Pratite nas

Pregled

Odvjetnik Pavlović: Arhiva SKH cenzurirana, SDP odgovoran – posebno glavni tajnik Igor Dragovan

Objavljeno

na

Dokumentacija arhiva SKH koju su odvjetnici Gizele Đureković zatražili od Hrvatskog državnog arhiva je cenzurirana, kazao je odvjetnik Siniša Pavlović dodavši kako je prvi dio cenzuriran još u nastanku dokumenata, a drugi prije predaje dokumentacije u HDA.

Za tu cenzuru je odgovoran SDP, posebno SDP-ov glavni tajnik Igor Dragovan koji je nadležan za davanje dozvole za pristup infomacijama, istaknuo je Pavlović dodavši kako su iz SDP-a kazali da nemaju ništa protiv toga da se dokumenti daju na uvid, a ipak se na SDP-ovo dopuštenje za uvid čekalo četiri i pol mjeseca te se nakon toga od Ureda vijeća za nacionalnu sigurnost čekala odluka o deklasifikaciji dokumenata.

Igor Dragovan

Igor Dragovan

Cenzuriranje je vidljivo kroz nepodudaranja u dnevnom redu i zapisniku, a također su magnetofonska snimka, zapisnik i transkript snimke spremljeni u sef predsjednika CK i za javnost su nedostupni, pojasnio je Pavlović prvu razinu cenzure.

Prije predaje u HDA dokumentacija je cenzurirana na način da od 141 sjednice Predsjedništva CK SKH koje su se tada trebale održati, na raspolaganje nam stavljeno njih 76, kazao je Pavlović napomenuvši kako su od Državnog arhiva tražili dokumente iz arhivskog fonda CK SKH od 1982. do 1984. godine.

Pavlović je kazao kako po tragovima koji postoje u postojećoj dokumentaciji sjednice su održane ,no nikada nisu stigle do HDA.

“Očigledno je nekome to ipak smetalo, izjave da SDP kao sljednik Saveza komunista Hrvatske nema što skrivati i da je to sve javno, nisu točne”, naglasio je Pavlović dodavši kako je tu dokumentaciju potrebno staviti na uvid javnosti, jer to je bitno za ovaj i cijeli niz paralelnih postupaka u Njemačkoj, a također ima povijesno značenje.

“Ono što je vidljivo nakon pregledavanja dokumenata iz arhiva, je da je postojalo više razina tzv. političke podobnosti gdje je razina političke podobnosti omogućavala pristup određenim dokumentima i informacijama”, rekao je Pavlović.

“Niti svi članova CK SKH, niti svi članovi predsjedništva nisu sudjelovali u svim odlukama. Neke stvari su se dešavale mimo redovnih sjednica, u užem krugu ljudi. Takve stvari jasno nećemo pronaći dokumentirane, no već tragovi o tome, znače vrlo mnogo”, istaknuo je Pavlović.

U optužnici Perkoviću i Mustaču navodi se kako postoji određeni put kako je došlo do naredbe i odluke da se Đureković likvidira. Nigdje nije napisano da je održana sjednica i da je netko dobio nalog – već iz optužnice proizlazi da se radi o neformalnoj razini, kazao je Pavlović.

Sada dobivamo potvrdu da su se i druge odluke donosile na sličan način, to govori da teza u optužnici ima osnovanost, istaknuo je.

Vodeći ljudi tada u bili predsjednici predsjedništva CK SKH ’82. Milka Planinc, sekretar Milutin Baltić, ’83. predsjednik predsjedništva Jure Bilić, sekretar Marijan Kalanj, ’84. predsjednik predsjedništva Josip Vrhovec, naveo je Pavlović.

“U javnosti se pokušava postići da se Đurekovićeva strana dovede do pozicije da se mora braniti – želi se reći da je Đureković bio smeće i da ako ga se ubilo, to se trebalo. Pokušava se nametnuti da se moramo braniti, no mi to više nećemo”, rekao je Pavlović.

Uvid u arhive potpuno jasno postavljaju sliku same Službe državne sigurnosti i razbijaju priču da su se naši ‘domaći dečki’ bili dobri dečki i igrali špijuna i bili salonski momci, a to su na kraju pokazali sudjelovanjem u Domovinskom ratu, a da su zli momci bili u Beogradu, što nije točna slika – to pokazuju dokumenti, navodi Pavlović.

„Arhivski fond CK SKH je očigledno pročišćen i cenzuriran. Moguće je kako je primarna cenzura učinjena već u trenutku nastanka gradiva jer su određene teme za koje postoji zanimanje u hrvatskoj javnosti cenzurirane već kod nastanka građe na način da u dokumentima postoje zabilješke da su dokumenti, zapisnici i magnetofonske vrpce sa snimljenim raspravama predane tadašnjem predsjedniku Predsjedništva CK SKH i odložene u njegov osobni sef“, poručio je Pavlović.

Udba, odnosno Služba državne sigunosti, je bila dobro organizirana, zatvorena organizacija s jasnim razgraničenjima nadležnosti na svim nivoima, naglasio je.

Pitanje je: je li netko od njih ušao u kaznene odgovornosti ili nije, je li sudjelovao u brutalnoj likvidaciji ili nije, to da nije znao, svatko tko je radio u tom sistemu, po onome što se vidi po dokumentaciji, ne može reći, zaključio je Pavlović.

Odvjetnik Pavlović također je istaknuo kako u Hrvatskom državnom arhivu, pa ni u fondu CK SKH nisu našli gradivo nastalo djelovanjem tadašnjeg državnog tijela Komiteta za općenarodnu obranu i društvenu samozaštitu Socijalističke Republike Hrvatske kojem je na čelu bio predsjednik Predsjedništva CK SKH iako je iz ostale dokumentacije vidljivo da su stručne službe CK SKH vodile administrativno poslovanje i za Komitete ONO i DSZ te da se službena korespondencija upućivala na adresu CK SKH s napomenom “za Komitet za ONO i DSZ”.

Taj komitet je bio važno tijelo u SRH i bio sastavljen od najviših političkih i vojnih funkcionera, kazao je Pavlović dodavši kako je to tijelo imalo mogućnost uvođenja izvanrednoh stanja na području SRH, kao i mogućnost da u bilo kojem trenutku preuzme ulogu bilom kojeg državnog organa u Hrvatskoj. To je tijelo donosilo vrlo važne odluke, čak važnije od odluka na CK SKH, kao i odluke o likvidacijama političkih protivnika.

Neposredno najznačajniji dijelovi dokumenata iz Srbije su u posjedu Savezne službe bezbednosti koji kažu, navodi Pavlović, kako dokumenti ne postoje jer su “uništeni u bombardovanju Sjeverno-atlantskog pakta”.

Pavlović je kazao kako su izuzetno važni dokumenti koje je prikupio sudac Turudić, a među njima radi se i o pedesetak zapisnika Savjeta za zaštitu ustavnog poretka Socijalističke Republike Hrvatske. Ti dokumenti su pristigli na sud u Njemačku i čekamo da nam ih sud dostavi, napomenuo je.

Izvor: narod.hr

kamenjar.com

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Damir Krstičević: U ratu odlučnost, u poslu ustrajnost, u politici poniznost

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH/ T. Brandt

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Damir Krstičević danas je, u ponedjeljak, 20. studenog 2017. na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” u Zagrebu bivšim i budućim časnicima i zapovjednicima ustrojbenih cjelina Oružanih snaga Republike Hrvatske održao predavanje o vodstvu pod nazivom “Voditi možemo jedino osobnim primjerom”.

Uz polaznike 17. naraštaja Temeljne časničke izobrazbe i kadete treće i četvrte godine Vojnog inženjerstva te Vojnog vođenja i upravljanja predavanju su prisustvovali državni tajnici Tomislav Ivić i Zdravko Jakop, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, zamjenik načelnika GS OS RH general-pukovnik Drago Matanović, zapovjednik HVU-a general-pukovnik Slavko Barić, čelnici i zapovjednici ustrojbenih cjelina Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH, priopćio je MORH

U sklopu predavanja, ministar je govorio o pojmovima liderstva i lidera te osobnim iskustvima i naučenim lekcijama o vođenju kroz rat, biznis i politiku. Naslov predavanja „Voditi možemo jedino osobnim primjerom“ ministar je nazvao i ključnom porukom koju upućuje i u koju istinski vjeruje.

Tijekom predavanja, ministar Krstičević budućim časnicima govorio je o svojim iskustvima iz Domovinskog rata, ponajprije iz razdoblja oslobođenja Hrvatske u kojem je današnji potpredsjednik Vlade bio zapovjednik 4. gardijske brigade „Pauci“.

„Sve ono što sam danas htio reći o liderstvu, mogao bih staviti u jednu rečenicu: U ratu odlučnost, u poslu ustrajnost, u politici poniznost“, zaključio je ministar Krstičević, poručivši kadetima i polaznicima Temeljne časničke izobrazbe HVU-a da je liderstvo izbor, vjerovanje u predanost svemu što je dobro i plemenito u njima. „Vi ste na dobrom putu da postanete lideri.

Odlučili ste svoje karijere graditi unutar pobjedničke vojske, uporni ste i predani u svom radu, gajite ljubav prema Domovini i čuvate uspomene na slavne ratne brigade iz Domovinskog rata. Uistinu, imate sve predispozicije da postanete istinski lideri“, naglasio je ministar Krstičević.

Odgovarajući na pitanja nakon predavanja, ministar je istaknuo kako će se od budućih časnika, kada uđu u svoje prve postrojbe, očekivati da primjene znanja stečena na Hrvatskom vojnom učilištu. “Morat će se prilagoditi postrojbi, ali joj dati i kreativnost, mladost, energiju i promjene, kako bi bili brži, bolji i spremniji odgovoriti na sve izazove, rekao je ministar.

Foto: MORH/ T. Brandt

 

Damir Krstičević: Gotovina i Markač su časno izdržali pravni proces i postali simboli Hrvatske vojske

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Munira Subašić: Svi naši u Srebrenici su bili živi dok Ratko Mladić nije došao

Objavljeno

na

Objavio

Očekujemo da Ratko Mladić dobije doživotnu kaznu i da mu se presudi za genocid, ne samo u Srebrenici nego i u Prijedoru i drugim općinama, kazala je za N1 Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa”.

Subašić je zajedno sa drugim predstavnicama Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa” otputovala jutros u Haag kako bi prisustvovale izricanju prvostepene presude bivšem generalu Vojske RS Ratku Mladiću, optuženom za genocid i zločine protiv čovječnosti.

U razgovoru za N1 poručila je kako od Haškog tribunala očekuje da ispunio ono zbog čega je i osnovan.

“Znam da Sud ne radi po pravdi nego po nekim zakonima. Međutim, očekujem doživotnu kaznu i da mu se presudi za genocid, ne samo u Srebrenici nego i u Prijedoru i drugim općinama. Gdje je god došla njegova čizma napravila je genocid. Očekujem jedan dio pravde, zadovoljstva. Haški sud je pri zatvaranju i vjerovatno će ispuniti ono zbog čega je osnovan”,istakla je Subašić.

Podsjetila je na važnost presude Ratku Mladiću, koja će biti izrečena 22. novembra u srijedu.

“Ovo je najjača presuda. On je najodgovorniji. Svi naši u Srebrenici su bili živi dok on nije došao. Kada je došao izdao je naredbu da se što više siluje majki, da se ubije što više naše djece…koga nisu ubili da se protjera. Imao je namjeru napraviti etnički čistu teritoriju”, zaključila je predsjednica Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa”.

ICTY u srijedu izriče presudu srebreničkom krvniku Ratku Mladiću

Ratni zapovjednik obrane Škabrnje Marko Miljanić: Nikome se ne sudi za Škabrnju

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari