Connect with us

Događaji

Odvjetništvo Njemačke traži doživotni zatvor za Perkovića i Mustača

Objavljeno

on

Državno odvjetništvo Njemačke zatražilo je doživotni zatvor za Perkovića i Mustača. Tvrde da su potvrđeni navodi optužnice. Ukazuju ne na pomaganje, nego na sudjelovanje dvojice optuženih u ubojstvu Đurekovića.

U nastavku suđenja u Muenchenu odmah je na početku zatražena stanka. Obrana Josipa Perkovića pitala je suca je li utvrdio kako se osjeća Josip Perković.

Dobro je, rekao je sudac Dauster, kojem je kaže u bolničkom odjelu zatvora Stadelheim doktor Netzer rekao da je Perković dobro.

Pregledali su ga jutros na tom odjelu, a i u sobi u kojoj je zatvoren, rekao je branitelj Richard Beyer kojem je optuženi rekao kako mu je tlak loš.

Sudac je zatim pitao Perkovića kako se osjeća, “Nisam sjajno“, odgovorio je. Sudac je zatim ispraznio prostor za publiku i naredio liječnički pregled Josipa Perkovića.

Za njim i Zdravkom Mustačem u sudnicu je danas možda drugi ili treći put u 21 mjesec suđenja ušao i dežurni liječnik. Obrana brigom za Perkovića praktično uzima sudskom vijeću vrijeme, kako se saznaje iz kuloara, dok početkom kolovoza ne bude spreman govoriti Josip Perković.

Dauster želi presudu prije ljetne stanke

Od prošlog ročišta, 19. srpnja, saznajemo, često je boravio u zatvorskoj bolnici, pa kasni s pripremom svoga izlaganja. Sudac Dauster odlučno pokušava, dodavanjem novih triju termina ročišta, postići da presuda bude još prije ljetne stanke – prije godišnjih odmora u Bavarskoj.

Liječnik hitne pomoći Peter Loser pregledao je Perkovića u stanci. Njegov nalaz identičan je s onim iz zatvora (tlak mu je kaže 130/80). Sudac Dauster dobio je iz zatvorske bolnice podatke EKG-a i potvrdu kako nema osnove za tvrdnju da je Perković nesposoban pratiti raspravu na ročištu.

Obrana traži izuzeće sudskog vijeća

Kad se činilo da će početi završna riječ višeg državnog odvjetnika Weissa, odvjetnica Zurr podnijela je ispred obrane podnesak kojim traže izuzeće cijelog sudskog vijeća, zato što je 19. srpnja htjelo nastaviti u 16 i 30 ročiste, unatoč kako kažu, lošem zdravstvenom stanju Josipa Perkovića, a temperature su bile oko 30 stupnjeva Celzijevih.

Tvrde kako je morao dugo čekati pregled u loše prozračenoj ćeliji, nabrojili su niz bolesti 71-godišnjaka, probleme s kralježnicom i dijabetesom, itd.  Nema jasnog razloga za rad u tako teškim uvjetima, sudac Dauster pokazivao je svoju silu, tvrdi obrana Josipa Perkovića, podnesak su potpisali odvjetnici Nobilo, Wagner, Beyer i Zurr. Uslijedila je opet stanka, publici, liječnicima i svima drugima postalo je jasno kako obrana želi dobiti na vremenu i odgoditi završnu riječ državnog odvjetništva dok ne pripremi i dok ne završi svoje izlaganje Josip Perković.

Sud u Muenchenu odbio je zatim zahtjev četvero branitelja Josipa Perkovića za izuzećem sudskog vijeća kao nedopušten. Sudac Dauster objasnio je među ostalim da to nisu zatražili na vrijeme, nisu to učinili na početku ročista.

Završne riječi do 3. kolovoza; Perković nije htio danas početi govoriti

Branitelj Beyer prigovorio je kad je sudac dao riječ državnom odvjetniku Weissu, tvrdi kako bi Perković htio govoriti prije svih završnih riječi. Suci su se povukli na dogovor i zaključili kako činjenica da Perković želi govoriti ne sprječava završne riječi, a Perkovićevo izlaganje nije spremno i može ga zatražiti kad bude spreman, rekao je sudac Dauster.

Obrana se zatim otišla savjetovati s Perkovićem, da možda odmah danas započne dio svoga izlaganja. Priprema ga 3-4 tjedna, kaže branitelj Wagner.

Dva ili tri puta posjetio sam ga zbog toga u zatvoru. Razgovarali smo o pojedinostima. Već ima u pisanom obliku oko stotinu stranica sadržaja njegova iskaza, kazao je Peter Wagner, branitelj Josipa Perkovića.

Budući da je formalno završen dokazni postupak, a obrana nije uspjela srušiti suđenje i postići izuzeće sudaca, Manfred Dauster zakazao je jos tri dodatna ročista. Do ljetne stanke, do zaključno 3. kolovoza, trebali bi tužitelji pa obrana iznositi završne riječi. Na kraju imaju mogućnost govoriti i Josip Perković i Zdravko Mustač.

Obrana nije uspjela uzeti cijeli dan, Perković nije htio danas početi govoriti, zatim je počela poslijepodne završna riječ državnog odvjetništva.

Tužitelji o Lex Perkoviću

Predstavnik državnog odvjetnika je najprije objasnio zašto se za pomaganje u ubojstvu iz ljeta 1983. godine sudi tek od listopada 2014. Optuženi su bili nedostupni njemačkom pravosuđu, a uz pomoć takozvanog Lex Perković tadašnja vlada u Zagrebu pokušala je spriječiti izručenje, objasnio je tužitelj spominjući i pritisak Europske unije.

Tužitelj je rekao da se tu ne sudi skupinama ili strankama, ili državama, proces nije nikakav nastavak hladnoga rata i nema političke ciljeve osude komunizma. Iznosio je procjene državnog odvjetništva o krivnji koja je kažu dokazana.

Tužiteljstvo: Mustač i Perković sudjelovali su u ubojstvu  Đurekovića

Tužitelj je naglasio kako se optužnica potvrdila, obojica i Mustač i Perković sudjelovali su, a ne samo pomagali u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovica. U slučaju sudjelovanja, kazna je u Njemačkoj doživotni zatvor, koji bi, ako bi bili prema toj tvrdnji tužitelja osuđeni, prema ovdašnjim propisima, služili bi kaznu u jednom od zatvora u Hrvatskoj.

Viši državni odvjetnik Weiss iznosio je pojedinačno sadržaj izvođenih dokaza, navodeći tvrdnje o ključu garaže tiskare, o krivnji dvojice optuženih, o isprepletenosti partije i države u Jugoslaviji, govorio je o suradnji sigurnosnih službi, a rekao je, civilne su imale prednost u djelovanju protiv neprijatelja. Tužitelj Weiss govorio je o nadležnostima i organizacijskoj strukturi sigurnosnih službi, posebno naglasavajuci II. upravu SDS-a Hrvatske za borbu protiv neprijateljske emigracije.

Weiss je objašnjavao zapovjedne linije u SDS-u, ulogu Vijeća za zaštitu ustavnog poretka i uloge sekretara-ministara. Weiss je objašnjavao ulogu Perkovića i Mustača u službi.

Sudac u pokrajinskom sudu Stefan Weiland počeo je opisom Mustačeva djelovanja. Opisao ga je kao osobnu poveznicu SDS-a i Vijeća za zaštitu ustavnog poretka. Ključnu poziciju u borbi protiv emigracije imao je i Perković, dodaje Weiland. Surađivao je s Mustačem, mnogobrojni su dokazi, rekao je, među njima i rekonstrukcija službe. Lasić, Gabriš, Traživuk, Mičić i Manolić potvrdili su pozicije optuženih, rekao je Weiland u završnoj riječi.

U ranijim izjavama obojica su svoje pozicije potvrdili, smatra državno odvjetništvo, navodeći što su opisivali svjedoci saslušani u Muenchenu.

Sudac Weiland nastavio je završnu riječ opisujući odnos tadašnje Njemačke i Jugoslavije, opisivao je ulogu SDS-a i drugih službi, način naređivanja i odobravanja operativne obrade. Označo je pri tom odgovornima Perkovića, Mustača i ministre tadašnjeg SUP-a. Opisao je dodjelu udbaških poslova onima čiji su agenti bili u boljem položaju za djelovanje. Govorio je o uključivanju operativnih centara u pojedinu akciju, o sastancima s agentima u trećim zemljama, o utjecaju državnih i partijskih moćnika. Nije bilo veće akcije u inozemstvu, a da nisu bili uključeni dužnosnici na republičkoj i saveznoj razini, zaključio je sudac Weiland.

Viši državni odvjetnik Weiss nastavio je opisivati mjere i djelovanje protiv emigracije u inozemstvu, uključivo i likvidiranje državnih neprijatelja u inozemstvu, koje je tada bila za njih zakonita aktivnost. Weiss je naveo niz svjedoka i dokaza, govoreći i o specijalnim akcijama službi. Cijeli je niz likvidacija među emigrantima, rekao je Weiss. Za izvedbu su bile nadležne republičke službe. Weiss je spominjao formalne kriterije za likvidaciju emigranata. Na primjeru ubojstva Brune Bušića i Titove direktive ocrtavao je okružje u kojem su se planirale likvidacije, a prethodila im je intenzivna operativna obrada. SDS je poslije Titove smrti opet intenzivirao likvidacije, rekao je Weiss.

Nema sumnje da su odluke o likvidiranju donosene u vrhu pojedine službe sigurnosti. Odobravanje likvidacije nije izričito dokumentirano, rekao je tužitelj. Opisivao je izvedbu specijalnih akcija posebnog odreda ili “Grupe A”.

Zatim je odvjetništvo opisivalo Đurekovićevo ubojstvo. Iznijeli su mnoštvo činjenica, podataka i naveli svoju ocjenu dokaza koje je izvodilo sudsko vijeće tijekom više od 21 mjeseca koliko traje postupak. Državni odvjetnik sažeto je prepričavao jedan po jedan podatak iz dugotrajnog postupka, izvlačeći na kraju zaključak da su obojica optuženih sudjelovala u ubojstvu.

Prvi komentar branitelja Ante Nobila bio je kako je tužiteljstvo preskočilo dvije ključne činjenice. Kaže da nema dokaza da su ubojice čekale u garaži, te da Prates nije mogao znati, a ni reći Perkoviću da će Đureković u određeno vrijeme doći u garažu. Nobilo dodaje da ga državno odvjetništvo u završnoj riječi nije iznenadilo.

Na kraju su predstavnici saveznog državnog odvjetnika
zatražili kaznu doživotnog zatvora za Perkovića i Mustača, smatrajući da su dvojica sudjelovala, a ne samo pomagala u ubojstvu Stjepana Đurekovića, javlja HRT.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR