Pratite nas

Hrvatska

Održana prezentacija remontiranih helikoptera Mi-171Sh na Plesu (VIDEO)

Objavljeno

na

Foto: MORH / T. Brandt

“Dobili smo vrijedno sredstvo koje će u sljedećim godinama osigurati punu operativnu sposobnost i spremnost u izvršenju svih zadaća”, poručio je ministar

U vojarni „Pukovnik Marko Živković“ na Plesu, u ponedjeljak, 23. rujna 2019. održana je prezentacija završetka remonta helikoptera Mi-171Sh iz sastava Eskadrile višenamjenskih helikoptera 91. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

28. obljetnica ustrojavanja Eskadrile višenamjenskih helikoptera

Prezentaciju kojom je predstavljen generalni remont helikoptera Mi-171Sh za sve prisutne održao je načelnik Stožera i zamjenik zapovjednika HRZ-a brigadni general Michael Križanec. U svojoj prezentaciji osvrnuo se na početak ustrojavanja Eskadrile istaknuvši kako se na današnji dan obilježava 28. obljetnica ustrojavanja.

Prezentaciji su prisustovali potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov, veleposlanik Ruske Federacije u RH Anvar Sarvarovič Azimov, zamjenik načelnika GS OS RH general-pukovnik Drago Matanović, direktor Glavnog stožera viceadmiral Robert Hranj, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Mato Mikić, posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul, predstavnici Zrakoplovno-tehničkog centra i drugi visoki uzvanici, priopćio je MORH

Krstičević: Mi vojsku nismo naslijedili, mi smo je stvarali

“Drago mi je vidjeti ovdje postrojene remontirane helikoptere Mi-171 Sh jer ste na taj način dobili vrijedno sredstvo koje će u sljedećim godinama osigurati vašu punu operativnu sposobnost i spremnost u izvršenju svih zadaća”, kazao je ministar čestitavši ovim putem pripadnicima Eskadrile njihov dan, u spomen na 23. rujna 1991. godine kada je prvi transportni helikopter preletio na oslobođeno letjelište Lučko. Podsjetio je kako je upravo taj helikopter bio početak stvaranja eskadrile koja danas, 28 godina kasnije, u svome sastavu broji 24 helikoptera. „Danas se s ponosom prisjećamo tih teških trenutaka u kojima je ustrojena najstarija helikopterska eskadrila u sastavu Hrvatske vojske“, istaknuo je ministar.

Remontirani helikopteri koriste se u operativnom radu i u obavljanju zadaća što dokazuje da je remont kvalitetno napravljen

Ministar je istaknuo kako je sretan što je ovaj remont proveden kvalitetno i uspješno istaknuvši: „Drago mi je da se remontirani helikopteri, koji su predani, već koriste u operativnom radu i u obavljanju zadaća što dokazuje da je remont kvalitetno napravljen“.

Dodao je kako su do 1. rujna ove godine helikopteri Hrvatskog ratnog zrakoplovstva ostvarili 1714 medicinskih letova, prevezli 670 pacijenata te sudjelovali u 13 intervencija traganja i spašavanja te napomenuo kako je ovim remontom osigurano provođenje svih zadaća kao i prije remonta, od vojnih zadaća unutar Hrvatske, sudjelovanje u međunarodnim operacijama te pomoć civilnom stanovništvu u sklopu sustava domovinske sigurnosti, uključujući potragu i spašavanje na kopnu i moru, hitni zračni medicinski prijevoz, gašenje požara i drugo.

“Ovim remontom uposleni su kapaciteti Zrakoplovnog tehničkog centra na duži vremenski period, a ujedno je i povećana sposobnost u obimu i kvaliteti tehničkog održavanja helikoptera Mi-171 Sh”, zaključio je ministar.

General Šundov: Naši sugrađani uvijek mogu računati na pomoć pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva

“Iako je sposobnost djelovanja u zahtjevnom međunarodnom okružju vrlo važna, za naše sugrađane je još važnije što se u potporu vas, pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, uvijek mogu pouzdati”, kazao je general zbora Mirko Šundov napomenuvši kako država čini sve kako bi u složenim gospodarskim prilikama modernizirala i opremila Hrvatsku vojsku.

Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Mato Mikić rekao je ovom prilikom: „Hrvatsko ratno zrakoplovstvo ponovno posjeduje kompletnu flotu helikoptera Mi-171 Sh s punim letnim resursom te je raspoloživo za sve zadaće kako na zemlji, tako i van granica Republike Hrvatske“.

Veleposlanik Ruske Federacije u RH Anvar Sarvarovič Azimov zahvalio je na suradnji i kazao kako je Ruska federacija otvorena za rad i pomoć na budućim projektima.

Zapovjednik Eskadrile višenamjenskih helikoptera: Izrazito smo zadovoljni remontom

„Izrazito smo zadovoljni remontom, helikopteri su potpunosti operativni i funkcionalni te podupiru sve zadaće koje pred nas stave Oružane snage jednako kao u potpori civilnim institucijama“, kazao je po završetku promotivnog leta zapovjednik eskadrile višenamjenskih helikoptera bojnik Dubravko Radić.

Tehničar letač na današnjem letu bio je desetnik Goran Bezuk, sin pokojnog brigadira Vladimira Bezuka, koji je zajedno s umirovljenim general-bojnikom Vladom Bagarićem te pokojnim Ivanom Kolenkovićem 23. rujna 1991. godine osposobio prvi transportni helikopter Mi-8 za tehnički prelet.

„Zadovoljstvo mi je letjeti na ovakvom helikopteru, jedva čekam prvi sljedeći let“, izjavio je desetnik Bezuk.

Remont 10 helikoptera MI-171Sh je proveden kvalitetno, helikopteri imaju sve tražene sposobnosti i koriste se u obavljanju zadaća

Ugovor o remontu deset helikoptera MI-171Sh u vrijednosti 206.943.143,20 kuna s PDV-om, potpisan je 2017. godine sa Zrakoplovno tehničkom centrom d.d.

Inozemni partner ZTC d.d. u provedbi remonta bila je ruska tvrtka „Russian Helicopters“ iz Ruske Federacije sa svojom tehničkom podrškom.

Riječ je o deset helikoptera Mi-171Sh Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na kojima je uspješno proveden remont, operativni su stigli u postrojbu, imaju sve tražene sposobnosti i koriste se u obavljanju zadaća.

Na helikopterima Mi-171Sh ugovoren je i proveden remont svih sustava višenamjenske inačice helikoptera Mi-171Sh, tako da su helikopteri zadržali sve sposobnosti koje su imali i prije remonta. Ovi helikopteri koriste se za humanitarne akcije pružanja pomoći civilnim institucijama kroz akcije potraga i spašavanja, hitne medicinske letove, prijevoz organa za transplantaciju, gašenje požara te u NATO operaciji potpore miru KFOR. Dva remontirana helikoptera od kolovoza 2019. sudjeluju u NATO operaciji potpore miru KFOR na Kosovu.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Ministar Krstičević: Maslenica je bila prekretnica u Domovinskom ratu

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH / J. Kopi

Obilježena 27. obljetnica vojno-redarstvene operacije Maslenica

U Zadru je danas, 20. siječnja 2020. godine održana središnja svečanost obilježavanja 27. obljetnice vojno-redarstvene operacije Maslenica, jedne od prvih velikih oslobodilačkih operacija Hrvatske vojske i policije u kojoj je u samo 72 sata oslobođeno gotovo stotinu kvadratnih kilometara dotad okupiranog hrvatskog teritorija.

U spomen na te povijesne dane, na zadarskim se ulicama od jutarnjih sati svirala budnica, a kod Središnjeg križa na zadarskom Gradskom groblju visoka su izaslanstva položila vijence i upalila svijeće odajući počast poginulim braniteljima u operaciji.

Zajednički vijenac u ime Republike Hrvatske položili su izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH i predsjednika Vlade RH, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora umirovljeni general Miljenko Filipović, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, kojima su se pridružila i izaslanstva MORH-a, MUP-a, Ministarstva hrvatskih branitelja i Hrvatske vojske.

Vijence su položile i obitelji poginulih, nestalih i umrlih pripadnika u VRO Maslenica, kao i izaslanstva Zadarske županije, na čelu sa županom Božidarom Longinom i Grada Zadra, na čelu s gradonačelnikom Brankom Dukićem, te predstavnici postrojbi iz Domovinskog rata i Udruga hrvatskih branitelja, priopćio je MORH

Vijenci su položeni i na spomen-obilježje 3. bojne 4. gardijske brigade Imotski sokolovi, a ruže u znak sjećanja na sve poginule potom i kod Spomenika hrvatskim braniteljima.

Krstičević: Maslenica je bila prekretnica u Domovinskom ratu i pokazala da je HV uvježbana i opremljena da može izvesti tako složenu vojnu operaciju

Ministar obrane Damir Krstičević u prigodi obljetnice zahvalio je braniteljima i suborcima na uspješno provedenoj operaciji i žrtvi koji su podnijeli za Hrvatsku.

“I nakon 27 godina osjećaj je pobjednički. Znali smo da tada radimo nešto dobro za svoj narod i svoju državu. Osjećali smo ogromnu snagu, zajedništvo, ponos i dostojanstvo. Bilo je teško, ali vjerovali smo u pobjedu i danas smo na nju iznimno ponosni.

U ime cijele hrvatske Vlade izražavam zahvalnost hrvatskim braniteljima sudionicima operacije Maslenica, na čelu sa ratnim zapovjednikom generalom Antom Gotovinom i načelnikom GS-a generalom Jankom Bobetkom, na vrhunski izvedenoj operaciji. Najveću zahvalnost upućujemo obiteljima poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja, kao i predsjedniku dr. Franji Tuđmanu koji je dao zapovijed da se operacija provede.

Kao jedan od zapovjednika operacije mogu reći da je operacija Maslenica bila prekretnica u Domovinskom ratu. Ona je te 1993. pokazala da je Hrvatska vojska i uvježbana i opremljena da može izvesti tako složenu vojnu operaciju. Spojili smo sjever i jug Hrvatske i tom operacijom pokazali i svijetu i Hrvatskoj da smo u stanju sami osloboditi svoju zemlju, a što se kasnije potvrdilo i u svim ostalim operacijama Hrvatske vojske. Osnažili smo vjeru svim hrvatskim braniteljima u pobjednički karakter Hrvatske vojske i on je vidljiv i danas. Naša je zadaća danas čuvati vrijednosti i nasljeđe Domovinskog rata te jačati Hrvatsku vojsku koja je jamac našeg mira i sigurnosti”, kazao je ministar Krstičević.

Sjećanje na operaciju Maslenica evocirao je i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved naglasivši njezinu važnost kao prekretnice u Domovinskom ratu, ali i istaknuo kako je njezino posebno značenje bila poruka hrvatskom narodu da su hrvatske oružane snage sposobne osloboditi svoju zemlju. Podnesene su iznimno velike žrtve u operaciji i danas su nam prioriteti i obveza skrbiti o obiteljima poginulih i braniteljima.

Mimohod pripadnika Hrvatske vojske i policije Zadrom u čast hrvatskim braniteljima

Obilježavanje je nastavljeno mimohodom pripadnika Hrvatske vojske i MUP-a s ratnim zastavama središtem Zadra do crkve svetog Šime gdje je služena misa za Domovinu.

U sklopu obljetnice u svečanoj dvorani zadarskog Sveučilišta bit će održan i Znanstveni kolokvij Hrvatski liječnici i sanitet u vojno-redarstvenoj operaciji Maslenica, a u poslijepodnevnim satima i simpozij “Franjevački samostan u Donjem Karinu kao primjer razaranja kulturne baštine tijekom Domovinskog rata”.

U sklopu obilježavanja obljetnice, dan uoči središnjeg obilježavanja održan je turnir u streljaštvu malokalibarskim pištoljem i 16. atletska utrka “Da se ne zaboravi Maslenica – Posedarje – Podgradina – Novigrad”.

Program obilježavanja nastavlja se i cijeli ovaj tjedan odavanjem počasti poginulim braniteljima kod spomen obilježja u Kašiću, Islamu Latinskom, Posedarju, Masleničkom mostu, mjesnom groblju u Crnom, Ražovljevoj Glavici kod Škabrnje, Paljuvu, Novigradu i Karinu te misama u mjesnim crkvama, priopćio je MORH

VRO Maslenica – 5 minuta za sjećanje

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Spaja se specijalna i interventna policija

Objavljeno

na

Objavio

Spajanje interventne i specijalne jedinice policije čiji bi djelatnici bili raspoređeni po policijskim upravama i nazvani po postrojbama iz rata, zadatak je kojeg se prihvatilo u MUP-u osnovano Povjerenstvo za unapređenje rada i razvoja specijalne i interventne policije, piše u ponedjeljak Večernji list.

Po novom ustroju, interventna jedinica trebala bi biti izdvojena iz Uprave policije te spojena sa specijalnim snagama te kao zasebna ustrojstvena jedinica biti pod Ravnateljstvom policije, baš kao i ATJ Lučko čijih bi oko 150 djelatnika činilo cjelinu za sebe, a njihov bi zapovjednik po logici tog ustroja bio još jedan u nizu zamjenika Glavnog ravnatelja policije, navodi dnevnik.

K tome, sadašnja zapovjedništva specijalne i interventne policije spojila bi se u jedno megazapovjedništvo u kojem bi bilo tridesetak ljudi. Istodobno, policijske snage iz specijalno-interventne jedinice bile bi odgovorene načelnicima policijskih uprava, a u svakoj ih upravi ne bi bio jednak broj. Zamisao je da policajci iz te nove tvorevine ne budu jednoobrazno odjeveni, već da njihove odore budu i plave i zelene.

Specijalna jedinica policije sada je centralizirana i postoji sedam organizacijskih jedinica – zapovjedništvo, helikopterska služba, Obučni centar u Malom Lošinju, ATJ Lučko te SJP u Osijeku, Rijeci i Splitu. Interventnu policiju ima svaka od 20 policijskih uprava, a njihovo je zapovjedništvo u Upravi policije MUP-a. Riječ je o ukupno oko 2000 ljudi, od čega je njih 370 specijalaca.

Nekoć pripadnik specijalne policije, a sada stručnjak za sigurnost Željko Cvrtila kaže za Večernji list da spajanje interventne i specijalne policije nije dobra ideja.

Spajanju se protivi i predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić. “Protiv sam spajanja jer toga jednostavno nigdje u svijetu nema. Samo neka povjerenstvo radi, a mi ćemo njihov prijedlog rušiti jer su nas kao reprezentativni sindikat po kolektivnom ugovoru bili dužni uključiti u radnu skupinu, a nisu”, kaže Jagić, donosi Večernji list. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari