Pratite nas

Hrvatska

Održano 25. hrvatsko vojno-redarstveno hodočašće u Mariji Bistrici

Objavljeno

na

U najvećem hrvatskom marijanskom svetištu Mariji Bistrici u nedjelju je održano 25. hrvatsko vojno-redarstveno hodočašće koje organizira Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj, a ministar obrane i potpredsjednik Vlade Damir Krstičević, izjavio je novinarima kako su tijekom Domovinskog rata krunica i križ pomogli hrvatskim braniteljima da se obranimo od agresije.

Uz veliki broj pripadnika Hrvatske vojske i policije, u Mariju Bistricu su stigli, uz ministra obrane Krstičevića, i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministrica obrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš te načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov.

Prije Svete mise ministar Krstičević je, na novinarsko pitanje koliko je čvrsta veza Crkve i Hrvatske vojske, odgovorio da je veza Crkve, Hrvatske vojske, hrvatskih branitelja i policajaca – vrlo čvrsta.

“Od početka Domovinskog rata su nam krunica i križ puno pomogli da se obranimo svi zajedno, a kasnije da obranimo našu Hrvatsku”, istaknuo je Krstičević. Dodao je  kako mu je drago da su već 25 godinu svi zajedno u Mariji Bistrici, i upućuju molitve Bogu da svima zajedno da snagu kako bi Hrvatska bila još bolja i kvalitetnija.

Svetu misu na prostoru Crkve na otvorenom bl. Alojzija Stepinca predvodio je zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić.

S krunicom u ruci i oko vrata borili smo se protiv zla, mržnje i uništavanja

U propovijedi je pozvao okupljene da svi zajedno zahvale Gospi, Blaženoj Djevici Mariji, za sve što je činila našem hrvatskom narodu kroz stoljeća, posebice u danima Domovinskog rata tijekom velikosrpske agresije.

“S krunicom u ruci i oko vrata borili smo se protiv zla, mržnje i uništavanja. Biskupi i svećenici, redovnice i redovnici, umjetnici i pjesnici, vojska i policija, političari i kulturni djelatnici. Svatko je htio dati svoj osobni obol miru i zaustavljanju rata”, istaknuo je nadbiskup Puljić.

U propovijedi se osvrnuo se i na aktualna događanja u Hrvatskoj te, između ostalog, istaknuo.

Nevjerojatno je bilo čitati kako su raniji predlagači novoga kurikula, reforme obrazovanja ,’izbacili Marulića iz popisa školske literature’. Zamislite englesku književnost bez Shakespearea i njemačku bez Goethea. Slično je nezamislivo biti u Crkvi bez Marije, poručio je u propovijedi nadbiskup Puljić.

Na pobožnosti Križnog puta i poljski ministar obrane Macierewicz

U marijansko svetište u Mariji Bistrici poslijepodne se očekuje i dolazak ministar obrane Republike Poljske Antonia Macierewicza, koji će se, kako je najavljeno, pridružiti vojnim hodočasnicima na pobožnosti Križnog puta u 15 sat na bistričkoj Kalvariji, koju će predvoditi vojni ordinarij u Hrvatskoj mons. Jure Bogdan.

Ministar obrane Krističević rekao je novinarima kako je Poljska bratska i prijateljska država Hrvatskoj, te da hrvatska vojna misija za 15-tak dana odlazi u Poljsku.

“To je misija koja je vezana uz NATO i hrvatski vojnici na poziv ministra obrane, na poziv poljskog naroda, idu u Poljsku u funkciji mira i solidarnosti, u funkciji interoperabilnosti i ukupne spremnosti Hrvatske vojske”, istaknuo je Krstičević.

Poljska je za Hrvatsku vrlo bitna država u području obrane i želja nam je produbiti hrvatsko-poljsku suradnju koja je i dosad bila jako dobra, dodao je.

“U odnosu na sve ove sigurnosne rizike s kojima smo suočeni vrlo je bitno partnerstvo i suradnja s prijateljskim državama, a tu je zasigurno Poljska. Mislim da jedni i drugi možemo jako puno naučiti, razmijeniti iskustva i informacije da bi se mogli bolje i kvalitetnije nositi sa svim ovim rizicima s kojima smo danas suočeni”, zaključio je ministar obrane i potpredsjednik Vlade Krstičević.

Na novinarski upit hoće li i Hrvatska vojska nabavljati novu opremu, kao što je to slučaj s policijom, podsjetio je da je vojska to već napravila. Dodao je kako mu je drago što je i policija s ministrom Božinovićem fokusirana na to da, kao i vojnici, bude u potpunosti opremljena hrvatskom opremom i naoružanjem.

“To je upravo onaj koncept domovinske sigurnosti koji zagovaramo – sinergija, zajedništvo svih sastavnica sustava: policije, vojske, vatrogasaca, Gorske službe spašavanja, našeg naroda, hrvatskih branitelja. Drago mi je da ćemo upravo ovdje u Mariji Bistrici  svi skupa prezentirati to zajedništvo, jedinstvo hrvatskog naroda”, kazao je Krstičević.

Ministar obrane se osvrnuo i na najavljenu nabavku zrakoplova, naglasivši kako je riječ o velikom procesu koji se odvija predviđenom dinamikom.

Najavio je da se očekuje prezentiranje ponuda u utorak, a cilj je nakon evaluacije ponuda odabrati ono što je najbolje za Republiku Hrvatsku.

facebook komentari

Hrvatska

Održano natjecanje Viribus Unitis u vojarni “Tuškanac” (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

Natjecanje pripadnica i pripadnika Oružanih snaga RH (OS RH) i Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) u crossfitu pod nazivom “Izazov tjelesne spremnosti – “Viribus unitis”, održano je u petak, 15. prosinca 2017. godine, u sportskoj dvorani vojarne “Tuškanac” u Zagrebu, priopćio je MORH

Prestižno natjecanje Viribus unitis, na latinskom “zajedničkim snagama” održava se pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice OS RH.

Na ovogodišnje treće natjecanje prijavilo se ukupno 76 pripadnica i pripadnika OS RH i MUP RH svih dobnih skupina.

Prvo mjesto u ženskoj kategoriji od 18 do 30 godina osvojila je kadetkinja Lucija Safundžić, pripadnica Kadetske bojne, u kategoriji od 30 do 40 godina poručnica Ana Marija Kovačić, pripadnica Počasno zaštitne bojne, a u kategoriji od 45 godina na više časnička namjesnica Darinka Kotarski, također pripadnica Počasno zaštitne bojne.

U muškoj kategoriji od 18 do 30 godina, prvo je mjesto pripalo vojniku Martinu Rončeviću, pripadniku Gardijske mehanizirane brigade, u kategoriji od 30 do 40 godina pobijedio je vojnik Hrvoje Kardum, pripadnik Gardijske mehanizirane brigade, a u kategoriji od 45 godina na više stožerni narednik Dalibor Delić, pripadnik Počasno zaštitne bojne.

U ekipnom natjecanju prvo je mjesto osvojila Počasno zaštitna bojna, drugo mjesto Gardijska mehanizirana brigada, a treće je pripalo Kadetskoj bojni.

Cilj natjecanja je promicanje zdravog načina života, podizanje borbene spremnosti, bavljenja sportskim aktivnostima, poticanje zdravog natjecateljskog duha i razvijanje osobina kao što su upornost, dosljednost, izdržljivost, motiviranost i posvećenost cilju.

Natjecanje je posvećeno sjećanju na časničkog namjesnika Antu Malića, poginulog pripadnika 1. hrvatskog gardijskog zdruga. Ante Malić bio je veliki poznavatelj i štovatelj borilačkih vještina, trenirao je boks, karate i jujutsu gdje je bio nositelj crnog pojasa. Vježbe snage, brzine, izdržljivosti i eksplozivnosti neumorno je trenirao, promovirao i uvodio u Oružane snage RH.

Ante Malić je izgubio život 26. lipnja 1995. u 22. godini života tijekom operacije “Skok-2”.

Foto: OSRH

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović zalaže se za veću uključenost države u rješavanje gorućih problema

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je, rezimirajući u petak u Koprivnici ovotjedni posjet Bjelovarsko-bilogorskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji, pozdravila inicijativu pet župana središnje i sjeverozapadne Hrvatske da zajedničkim projektima bolje iskoriste europske fondove, a kao najveći problem i ovom je prilikom istaknula odljev stanovništva, založivši se za veću uključenost države u rješavanje gorućih problema.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i župani Damir Bajs i Darko Koren održali su u Koprivnici zajedničku konferenciju za novinare.

Župan Bjelovarsko-bilogorski Damir Bajs izrazio je zadovoljstvo što je predsjednica gospodarstvenicima dviju županija omogućila predstavljanje svojih potencijala šefovima diplomatskih misija i međunarodnih organizacija akreditiranih u Republici Hrvatskoj.

Župan Koprivničko-križevački Darko Koren je, napomenuvši kako je svjestan ovlasti kojima predsjednica raspolaže, rekao da ne sumnja da će ona dati značajan doprinos uklanjanju svih problema koji tiše stanovnike dviju županija i šire.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je i ovom priliko negativne demografske trendove istaknula kao pitanje svih pitanja.

“Nažalost, obje županije bilježe odljev stanovništva. Ovdje moram pohvaliti gradove i općine koji rade sve što mogu kako bi se promijenilo to dramatično demografsko stanje. Međutim država mora sustavnije i odlučnije pristupiti ovome problemu. Zatvaranje pošta i raznih institucija u manjim sredinama rezultira odlaskom ljudi, a pritom se ostvaruju minimalne uštede,” rekla je.

Istaknula je kako je nužna cjelovita reforma školstva koja će zadržati mlade ljude u Hrvatskoj tako što će se nakon kvalitetnog školovanja lakše zapošljavati.

Založila se za cestovno i željezničko povezivanje manjih gradova i općina, a u tom kontekstu je pružila potporu nastavku gradnje brzih cesta do Bjelovara i Koprivnice, te modernizaciju pruge Zagreb – Koprivnica – Mađarska granica i izgradnju pruge koja će spajati Bjelovar sa Zagrebom s glavnom raskrsnicom u Svetom Ivanu Žabnom.

Podržala je inicijativu pet župana središnje i sjeverozapadne Hrvatske koja je temeljena na uzoru Projekt Slavnija, da bi se bolje iskoristili europski fondovi.

“Novi indeks razvijenosti omogućit će nekim gradovima i općinama lakše povlačenje sredstava Europske unije. Međutim, od ključne je važnosti i horizontalna suradnja u provedbi zajedničkih projekata,” rekla je predsjednica republike i poručila da će i dalje pomagati gospodarstvu da nalazi nova tržišta izvan državnih granica.

“U poticanju gospodarskih aktivnosti navodim primjer Bjelovara, koji će od iduće godine biti tax free, Grad koji će se odreći komunalnih i drugih naknada u korist poduzetnika,” kazala je Grabar-Kitarović.

Zauzela se za daljnja istraživanja i iskorištavanja geotermalnih izvora koji pokazuju potencijal gospodarske iskoristivosti u obje županije.

“Ovdašnji poduzetnici i obrtnici susreću se s prevelikom birokracijom, slabom suradnjom s državnim institucijama, a kao negativnost isticali su prevelika porezna opterećenja,” rekla je predsjednica te dodala da i prevelik broj inspekcija, koje počesto djeluju represivno umjesto korektivno, ne idu u prilog razvoju gospodarstva.

Grabar-Kitarović: Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi trebao bi uvesti red, a zamke su u iznimkama

Govoreći o poljoprivredi istaknula je nisku otkupnu cijenu mlijeka te je rekla da bi Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi trebao uvesti reda na tržište.

“Međutim u njemu postoje instituti iznimaka koje bi mogle postati pravilo. Primjerice mogle bi se koristiti u vidu primjene dampinških cijena prilikom uvoza jeftinih proizvoda koji su pred istekom roka valjanosti. To ne odgovara nama potrošačima koji na taj način, umjesto kvalitetnih i zdravih domaćih proizvoda, dobivamo proizvode sumnjive kvalitete,” napomenula je Grabar-Kitarović.

Predsjednica podupire razvoj drvne industrije. “Hrvatsko drvo treba ići u hrvatski proizvod. Dakle trebamo se više usredotočiti na izvoz drvnog proizvoda, a ne drvne građe,” rekla je Grabar-Kitarović.

Nakon obraćanja novinarima, predsjednica se uputila na sastanak gospodarstvenika dviju županija s diplomatskim zborom akreditiranim u Hrvatskoj. Na njemu su prezentirane izvozne mogućnosti poslovnih subjekata s ciljem pronalaženja novih tržišta.

To je posljednji formalni sastanak u sklopu njezina ovotjednog boravka u Koprivničko-križevačkoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari