Connect with us

Pregled

Održan trilateralni sastanak u Mostaru

Objavljeno

-

Foto: HRT

U Mostaru se održao trilateralni sastanak hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, predsjedavajućeg i članova Predsjedništva BiH Dragana Čovića, Bakira Izetbegovića i Mladena Ivanića te srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, javlja HRT.

U izjavi za medije Dragan Čović se na početku zahvalio na “šansi da zajedno otvore bilateralna pitanja koja mogu pomoći na stabiliziranju ekonomskih, socijalnih i uopće demografskih problema”. Duboko sam uvjeren da klima koju smo danas izgradili stvara preduvjete da gradimo jedan ambijent u kojem će izvršna vlast u sve tri države biti sposobnija rješavati otvorena pitanja koja već dugo nismo bili u stanju riješiti, kazao je. Ta pitanja primarno se odnose na našu budućnost i sve su to prepostavke da gradimo jedan regionalni ekonomski ambijent koji može biti bolji nego danas. Tu možemo napraviti jednu pozitivnu sinergiju. Dobili smo mogućnost da Bosna i Hercegovina intenzivnije svojim snagama krene prema europskom putu, naglasio je Čović.

“Ono što je bilo danas trilateralno je ova nova strategija Europske unije i u njoj vidimo mogućnost da počnemo rješavati ono što je najveći problem svake zemlje na Balkanu, a to je iseljavanje mladih ljudi. Ono na čemu sam ja inzistirao je upravo ovih šest načela Europske unije, a to su pomirenje, prestanak zapaljive retorike, reforme, izgradnja infrastrukture, digitalizacija i međusobna suradnja po pitanju sigurnosti. Intenzivirao sam da konačno počnu raditi komisije koje bi pripremile rješavanje tih otvorenih pitanja na ovom nivou na kojem smo danas raspravljali. Imamo urgentan problem vezan za Pelješki most i meni je drago da je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ponovila da Hrvatska stoji iza onoga što jesu prava BiH po pitanju pristupa otvorenom moru”, rekao je Bakir Izetbegović.

Mladen Ivanić je istaknuo kako mu je izuzetno drago da je ovaj sastanak održan. “Trilateralni sastanak koji podrazumijeva sudjelovanje i Hrvatske i Srbije je za nas izuzetno značajan. Dobri odnosi u tom trokutu odražavaju i dobre odnose u Bosni i Hercegovini. Mi imamo puno stvari koje su zajedničke. To su infrastruktura, ekonomski odnosi, a i međusobna ekonomska razmjena raste i naši građani imaju od toga veliku korist. Ja snažno vjerujem da je gradnja jednog zajedničkog tržišta korisna svima i tu inicijativu gospodina Vučića smatram vrlo korektnom”, rekao je Ivanić. Dodao je kako se nada da će brzo biti vidljivi i konkretni učinci ove suradnje.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović rekla je da je današnji sastanak bio iznimno koristan jer smo se uz ona otvorena pitanja dotakli i puno područja suradnja koja mogu i moraju biti produktivna i pozitivna. Prije svega htjela bi potvrditi kako Republika Hrvatska u potpunosti podržava suverenitet, teritorijalnu cjelovitost Bosne i Hercegovine, konstitutivnu jednopravonost sva tri naroda na cijelom teritoriju i europski put Bosne i Hercegovine i ostalih država na prostoru jugoistoka europe, kazala je Grabar-Kitarović.

Naglasila je da će Hrvatska zagovarati europski put za BiH. Šest ključnih područja u okviru strategije o zapadnom Balkanu jesu vladavina prava, sigurnosti migracije, društveno-gospodarski razvoj, prometne i energetske povezanost, digitalna agenda, pomirenje i dobrosusjedski odnosi, sve su to teme kojih smo se danas dotakli. Mogućnosti suradnje vidim u povezivanju prometne i energetske infrastrukture posebno u izgradnji koridora 5c i njegovo nadovezivanje na prsten koji povezuje BiH i Srbiju, daljnji razvoj luke ploče energetsko povezivanje. Razvoj transatlantsko izgradnja LNG terminala na Krku isto tako će omogućiti snaženje ovog prostora, rekla je hrvatska predsjednica.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je da se mora razgovarati o budućnosti. Moramo raditi na ujednačavanju poreznih, carinskih stopa. Moramo napraviti gotovo jedinstveni gospodarskim ambijent. Nitko mi neće oduzeti pravo da govorim o toj jednoj hrabroj ideji jer je to za nas pitanje opstanka i života. Nećemo spriječiti mlade ljude da odlaze dok im ne damo bolji život. Mladi ljudi moraju biti sigurni u našu političku stabilnost i mir i drugačije bolje odnose koje u budućnosti možemo graditi, rekao je.

Zahvalan sam predsjednici Grabar-Kitarović i kolegama iz BiH Čoviću, Izetbegoviću i Ivaniću na uklanjanju brojnih birokratskih barijera. Razgovarali smo kako zamoliti naše vlade da po tom pitanju radimo da nam kamioni ne stoje po 10-15 sati na granicama i kako i na koji način možemo te operativne troškove umanjiti. Nadam se da ćemo veoma brzo održati sljedeću trilateralu. Moj prijedlog je da bude u Republici Srbiji u Novom Sadu. Očekujem uskoro u Beogradu i toplu dobrodošlicu ćemo prirediti predsjednici Grabar-Kitarović, rekao je srbijanski predsjednik.

Ponovio je kako će do tada ispuniti sve zahtjeve hrvatske manjine u Srbiji. Nadam se da ćemo postići veliki napredak i po drugim otvorenim pitanjima. Što se granica tiče imamo neriješeni granicu između Hrvatske i Srbije, između Srbije i BiH. Spremni smo u naredne dvije godine to bilateralno to riješiti.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas