Connect with us

Gluposti

Održan mimohod ‘Besmrtni partizanski odred’

Objavljeno

-

Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH) i Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Zagrebačke županije i grada Zagreba (ZUABA) održali su u subotu u Zagrebu mimohod “Besmrtni partizanski odred”.

Mimohod je održan u povodu obilježavanja Dana antifašističke borbe i 80. obljetnice ustanka u Hrvatskoj, izjavio je Hini predsjednik Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Zagrebačke županije i grada Zagreba Petar Raić.

Mimohod je završio uspješno, istaknuo je dodavši kako su isticanjem portreta svojih narodnih heroja i boraca odali počast te time podsjetili na svoj ustanak 1941. godine.
U ustanku su najprije formirane male skupine, a onda je ustrojen “besmrtni partizanski odred”, naglasio je Raić.

Sudionici Mimohoda krenuli su u 11 sati s Trga žrtava fašizma, potom Ulicom Franje Račkoga, Jurišićevom ulicom, Trgom bana Josipa Jelačića, Ilicom, te Frankopanskom ulicom do Trga Republike Hrvatske, na kojem je bio istaknut plakat: “Vratite trg maršala Tita”.

Izaslanstva Saveza antifašističkih boraca u subotu ujutro su na zagrebačkom groblju Mirogoj – na Grobnici narodnih heroja i na Partizanskom groblju te na spomen području Dotrščina položila cvijeće.

Po prvi put mimohod “Besmrtni partizanski odred” u Zagrebu je održan 8.svibnja 2018. godine, a potom 8. svibnja 2019. Posvećen je bio pobjedi antifašističke koalicije u Drugom svjetskom ratu. Mimohod sjećanja otpočeo je u Rusiji 2012. godine u gradu Tomsku, uz naziv “Besmrtni puk”. Tijekom zadnji godina mimohod se proširio na mnogo drugih zemalja.

SABA ove godine svoj mimohod “Besmrtni partizanski odred” posvećuje 80. obljetnici ustanka i osnivanju “Prvog partizanskog odreda”. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas