Pratite nas

BiH

Održan molitveni dan za Domovinu i hodočašće na Bobovac

Objavljeno

na

Danas, 22. listopada 2016. godine na kraljevskom gradu Bobovcu upriličen je XV. molitveni dan za Domovinu Vrhbosanske nadbiskupije i XIII. hodočašće na Bobovac katolika pripadnika Ministarstva obrane, Oružanih snaga BiH i redarstvenih snaga.

Sve je počelo molitvenom procesijom od rijeke Bukovice prema Bobovcu, gdje je misno slavlje predvodio nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić. U pozdravnoj riječi kardinal Puljić zahvalio je svima koji su došli na Bobovac na zajedničku molitvu za domovinu, a poseban pozdrav uputio je vojnom ordinariju iz Republike Hrvatske mons. Juri Bogdanu, kapelane, časnike i dočasnike koji su ga dopratili.

Pozdrav je uputio policijskim redarstvenicima, hodočasnicima iz svih krajeva, svećenicima, bogoslovima, sjemeništarcima, časnim sestrama i članove zbora koji su pjesmom uveličali misno slavlje. Kardinal je uputio pozdrav predstavnicima svih društvenih i političkih struktura na čelu sa članom Predsjedništva BIH iz reda hrvatskog naroda dr. Draganom Čovićem, te predstavnicima medija, posebno spomenuvši naš radio Bobovac koji je izravno prenosio ovo misno slavlje, a preuzimali su ga Radio Herceg Bosne i radio Marija BiH.

Naveo je da se vjernici na Bobovcu okupljaju zbog naše povijesti i zbog papine prošlogodišnje poruke iz Sarajeva da ne smijemo zaboraviti svoju povijest. “Zbog toga se okupljamo na korijenima naše povijesti i želimo moliti za mir i za našu domovinu, za jednakopravnost, da se svaka zloća ukloni,a dobrota raste”, kazao je kardinal Puljić.
Nadahnutu propovijed imao je vojni biskup u Bosni i Hercegovini mons. Tomo Vukšić, koji je sve vjernike podsjetio na obilježavanje godine milosrđa i na njezinu važnost.

Na kraju misnog slavlja uručeni su i prigodni darovi – tako je član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović uručio sliku, rad pripadnika Treće bojne iz Orašja, vojnom biskupu u RH mons. Juri Bogdanu. Vojni kapelan fra Mate Ogara uručio je sliku ministrici obrane BiH Marini Pendeš u znak zahvalnosti za sve što je Ministarstvo obrane  dosada činilo i što će činiti u budućnosti za ovaj molitveni pohod.

U ime uposlenika Kazneno popravnog zavoda Zenica sliku Posljednje večera uzoritom kardinalu Vinku Puljiću uručio je zamjenik direktora KPZ-a Ivica Dujmović. Na kraju je vojni biskup u BiH mons. Tomo Vukšić uručio umjetničku sliku Domenika Gonzija gvardijanu Franjevačkog samostana u Kraljevoj Sutjesci fra Željku Brkiću.

Ovogodišnji molitveni pohod okupio je veliki broj vjernika, unatoč prilično lošim vremenskim uvjetima. Nakon završetku molitvenoga pohoda svi vjernici okupljeni na Bobovcu bili su pozvani na već tradicionalni ručak – vojnički grah.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Bosna i Hercegovina je najkorumpiranija zemlja u svijetu!

Objavljeno

na

Objavio

BiH je najkorumpiranija zemlja u svijetu, podaci su američke agencije Gallup dobiveni na osnovu istraživanja javnog mnijenja.

Na reprezentativnom uzorku u svakoj zemlji koja je obuhvaćena istraživanjem građanima je postavljano isto pitanje o prisustvu korupcije, a u BiH je čak 94,6 posto ispitanih odgovorilo da je ova negativna pojava široko rasprostranjena i da utječe na sve sfere života. Ovakav postotak potvrdnih odgovora ujedno je i najveći na svijetu, a isti rezultat zabilježen je u Moldaviji, prenosi Dnevni avaz. Analitičar u oblasti sigurnosti Denis Hadžović smatra kako je ovakav postotak potvrdnih odgovora o prisustvu korupcije u BiH definitivno znak za uzbunu.

Napominjući kako ovi podaci ukazuju na to da se situacija pogoršava, Hadžović je upozorio da je zabrinjavajuće to što se korupcija veže za organizirani kriminal koji predstavlja ozbiljnu prijetnju za društvo i ekonomiju. “S obzirom na to da je izabranim predstavnicima građana dozvoljeno da upravljaju proračunskim novcem, onda je jasno odakle dolazi korupcija”, kaže Hadžović.

Kada je riječ o državama u Europi, može se zaključiti da je problem korupcije u 2017. bio gori nego godinu ranije. Među 20 najkorumpiranijih zemalja na svijetu su i neke članice EU, kao što su Bugarska, Rumunjska i Mađarska. Sociolog Esad Lukač rekao je za Avaz kako je činjenica da je naše društvo na svim razinama korumpirano.

”Treba se baviti uzrokom ove pojave, a ne samo posljedicama. Uzrok je mnogo širi u slučaju BiH, to je promjena društvenog sustava. Prelazak iz jednog u drugi sustav zahtijeva edukaciju stanovništva. Kao drugo, ovdje vlada neka poluanarhija, gdje je ljudima prepušteno da se snađu i u svim tim mutnim vodama se snađu upravo oni koji su skloni korupciji”, rekao je Lukač.

Dodao je da je najgore što je korupcija u ovoj državi ušla u domenu normalnog i prihvatljivog ponašanja. ”Ono što mi danas nazivamo demokracijom, strano je našim ljudima. Jer, svaka demokracija traži odgovornost i to je osnova funkcioniranja sustava. Kod nas su osnova pravnog sustava ljudi koji su skloni korupciji i to je značajan problem. Mi nismo bili spremni i educirani za ovakav način života”, rekao je Lukač.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Biskupi u Mostaru izrazili žaljenje da je BiH ratificirala Istanbulsku konvenciju

Objavljeno

na

Objavio

Davor Visnjic/PIXSELL

Biskupi pozivaju i potiču sve političke i društvene strukture da u središte svojih nastojanja stave čovjeka kojem treba služiti svaki sustav i svaka institucija promičući njegovo dostojanstvo i sva osnovna ljudska prava i slobode”, poručili su biskupi na press konferenciji za medije nakon zasjedanja Biskupske konferencije BiH.

Biskupi su izrazili žaljenje što je Istanbulska konvencija usvojena u BiH bez šire rasprave u kojoj bi bile uključene Crkve i vjerske zajednice.

Medijima su rekli kako daju potporu braći u biskupstvu u Republici Hrvatskoj i svim ljudima koji se zalažu za istinsko vrednovanje života, obitelji i bračnog zajedništva muškarca i žene na temelju naravnog zakona i Božje objave. Govoreći o problemu odlaska, istaknuli su kako je lani šest vjeroučitelja, koji su imali zasnovan stalni radni odnos, odselilo na Zapad a da ih je sedam ove godine najavilo da će učiniti isto.

Naime, Biskupska konferencija BiH je 20. i 21. ožujka u prostorijama Biskupskog ordinarijata u Mostaru održala svoje 72. redovito zasjedanje pod predsjedanjem nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića.

Priopćili su kako ohrabruju sve da se okrenu izgradnji društva u kojem će svakom čovjeku i svakom narodu u cijeloj Bosni i Hercegovini biti priznato i poštivano pravo na vlastiti identitet jer je to temeljni preduvjet za izgradnju suživota u različitosti.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati