Connect with us

Hrvatska

Odvjetnici RH, Srbije i BiH potpisali o suradnji na ratnim zločinima

Published

on

Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Dinko Cvitan, tužitelj za ratne zločine Republike Srbije Vladimir Vukčević, glavni tužitelj Tužiteljstva Bosne i Hercegovine i koordinator misije Ujedinjenih naroda u BiH Yuri Afanasiev potpisali su u ponedjeljak u Sarajevu dokument u kojemu su utvrđene smjernice za poboljšanje suradnje na predmetima ratnih zločina i traganju za nestalim osobama, priopćeno je iz misije UN-a u BiH koja je i organizirala ovaj susret održan iza zatvorenih vrata.

[ad id=”68099″]

Kako je pojašnjeno, ove će smjernice omogućiti efikasniji rad u predmetima ratnih zločina čije procesuiranje zahtijeva međudržavnu suradnju jer se osumnjičeni, žrtve ili dokazi, nalaze na području dvije ili više država.

Smjernicama će se dalje operacionalizirati postojeći protokoli, odnosno unaprijediti suradnja i zajednička analiza takvih predmeta s ciljem da se utvrdi cjelokupno stanje vezano uz predmet kao i to postoji li dovoljno dokaza za procesuiranje određenih slučajeva.

Očekuje se kako bi se time ubuduće smanjio broj neriješenih predmeta ratnih zločina.

U priopćenju je istaknuto kako su ove smjernice potvrda i nastavak obveza što su ih države u regiji preuzele kada su u kolovozu 2014. potpisivale Deklaraciju Međunarodnog povjerenstva za nestale osobe (ICMP) o ulozi države u procesu rješavanja pitanja osoba nestalih usljed oružanog sukoba i povreda ljudskih prava.

U regiji se traga za gotovo 12 tisuća nestalih a razmjena podataka i informacija trebala bi ubrzati utvrđivanje sudbine nestalih osoba, pronalazak masovnih grobnica te ekshumacije i identifikacije nestalih osoba.

Ujedinjeni narodi će kao pokrovitelj ovih aktivnosti državnih odvjetništava u zemljama regije pružiti tehničku potporu i osigurati potrebna sredstva za funkcioniranje koordinacijskog mehanizma.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari