Pratite nas

Događaji

Održan Znanstveni skup ‘Zbrinjavanje kozaračke djece i dječje prihvatilište u Sisku 1942.-1943.’

Objavljeno

na

Znanstveni skup „Zbrinjavanje kozaračke djece i dječje prihvatilište u Sisku 1942.-1943.“, u organizaciji Sisačke biskupije, Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskoga katoličkog sveučilišta održan je u petak 30. studenoga u Velikom Kaptolu u Sisku.

Temeljni je cilj rada ovog znanstvenog skupa bio propitkivanje činjenica vezanih uz rad i djelovanje spomenutog dječjeg prihvatilišta, kako bi se na znanstvenim temeljima dao kvalitetan doprinos razumijevanju navedene problematike. Naime, problematika sisačkog prihvatilišta za djecu ponajviše je obrađivana za postojanja komunističke i socijalističke Jugoslavije, pa su i rezultati istraživanja često bili podložni uzusima rada koji nisu bili u skladu sa zahtjevima povijesne struke i metodologije znanstvenog rada. Iako primarno usmjeren na povjesničare, skup nije bio lišen multidisciplinarnosti te su svoje radove predstavili sociolozi, teolozi i drugi znanstvenici u svrhu stjecanja što potpunijega i kvalitetnijeg rasvjetljavanja sudbine kozaračke djece i rada Dječjeg prihvatilišta u Sisku, do sada uglavnom politički obojene i ponajprije u službi neznanstvenog etiketiranja Katoličke Crkve i njezine uloge za Drugoga svjetskog rata, kao i samog blaženog Alojzija Stepinca, nadbiskupa Zagrebačkog.

Na početku pozdravne riječi uputili su predsjednik Organizacijskog odbora sisački biskup Vlado Košić, prorektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta prof. dr. sc Gordan Črpić i potpredsjednica Organizacijskog odbora simpozija i predstojnica Odsjeka za povijest Hrvatskih studija doc. dr. sc. Vlatka Vukelić, koji su odreda istaknuli iznimnu važnost ovog skupa za rasvjetljavanje istine što se doista dogodilo u Sisku tijekom 1942. i 1943. godine bez ideološkog interpretiranja.

Slijedila su predavanja dr. sc. Juraja Batelje s Katoličkog bogoslovnog fakulteta na temu „Zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac u brizi za ratnu siročad“; izv. prof. dr. Marija Keve s Odjela za povijest Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu (Key Note) na temu „Sudbina djece u NDH – izvor polemika ili Opći uvod u temeljnu problematiku znanstvenog skupa“, mag. hist. Vladimira Šumanovića s Hrvatskih studija na temu „Institucije vlasti NDH u Sisku 1942./1943.“; prof. dr. sc. Josipa Jurčevića s Hrvatskih studija „Kozaračka djeca u sustavu manipulacije žrtvama Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj“; dr. Davora Kovačića s Hrvatskog instituta za povijest „Položaj djece u starogradiškom logoru i broj stradalih na temelju iskapanja neposredno poslije završetka Drugoga svjetskog rata“; doc. dr. Vlatke Vukelić s Hrvatskih studija „Prihvatilište u Sisku – datumi, lokacije, brojke“; mag. hist. Danijela Jurkovića s Hrvatskih studija „Sudski iskazi o Prihvatilištu u Sisku i zbrinjavanju izbjegličke djece“; prof. Ivana Sklizovića s Hrvatskih studija „Problematika zbrinjavanja kozaračke djece u djelima stranih autora“; prof. Marija Bursika, pukovnik HV-a i dozapovjednik HVU-a „Petar Zrinski“ u mirovini „Svjedoci vremena“ te univ. bacc. hist. Vlatka Smiljanića s Hrvatskih studija „Izbjeglički civilni val u NDH 1942.“.

Posebna vrijednost ovog znanstvenog skupa bili su i živi svjedoci događaja u Sisku tijekom 1942. i 1943. koji su vlastitim svjedočenjem potvrdili zaključke znanstvenih istraživanja, ali i oštro osudili laži kojima se služe pojedini povjesničari i političari kada se govori o dječjem prihvatilištu u Sisku.

Na kraju, sudionici Znanstvenog skupa donijeli su i zajedničku izjavu u kojoj su istaknuli kako ne postoji niti jedan dokument koji bi dokazao da je Sisku bio logor izbjegličke djece ili da je bilo mučenja i nasilnog oduzimanja života. „U Sisku nikada nije dokazana namjera izdvajanja kozaračke izbjegličke djece, njihovo smještanje u udaljene objekte na osami, već je štoviše pokušan njihov integritet u gradski život, iako je to posredno izazvalo epidemiju takvih razmjera da su gradske škole morale biti zatvorene.

biskupija-sisak.hr

U 4 gradska objekta Prihvatilišta (Sokolana, samostan sv. Vinka, Reissovo skladište, škola u Novom Sisku) koja su međusobno bila u neposrednoj blizini, pomoć su pružale stalno prisutne djelatnice Crvenoga križa Hrvatske, časne sestre i volonterke Ženske ustaške loze, uz dio žena koje su bile lišene slobode te prebačene na radu u prihvatilišta. Mortalitet je bio iznimno velik u prvim danima prihvata djece, no do kraja 1942. sveden je na pojedinačne slučajeve. Neka od izbjegličke djece, koja nisu kolonizirana u samome Sisku i okolici, ostaju u samostanskim prostorijama sv. Vinka do kraja rata. Većina od 6000 djece spašena je, unatoč katastrofalnim prognozama liječnika koji su zaprimili djecu i prognozirali mortalitet od 90%.

Forenzička istraživanja dala bi precizne podatke o tim događajima. Uz opću neimaštinu i glad, preuzimanje brige za tzv. Kozaračku djecu, bio je pothvat nevjerojatne kršćanske uljudbe i velikoga srca koje su Siščani pokazali kroz humanitarno djelovanje u Velikom ratu, Drugom svjetskom ratu, Križnom putu i Domovinskome ratu. Rijeke izbjeglica i prognanika prošle su ovim gradom, a za neke od njih on je postao i dom. Građani Siska ponosni su na svoju emociju, na svoju humanost i kada su prilike nehumane te na pijetet iskazan žrtvama ratnih stradanja na ovome području“, stoji između ostalog u priopćenju sudionika skupa. (biskupija-sisak.hr)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Događaji

Održana demonstracija združenih vojnih sposobnosti ASDA 2019

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH/ M. Čobanović

U vojarni “Admiral flote Sveto Letica Barba” u Splitu je u srijedu, 10. travnja 2019. godine održana demonstracija združenih vojnih sposobnosti ASDA 2019.

Demonstracija je hrvatskim i stranim izaslanstvima te predstavnicima organizatora i izlagača na izložbi ASDA 2019, pokazala dostignute sposobnosti združenog djelovanja postrojbi, ali i dio kvalitetnih proizvoda hrvatske obrambene industrije kojima su opremljeni pripadnici Hrvatske vojske.

U vježbi su sudjelovali pripadnici Hrvatske ratne mornarice, odnosno Satnija mornaričko-desantnog pješaštva i prototip Obalnog ophodnog broda OOB-31 “Omiš”, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s helikopterima Mi-8 i OH-58D Kiowa Warrior, Zapovjedništva specijalnih snaga i drugi, priopćio je MORH

Također, u ovoj prigodi pokazane su i inicijalne sposobnosti novoustrojene Satnije mornaričko-desantnog pješaštva.

Na prikazanim vještinama i sposobnostima pripadnicima Hrvatske vojske čestitali su potpredsjednik vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, ministri obrane Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Filipina, Gruzije, Kosova, Slovenije, zamjenik ministrice Sjeverne Makedonije i zamjenik ministra obrane Albanije.

Osvrnuvši se na uspjeh demonstracije i svemu što su pripadnici HV-a pokazali unatoč vrlo teškim vremenskim uvjetima, ministar Krstičević čestitao je svim organizatorima i sudionicima vježbe.

“Ništa ne može spriječiti Hrvatsku vojsku! Vojnici su pokazali združene sposobnosti, uvježbanost, spremnost za izvršenje svih zadaća. Ukratko, pokazali su da su moćni i respektabilni”, rekao je ministar Krstičević.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov rekao je kako je združena vježba bila splet već poznatih i potpuno novih sposobnosti Hrvatske vojske.

„ASDA je dobra prilika i da Hrvatska vojska vidi nove tehnologije koje će biti važne u vremenu pred nama“, dodao je Šundov, ističući zadovoljstvo činjenicom da su hrvatski vojnici opremljeni hrvatskim proizvodima.

Predsjednik tvrtke-organizatora ASDA-e Justin Webb demonstraciju je ocijenio spektakularnom i profesionalnom.

“Siguran sam da ste svi ponosni na svoje vojnike”, zaključio je Webb.

Načelnik Stožera i zamjenik zapovjednika Hrvatske ratne mornarice, komodor Damir Dojkić istaknuo je da je vrlo zadovoljan provedbom vježbe.

“Već nebrojeno puta, Hrvatska vojska je pokazala da može djelovati u svim uvjetima, a ponovo u vježbi koju ste vidjeli i koja je tražila odgovor na vrlo zahtjevni scenarij”, rekao je Dojkić.

Foto: MORH/ M. Čobanović

Foto: MORH/ M. Čobanović

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Događaji

Zagreb: Memorijal poginulim braniteljima u Kustošiji

Objavljeno

na

Objavio

Dvadeseti memorijal poginulim braniteljima, pripadnicima HOS-a Grada Zagreba, otvoren je svečano prijepodne u zagrebačkoj Kustošiji.

U spomen na njihovu žrtvu tijekom Domovinskog rata organizirano je sportsko natjecanje koje je počelo biciklističkom utrkom.

Memorijal je i ove godine okupio više od 1.000 sportaša u osam sportova. Brojne delegacije položile su vijence, a na svečanom otvorenju bili su predstavnici udruga, izaslanik zagrebačkog gradonačelnika Miodrag Demo te ministar branitelja Tomo Medved, javlja HRT

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari