Connect with us

Naši u svijetu

Održano najveće godišnje okupljanje bačkih Hrvata katolika

Objavljeno

-

Gotovo četiri tisuće Hrvata katolika okupilo se u nedjelju na proslavi svetkovine Marije majke Božje na svetištu “Bunarić” pokraj Subotice, kojom se obilježava i kraj ovogodišnjih žetvenih svečanosti bačkih Hrvata.Tradicionalno misno slavlje pokraj izvorišta – kako se vjeruje – ljekovite vode ove godine je predvodio đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić.

“Nismo ovdje samo zato što smo religiozni. Tu smo da steknemo snagu, da naučimo da se ne smije bježati od borbe za istinu, od odgovornosti u društvenom, gospodarskom i političkom životu. Time osvjetljavate i svoj katolički, hrvatski identitet u ovoj sredini”, rekao je, među ostalim, u propovijedi nadbiskup Hranić.
bac
Skup, poznatiji kao “Bunarićko proštenje”, među najvećim je godišnjim okupljanjima katolika Hrvata u Srbiji, a održava se svake posljednje nedjelje u kolovozu.

Slavlju su nazočili predstavnici hrvatske diplomacije u Srbiji, kao i čelnici hrvatskih institucija i organizacija u Vojvodini.

Obnovljeno marijansko svetište “Bunarić”, u koje svake godine koncem kolovoza hodočasti nekoliko tisuća katoličkih, ali i pravoslavnih vjernika, otvorio je i blagoslovio 2003. nadbiskup Josip Bozanić.

Skup na “Bunariću” posljednja je manifestacija žetvenih svečanosti bačkih Hrvata, poznatija kao “Dužijanca”.
izvor:laudato.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari