Connect with us

Hrvatska

Održana prva sjednica Međuresornoga povjerenstva za nabavu višenamjenskoga borbenog zrakoplova

Objavljeno

on

Prva sjednica Međuresornoga povjerenstva za nabavu višenamjenskoga borbenog zrakoplova održana je u srijedu u Zagrebu, priopćio je Ured predsjednika Vlade Republike Hrvatske.

U nastavku procesa nabave višenamjenskoga borbenog zrakoplova, naglašđva Ured, i dalje se polazi od Taktičko-tehničke studije Ministarstva obrane, kojom je definirana ambicija (višenamjenske sposobnosti zrakoplova), broj zrakoplova te njegove karakteristike, kao i potrebe da se radi o višenamjenskom borbenom zrakoplovu koji je proizveden u državi članici Sjevernoatlantskog saveza ili Europske unije.

Ured ističe kako temeljna načela pristupa ostaju ugovaranje na razini vlada (Government-to-Government, G2G) te traženje sveobuhvatne ponude (tzv. totalni paket). Koristit će se iskustva i dosadašnje spoznaje o realno raspoloživim opcijama, ne isključujući unaprijed ni opcije koje do sada nisu razmatrane, dodaje Ured.

Pritom, ističe, vodit će se računa o tome da se u dva paralelna procesa posebno vrednuju novi, a posebno rabljeni zrakoplovi.

Paralelno s procesom odabira i nabave višenamjenskoga borbenog zrakoplova pokrenut će se proces istraživanja opcija za izobrazbu pilota u pripremi za budući višenamjenski borbeni zrakoplov.

Na temelju Odluke Vlade Republike Hrvatske od 4. srpnja osnivano je Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog zrakoplova, priopćeno je iz Vlade RH.

 

Jan Ivanjek: Dugoročni cilj i dalje treba biti nabava 18 lovaca

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari