjići

Objavljeno

on

kfw bankaZastupnički dom Parlamenta FBiH u nastavku 29. redovne sjednice, usvojio je Odluku o zajmu i projektu u vrijednosti 30 milijuna eura za izgradnju Hidroelektrane “Janjići”, između njemačke banke KfW, Bosne i Hercegovine, Federacije BiH i JP Elektroprivreda BiH. Rok otplate je 15 godina i četiri godine grace perioda.

Izgradnja HE “Janjići”, protočne pribranske elektrane instalirane snage 13,3 MW i godišnje proizvodnje 68 GWh, planirana je na rijeci Bosni, na području Općine Zenica.

Električna energija proizvedena u HE “Janjići” imaće karakter čiste energije i predstavljati doprinos ukupnom smanjenju emisije CO2, NOx i ostalih zagađujućih materija.

HE “Janjići” je važna s aspekta zaštite okoliša i stabilnosti sistema, povećanja proizvodnje i pouzdanosti u snabdijevanju kupaca električnom energijom.

Osim zapošljavanja domaće građevinske operative, lokalna zajednica će putem naplate dijela koncesijske naknade i ostalih naknada, dobiti redovan izvor prihoda za unapređenje vlastite infrastrukture.

Vlada FBiH donijela je Odluku o dodjeli koncesije i visini koncesijske naknade za izgradnju HE “Janjići”.

Za koncesiju je utvrđena jednokratna novčana naknada od 1.572.096 KM (bez PDV-a), odnosno u visini 2,27 posto ukupne investicione vrijednosti projekta HE “Janjići”, a koja treba biti uplaćena 30 dana nakon potpisivanja Ugovora o koncesiji.

Godišnja/tekuća koncesijska naknada iznosi od 2,43 posto od ukupnog godišnjeg prihoda ostvarenog prodajom električne energije i pomoćnih usluga iz HE (bez PDV-a) i ne može bili manja od 1,5 posto od projektiranog godišnjeg prihoda.

Ukupna vrijednost projekta je 72,2 milijuna KM. Izgradnja HE “Janjići” bit će financirana iz kredita i sredstava JP Elektroprivreda BiH, priopćeno je iz Službe za komunikacije JP Elektroprivreda BiH.

Fena

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari