Pratite nas

Događaji

Održan prosvjed ‘I mene se pita’ – Bandić povukao prijedlog kojim bi nacionalne manjine dobile zastupnike u Skupštini

Objavljeno

na

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić povukao je u utorak na sjednici Skupštine svoj prijedlog kojim bi nacionalne manjine dobile svoje zastupnike u Gradskoj skupštini.

Bandić je predlagao da se promjenom Statuta propiše pravo na zastupljenost u Gradskoj skupštini pripadnicima nacionalnih manjina, o čemu je Kamenjar prvi pisao, tako da pripadnici srpske manjine imaju pravo na tri gradska zastupnika, bošnjačke dva, a albanske jednog zastupnika.

“Nikad nisam bio tužniji, nesretniji i razočaraniji. Demokratsko odrastanje i zrelost građana Hrvatske bi trebala biti praksa u godinama koje su iza nas, a ne ispred nas. Imao sam najpošteniju namjeru da prvi u Hrvatskoj primjenim Ustavni zakon i Zakon o lokalnim izborima. I ne ide. Ništa drugo ovim prijedlogom nisam htio osim oživotvoriti praksu iz 2013. s Neovisne liste grupe birača Milana Bandića”, rekao je zagrebački gradonačelnik.

Izrazio je žaljenje što se “multietičnost i multinacionalnost predstavlja predstavlja kao problem”. “Ne može se to predstavljati kao problem. One su rješenje”, poručio je.

Ispričao se manjincima, poručivši im da nije odustao.

“Bit će isto toliko pripadnika manjine na listi Stranke rada i solidarnosti, samo ih neće biti 55, 56 ili 57, ući će u kvotu 51. To je jedina razlika tako da nismo bacili koplje u trnje”, naglasio je.

“Znam da nije raspoloženje danas da to prođe. Nastavljamo pregovore od sutra da imamo kvalitetnu zastupljenost manjina u skupštini jer je to bogatstvo i rješenje za ovaj grad i zemlju”, poručio je Bandić.

Prosvjed inicijative “I mene se pita”

Protiv tog Bandićevog prijedloga ispred zgrade Gradske skupštine, a uoči skupštinske sjednice, prosvjedovala je građanska inicijativa “I mene se pita”.

Oni su istaknuli veliki transparent na kojemu je pisalo: “Bandiću gotovo je s prevarama”. Apelirali su na gradske zastupnike da odbiju dati glas i ne podrže takav, kako su istaknuli, “sramotni prijedlog”. Gradskim zastupnicima su uručili proglas s tim zahtjevom.

Predstavnik srpske nacionalne manjine Nenad Vlahović pokazao je na natpis “I mene se pita” i rekao da je to poruka koja zaista vrijedi danas ovdje. Istaknuo je da Bandić otvara ponovno novu “Pandorinu kutiju”. Kaže da Bandić nije za svoj prijedlog odabrao za javnost povoljan “tajming” te upitao gdje su ti prijedlozi bili prije 15 godina jer je Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina na snazi 15 godina. “Prema tome, je li do sada to sve funkcionirala što se tiče manjina ili je to ‘stavljeno pod tepih’”, rekao je. Istaknuo je i da ta inicijativa ne dolazi od manjina nego od Bandića.

Vlahović smatra da to znači da je na sceni “dalekosežna politička korupcija koja će imati dalekosežne posljedice ne samo u gradu Zagrebu nego i u mnogim općinama i gradovima”.

Rekao je da mnoge općne i gradovi su ispod pet posto postotka nacionalnih manjina na svom području i oni analogno ovom prijedlogu isto tako mogu pokrenuti inicijativu da se mijenjaju statuti, da se biraju novi ljudi, a što bi dovelo do novih troškova za hrvatske porezne obveznike.

Poručio je da on kao predstavnik nacionalne manjine želi reći da u Hrvatskoj niti jedna nacionalna manjina nije marginalizirana i da svi ostvaruju svoja prava isto tako kako to ostvaruju pripadnici većinskog hrvatskog naroda.

General Željko Glasnović istaknuo je da je taj Bandićev prijedlog primjer “čistog balkanskog političkog inženjeringa”. Rekao je da se to događalo prije 100 godina, u staroj Jugoslaviji, kada dođe glasač kandidat mu dade jednu cipelu, a kad glasuje za njega dobije drugu cipelu. “Ovo je čista politička prostitucija”, ocijenio je. Rekao je da se Bandić i njegovi ortaci razbacuju s novcem hrvatskih poreznika te da Bandić nije riješio niti jedno ključno pitanje u Zagrebu.

Foto: fah

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Događaji

U povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – povezivanje škola u Vukovaru, Širokom Brijegu i Chicagu

Objavljeno

na

Objavio

U subotu, 18. studenog 2017., u organizaciji Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a povodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, održana je videokonferencija u okviru pilot projekta Korijeni kojim se ostvarila suradnja osnovnih škola Dragutin Tadijanović iz Vukovara, Prve osnovne škole Široki Brijeg i Hrvatske škole Kardinal Stepinac Chicago pri župi Sv. Jeronima u Chicagu te Hrvatske škole pri Hrvatskom kulturnom centru Chicago.

Tijekom videokonferencije djeca iz Chicaga su pokazala što znaju o domovini i otpjevala pjesmu Bože čuvaj Hrvatsku, maleni Vukovarci održali su zanimljivo predavanje. Svojim vršnjacima pričali su o Gradu heroju, o mjestu kojem se svatko od nas nakloni i zahvali na žrtvi. Iz Širokog Brijega naglasili su da je najvažnije zajedništvo našeg naroda, ma gdje bili, jer nas veže jedna ljubav prema istoj domovini Hrvatskoj.

Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, tom je prigodom poručio kako je projekt Korijeni usmjeren na izgradnju i jačanje zajedništva hrvatskog naroda, svijesti da smo jedan – nedjeljiv narod ma gdje živjeli te je prvenstveno usmjeren na djecu i mlade koji su budućnost Hrvatske „ Draga djeco iz Vukovara, Širokog Brijega i Chicaga stvorite nova prijateljstva utemeljena na činjenici da ste Hrvati, da dijelite jedan jezik jednu povijest, jednu kulturu i jednu budućnost. A svaki vaš uspjeh je hrvatski uspjeh, dogodio se on u Vukovaru, u Chicagu ili u Širokom Brijegu.

Svi ga zajedno iščekujemo i svi ćemo ga zajedno slaviti, a Vaša hrvatska država se s Vama i danas već ponosi“.

Cilj projekta Korijeni, između ostalog je, međusobno upoznavanje i zbližavanje djece iz Republike Hrvatske, BiH i iseljeništva u osnovnoškolskoj dobi, radi jačanja svijesti o nedjeljivosti hrvatskog naroda i poticanja njegovog zajedništva, ali i  svladavanja komunikacijskih barijera između Hrvata u Republike Hrvatske i izvan nje, poglavito među najmlađim generacijama.

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

VUKOVAR – Komemoracija kod Veleprometa

Objavljeno

na

Objavio

FAH

Komemorativnim skupom u dvorištu vukovarskog Veleprometa, u kojemu je srpski agresor još u rujnu 1991. otvorio prihvatni logor kroz koji je tijekom okupacije Vukovara, po podacima Hrvatskoga društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL), prošlo oko 10.000 branitelja i civila, započelo je  obilježavanje dana sjećanja na žrtve ubijene na tome mjestu.

Podno spomen ploče položen je vijenac i zapaljene su svijeće, a misu zadušnicu služi će povjerenik za pastoral branitelja Đakovačke i osječke nadbiskupije, velečasni Stanislav Šota.

U hangarima u kojima su bili zatočenici postavljena je izložba novinskih tekstova i fotografija o stradanjima u srpskim logorima.

Prigodnim programom “Ovčara, vječna rana” te polaganem vijenaca i paljenjem svijeća obilježit će se i 26. obljetnica ubojstva 200 ranjenika i civila na Ovčari nedaleko od Vukovara.

U Župnoj ckrvi Kraljice mučenika bit će služena misa zadušnica za žrtve s Ovačer.

Novinarsko-književničkim susretom “Grad-to ste vi” Vukovarci će se prisjetiti na Ovčari ubijenog ratnog izvjestitelja i urednika Hrvatskog radija Vukovar Siniše Glavaševića, čime će i završiti program obilježavanja 26. obljetnice stradanja Vukovara u Domovinskom ratu i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari