Connect with us

Povijesnice

15. siječnja 1992 Franjo Tuđman: “Održali smo se u prošlosti, pobijedili u sadašnjosti, naša je budućnost”

Published

on

San o hrvatskoj slobodi i samostalnosti koje je tako lijepo u 17. stoljeću opjevao Ivan Gundulić, star je koliko i cijela Hrvatska povijest.

Taj san dosanjan je tek krajem 20. stoljeća. Suvremena Hrvatska uspjela je ostvariti ideju o samostalnosti.

Datum koji će ostati trajno zabilježen kao povijesni dan 15. je siječnja 1992. Međunarodna zajednica priznala je Hrvatsku kao slobodnu suverenu državu. Tog dana Hrvatsku je priznalo 12 članica tadašnje europske zajednice i pridružilo se ranijem priznanju 19 drugih država, od kojih prva je bila Island, a među kojima je bila i Sveta Stolica, prenosi kamenjar.com

Diljem lijepe naše zavladalo je veliko slavlje. Na središnjem zagrebačkom Trgu prisutnima se pridružio prvi Hrvatski predsjednik Franjo Tuđman koji je te večeri rekao “održali smo se u prošlosti, pobijedili u sadašnjosti, naša je budućnost”.

Vrijeme priznanja stiglo je u danima velikosrpske agresije. Bitka za priznanje vodila se i na vojnoj i na diplomatskoj bojišnici. Bili smo sami i osuđeni na propast.

Hrvatska je uspjela promijeniti razmišljanje međunarodne zajednice vojnim pobjedama, narodnim referendumom i odlukom Sabora o samostalnosti.

Uz veliko zalaganje njemačkog kancelara Kohla, ministra Genchera, austrijskog ministra Mocka i konstantne velike moralne potpore Pape Ivana Pavla II, Europska zajednica odlučila je priznati našu neovisnost.

17. siječnja Hrvatsku je službeno posjetio talijanski predsjednik Francesco Cosiga, te se prvi put zavijorila hrvatska zastava uz zvuke Lijepe naše.

Početkom travnja Hrvatsku su priznale i Sjedinjene Američke države, a pred zgradom Ujedinjenih Naroda u New Yorku izvješena je naša zastava čime smo postali 178. država u zajednici slobodnih naroda, piše HRT

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari