Pratite nas

Herceg Bosna

Održana završna manifestacija ‘Lipanjske zore 1992.-2020’

Objavljeno

na

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća te kratkim obraćanjem ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače, večeras je u Mostaru upriličena završna manifestacija “Lipanjske zore 1992.-2020.”

Vijence su pred Spomenikom palim hrvatskim braniteljima ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače, uz ostale, položila izaslanstva Hrvatskog narodnog sabora BiH, izaslanstvo ratnih vojnih zapovjednika i Udruga proisteklih iz Domovinskog rata te izaslanstva iz Republike Hrvatske i Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH

Svečanost je započela svetom misom u 18 sati u mostarskoj Katedrali, koja je  služena za sve poginule branitelje HVO-a.

Brojno izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora i dužnosnika svih razina vlasti predvodio je predsjednik HNS-a i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Dragan Čović.

„Pozdravljam Vas u ovom ambijentu koji se malo promjenio od onoga koji je organizator u početku zamislio“, kazao je na početku svog obraćanja predsjednik Čović.

„Riječi koje trebaju osnažiti ovu završnu manifestaciju što obilježavamo već zadnjih dvadesetak dana diljem Hercegovine, diljem doline Neretve, na način da se sjetimo svakog poginulog branitelja, svakoga onoga koji je dao i ugradio sebe u našu slobodu da je danas imamo. S te strane evo i na ovim završnim svečanostima jedan poziv svima nama da ustrajemo. Kao što to vrijeme 92. godine i uopće Domovinskog rata, nitko nam ništa nije poklonio, neće nam ni ubuduće poklanjati, bez obzira o kojem segmentu života mi govorili. S te strane na jedan poseban način moramo se sjećati onih za koje smo se maloprije u tišini molili i palili svijeće. Siguran sam da vrijeme koje je ispred nas obilježit će sve ono što je dobrano povijest hrvatskog naroda na prostorima BiH i RH“, naglasio je dr. Čović.

„Danas možemo s ponosom govoriti i o proteklom vremenu; od Lipanjskih zora, akcija koje smo imali, sve ono što smo prošli i što ste iznjeli zajedno na svojim ledima da bi se mi ponosili da smo Hrvati, pa do danas. Puno je tih uspjeha i puno je onoga na što možemo biti ponosni. Ali jednako tako ima još puno stvari koje treba promjeniti da bi mi bili ponosan narod, da žrtva svakoga od ovih naših branitelja ne bude uzaludna. S te strane ujedinjeni u HNS moramo slati te poruke i kada netko pokušava mijenjati djelove naše povijesti, pa i ove najranije vezane za Domovinski rat, HVO mora biti ponos našeg zajedničkog života i rada u svakom segmentu Hrvatskog naroda u svakodnevnom životu“, istaknuo je predsjednik Čović.

„Pozdravljajući sve pripadbike naših braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, obitelji poginulih, naše ranjene pripadnike, svi vi, koji ste na različite načine proživjeli vrijeme rata i ovo poslijeratno vrijeme da jednostavno ostanemo zbijenih redova i da zajedno tražimo rješenja za našu zajedničku budućnost“, naglasio je.

„Hrvatski narod je jedinstven narod s obje strane ove naše granice i to neće nikada nikakava društvena, europska ili bilo kakva druga granica promjeniti pa i u ovim iskušenjima nemojmo pasti u neku napast izljeva kojekakvih osjećanja kakvih čujemo ovih dana. Neki imaju pravo da se ljute, neki imaju pravo da galame, takva im je politička pozicija. Mi nemamo pravo na takvo nešto. Mi moramo znati tko može riješiti problem i kako možemo riješiti taj problem, i taj problem riješiti. Na taj način ćemo skrbiti i brinuti i o svim ovim braniteljima za koje još nismo našli sva rješenja ni u BiH ni u RH. Puno je toga napravljeno ali evidentno ima toga još puno uraditi, istaknuo je predsjednik Hrvatskog narodnog sabora dr. Čović.

„Naša je sveta dužnost čuvati Lipanjske i sve druge zore, sve pobjede HVO-a i Hrvatskog naroda u BiH. BiH je zemlja hrvatskog naroda i tko god dvoji oko tog, tko god savija leđa pred onim za koji misli da je brojniji i da nam može nešto promjeniti ja mu predlažem da razmišlja drugačije i o svojoj budućnosti i o budućnosti svoje djece i našeg naroda. Ostanimo zbijenih redova, na taj način ćemo poslati jasnu poruku i predstavnicima druga dva naroda u BiH, predstavnicima Međunarodnih institucija, braći i prijateljima u RH, da je ovo domovina hrvatskog naroda, naša domovina na koju smo ponosni i koju želimo dijeliti i organizirati s drugima na način da nas predstavljahu legitimni predstavnici na svakom dijelu BiH. I tada ćemo s pravom moći kazati da smo se odužili žrtvama, da žrtve za ovu domovinu i za našu slobodu nisu bile uzaludne“, zaključio je svoje obraćanje predsjednik Čović.

Nazočnima se u u ime Organizacijskog odbora obilježavanja dvadesetosme obljetnice Lipanjskih zora, obratio predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata HR-HB Mostar i voditelj Odjela Hrvatskog narodnog sabora za Drugi svjetski rat i poraće Mile Pušić.

Pušić je naglasio kako je obljetnica važna i radi očuvanja istine o Domovinskome ratu.

Predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata HR-HB Mostar naglasio je kako su se branitelji sa skromnim naoružanjem ali velikim srcem suprostavili sustavnom uništavanju Mostara i drugih mjesta granatiranjem koje je provodila JNA.

Manifestacije 28. obljetnice ”Lipanjske zore 1992.” trebala je biti završena svečanom akademijom i predstavljanjem knjige “Rat prije rata”, autora Viktora Stojkića, ali je zbog novonastalog stanja vezanog za koronavirus odgođena.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Herceg Bosna

Mještani pograničnih područja u ZHŽ-u i RH traže izuzimanje od samoizolacije

Objavljeno

na

Objavio

Stanovnici BiH koji dolaze iz Zapadnohercegovačke županije, odnosno Ljubuškog, Gruda, Širokog Brijega i Posušja te općina i gradova u Hrvatskoj – Vrgorca, Imotskog, Metkovića i Ploča pokrenuli su online peticiju kojom od Vlade ZHŽ-a, Vlade RH, Uprave civilne zaštite ZHŽ-a te Nacionalnog kriznog stožera RH da za njih ne uvode mjere samoizolacije, piše Večernji List BiH

– Ovim putem, a u povodu najave ponovnog uvođenja samoizolacije za osobe koje dolaze s teritorija BiH u RH, tražimo da se od eventualnog uvođenja samoizolacije pri ulasku u RH izostave osobe koje imaju prebivalište u navedenim gradovima u BiH zbog extremno dobre epidemiološke situacije u toj županiji kao da se i žiteljima gore navedenih gradova iz RH dopusti ulazak na teritorij ZHŽ-a bez obveze odlaska u samoizolaciju pri povratku u RH .

Gore navedene navode možete provjeriti u svakodnevnoj statistici novozaraženih i trenutačno zaraženih u ZHŽ-u te se uvjeriti u nepotrebnost stavljanja žitelja ovih gradova u samoizolaciju.

Kako ne bi došlo do zloporabe, uvjet za prelazak je prebivalište u navedenim gradovima u trajanju najmanje godinu dana ili dokaz u o boravku u njima posljednjih godinu dana – navodi se u tekstu online peticije te dodaje kako i Grad Čapljina, iako je u Hercegovačko-neretvanskoj, a ne u Zapadnohercegovačkoj županiji, ima svega dva zabilježena slučaja zaraze koronavirusom pa su navedeni u peticiji zamoljeni da se uzme u obzir kako su i mještani toga grada čije područje također graniči s RH oslobode mjera samoizolacije ako budu uvedene za putnike koji iz BiH ulaze u Hrvatsku.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Herceg Bosna

Brigada HVO-a ‘kralj Tomislav’ obilježila 28. godišnjicu osnivanja

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Arhiva

Kratku molitvu ispred spomen obilježja za sve pokojne hrvatske branitelje održao je vojni kapelan fra Mario Ostojić nakon čega je u Duvanjskoj bazilici održana misa. 

U povodu 28. godišnjice utemeljenja brigade “Kralj Tomislav” iz Tomislavgrada, u ponedjeljak su, uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera, ispred spomen obilježja u Tomislavgradu položeni vijenci i zapaljene svijeće za sve poginule i umrle hrvatske branitelje.

Vijence su položili predstavnici braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata iz Tomislavgrada i Hercegbosanske županije, Oružanih snaga BiH, općinski i županijski predstavnici vlasti te izaslanstvo MUP-a i Uprave za pitanje branitelja HBŽ-a.

Kratku molitvu ispred spomen obilježja za sve pokojne hrvatske branitelje održao je vojni kapelan fra Mario Ostojić nakon čega je u Duvanjskoj bazilici održana misa.

Inače, godišnjica ratne brigade kralja Tomislava svake se godine obilježava u sklopu duhovno-kulturne manifestacije “Dani sv. Nikole Tavelića” koja je ove godine otkazana iz epidemioloških razloga, stoga je samo za vjernike organizirano služenje misa devetnica i misa za branitelje.

Kroz bigadu “Kralj Tomislav” iz Tomislavgrada, prema službenim evidencijama od 1992. do 1995. prošlo je više od pet tisuća bojovnika, a o težini njihovog ratnog puta govori podatak od 117 poginulih. (Fena)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari