Pratite nas

Pregled

Odvjetnica Nika Pintar: Presuda “šestorki” nije zasnovana na dokazima, već na direktivi

Objavljeno

na

U New Yorku se održava sjednica Vijeća sigurnosti UN-a posvećena radu Haškog suda, tjedan dana nakon pravomoćne presude šestorici bosanskohercegovačkih Hrvata.

Na sjednici sazvanoj uoči zatvaranja UN-ova kaznenog suda za zločine na području bivše Jugoslavije sudjeluje i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Je li Haški sud ispunio zadaću? Bila je to tema večerašnje emisije Otvoreno urednika i voditelja Damira Smrtića.

Gostovali su državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Andreja Metelko-Zgombić, Domagoj Hajduković (SDP), bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt, odvjetnici Goran Mikuličić i Nika Pintar te komentator HRT-a Tihomir Vinković.

Odvjetnica Nika Pintar rekla je kako presuda šestorki nije bila zasnovana na dokazima, već na direktivi. Pintar kaže da kao pravnica mora priznati presudu, ali da je neće poštovati. Smeta je što nitko nije pitao obranu da iznese što misli o radu Haškog suda pred Vijećem sigurnosti UN-a. Postupci koji su vođeni u haškoj sudnici bili su sve, samo ne kazneni, budući da se uopće nisu utvrđivali elementi kod kaznene odgovornosti, smatra Pintar. Tužioci nisu išli za istinom, nego za pobjedom i pritom nisu birali sredstva. Žrtve nisu dobile svoju zadovoljštinu jer su osuđene osobe koje nemaju nikakve veze sa zločinom, a oni koji su izvršili zločine slobodno šetaju. Po meni, Haški sud nije mogao dovesti do pomirenja jer je postpunio ispustio žrtve na hrvatskoj strani, zaključila je.

Odvjetnik Goran Mikuličić kaže da ga Haški sud podsjeća na neuspjeli eksperiment. Bilo je puno lutanja i premalo kvalificiranih osoba. Nebrojeno puta smo se susretali sa situacijom kad je taj element laika prevladao nad elementom profesionalnosti. Haaški sud je stvarao pravo, umjesto da je primjenjivao, a udruženi zločinački pothvat ostat će u stručnoj javnosti jedna od najvećih mrlja Haškog tribunala, smatra Mikuličić. Dao je primjer kako se favoriziralo tužiteljstvo: puno puta su imali ekskulpirajući dokaz koji je išao u korist optuženika, ali ga nikadan isu predali. U anglosaksonskome pravu tako nešto bi dovelo do poništenja čitavog suđenja, a u Haagu nije bilo nikakvih posljedica.

Novinar Tihomir Vinković komentirao je kako je Haški sud uzeo najopasniji instrument međunarodnog prava – zajednički zločinački pothvat. Sud u Kambodži ga je odbacio. U posljednjoj presudi došlo je do osude upravo za to, jer su mogli pretpostaviti da će se dogoditi zločini. Takvu presudu Vinković ocjenjuje u potpunoj suprotnosti sa svime o čemu je izvještavao. Rekao je da mu je došlo da se u emisiji ispriča pretplatnicima jer mu se čini da je on 18 godina izvještavao sa nekog drugog suda, a ne ovog kojeg su na Vijeću sigurnosti danas kudili i hvalili. Kazao je kako prihvaća, ali ne poštuje odluku suda.

Državna tajnica u MVEP-u Andreja Metelko-Zgombić rekla je da je govor predsjednice pred Vijećem sigurnosti bio odličan. To je bila prigoda da se iskažu sve zabrinutosti i da se da konkretna ocjena Haškog suda. Rekla je da je Hrvatska u pogledu postupaka i zločina koji su počinjeni u RH umjereno zadovoljnaradom Haškog suda. Sud je imao manjkavosti, kao i svaki sud. Najvažnije je da nema kolektivne odgovornosti ni krivnje i da se okrenemo prema budućnosti, zaključila je Metelko-Zgombić.

Vesna Škare-Ožbolt komentirala je kako je govor predsjednice bio balansiran, dobar i primjeren društvu u kojem se nalazila. Jasno je rekla s čim smo zadovoljni, a gdje smatramo da je sud podbacio.

Domagoj Hajduković iz SDP-a kaže kako je Predsjednica u New Yorku rekla drugu stvar nego u Zagrebu, te da su i ona i premijer trebali biti dosljednji u svojem stavu u već prvoj reakciji na presudu, a ne je naknadno mijenjati. Treba inzistirati na tome da Hrvatska niej bila agresor, istaknuo je Hajduković.

 

Zadovoljština za ‘crvene brigade’

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Mikulić o Istanbulskoj konvenciji: Ulica nije mjesto na kojem se bilo što rješava

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine i zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić u utorak je, komentirajući najavu prosvjeda zbog ratifikacije Istanbulske konvencije, poručio da ulica nije mjesto na kojem se bilo što rješava, već je dijalog sredstvo kojim se zajednički može doći do cilja.

Mikulić je na novinarsko pitanje da prokomentira najave konzervativnih struja i pozive iz Crkve da se prosvjeduje ispred HDZ-a protiv Istanbulske konvencije odgovorio kako u HDZ-u imaju vrlo otvorenu i demokratsku raspravu o tom pitanju.

“Svatko ima pravo reći što misli. Kada donesemo zaključke, onda ćemo vas pravovremeno izvijestiti o tome”, poručio je Mikulić.

Što se tiče poziva na prosvjede svatko je punoljetan i odgovoran za svoje postupke, a “ulica nije mjesto na kojem se bilo što rješava” ustvrdio je Mikulić dodavši kako sve zainteresirane strane trebaju sjesti za stol, a dijalog je sredstvo kojim se zajednički može doći do cilja.

Na upit hoće li danas na Predsjedništvu HDZ-a “završiti rat u HDZ-u oko Istanbulske konvencije”, Mikulić je odgovorio kako u HDZ-u nema nikakvog rata, već se radi o pluralizmu mišljenja.

“Danas je uobičajena sjednica Predsjedništva HDZ-a i ne vidim nikakav problem da svatko iznese svoj stav o bilo kojem pitanju”, kazao je.

No, nije htio odgovoriti je li on osobno za ili protiv ratifikacije Istanbulske konvencije rekavši kako o tome prvo treba raspraviti unutar stranke.

Hina

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Odbor za Ustav: HDZ i SDP dogovorili izmjenu Poslovnika

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav u utorak je postigao kompromis oko sadržaja novog Poslovnika, a hoće li u petak biti i izglasan ovisi o tome kako će se izjasniti zastupnici SDP-a koji su najavili da će glasati po savjesti.

Zastupnici vladajuće većine na trećoj sjednici Odbora, na kojoj se razmatrao prijedlog novog Poslovnika, pristali su oporbi dati pravo da uvrštava u dnevni red točke koje su joj važne, i to na način da će se u roku od sedam dana raspraviti o točki koja se na dnevnom redu nalazi najmanje 60 dana, i to uz potpise 30 zastupnika, javlja Hina.

Usto, prihvaćen je i kompromis da prvog dana zasjedanja u tjednu klubovi zastupnika mogu slobodno govoriti o temama koje smatraju važnim, odnosno, zatražiti stanke u terminu od 9,30 do 10,45 sati dok bi u sve ostale dane stanka bila u razdoblju između 13 i 14,15 sati.

Prihvaćen je jednoglasno i amandman neovisnog zastupnika Vlahe Orepića kojim će se ubuduće omogućiti i da zastupnici koji nisu članovi nijednog kluba mogu zatražiti stanku, i to jednom tjedno.

Predsjednik Odbora Željko Reiner zadovoljan je postignutim kompromisima je ocjenjuje kako je riječ o koraku naprijed u demokratizaciji Sabora jer će ubuduće moći birati koje zakonske prijedloge i kada želi uvrstiti na dnevni red. Slično ističe i SDP-ov Peđa Grbin koji kaže da sada oporba prvi put u 28 godina parlamentarizma u Hrvatskoj može uvrštavati zakonske prijedloge na raspravu.

Nezadovoljan je međutim Mostov Robert Podolnjak koji naglašava da ovaj prijedlog Poslovnika legalizira duopol u Saboru, jer će samo dva najveća zastupnička kluba moći skupiti 30 potpisa, dok se Most, kao i neke druge nove opcije marginaliziraju jer samostalno neće moći skupiti potpise i morat će za potpise moliti druge klubove.

SDP-ovci će, nakon što je postignut kompromis, povući više od 350 svojih “opstruktivnih” amandmana, a i Most će povući svoje koji se ponavljaju, ali će pri glasanju ipak tražiti izjašnjavanje o 15-ak suštinskih amandmana.

Iako je prvotni prijedlog Poslovnika predviđao ukidanje vjerodostojnog tumačenja zakona, nakon rasprave, i od toga se odustalo.

Za izglasavanje Poslovnika potrebno je 76 glasova zastupnika.

Hina

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati