Pratite nas

BiH

OESS: U BiH najmanje 5.300 osumnjičenika za ratne zločine

Objavljeno

na

Prema podacima kojima raspolažu u misiji OESS-a najmanje je 5.300 osumnjičenika za ratne zločine u BiH.

Vlasti Bosne i Hercegovine morale bi pojačati napore kako bi u dogledno vrijeme bili procesuirani svi slučajevi ratnih zločina počinjeni u zemlji u razdoblju od 1992. do 1995. jer mjere koje su do sada poduzete nisu dostatne, a tisuće osumnjičenika i dalje su na slobodi, temeljni je zaljučak analize koju je provela misija OESS-a u BiH, čiji su nalazi objavljeni u četvrtak u Sarajevu. Državna strategija za procesuiranje ratnih zločina u BiH usvojena je 2008. godine sa smjernicama i rokovima, uključujući delegiranje slučajeva temeljem njihove složenosti državnom, odnosno tužiteljstvima na nižim razinama vlasti radi bržeg procesuiranja.

Prema podacima kojima raspolažu u misiji OESS-a najmanje je 5.300 osumnjičenika za ratne zločine u BiH. Strategija iz 2008. godine je predviđala da svi sudski postupci budu okočani do 2023. godine, a da do kraja 2015. bude dovršen rad na najsloženijim predmetima, no to se nije dogodilo.
Voditelj misije OESS-a Bruce Berton kazao je kako bi, uz pojačane napore i ako se usvoji revidirana strategija procesuiranja ratnih zločina, što je zadaća Vijeća ministara, još uvijek bilo moguće dostići krajnji rok. Do kraja 2017. godine procesuirana su 473 predmeta ratnih zločina, uključujući tu većinu slučajeva označenih kategorijom “A”, što znači da je riječ o najkompliciranijim predmetima koji se odnose na najteže ratne zločine poput genocida i zločina protiv čovječnosti.

Ranije je procijenjeno kako ima oko 800 osoba koje su počinile ovakva kaznena djela, a zaključno s polovicom 2018. godine pokrenuti su postupci protiv 560 takvih osumnjičenika. Analiza koju je provela misija OESS-a pokazala je ipak kako se u protekle dvije godine smanjuje postotak osuđujućih presuda u predmetima koje procesuira Sud BiH.

U 2017. godini tako su izrečene osuđujuće presude u tek 54 posto slučajeva dok je, primjerice, u 2014. godini ta stopa bila čak 89 posto. Kod sudova na entitetskim razinama stanje je nešto drugačije pa je tako u Federaciji BiH stopa osuđujućih presuda prošle godine bila 76 posto, a 2014. čak 92 posto, dok je u Republici Srpskoj prošle godine izrečeno 68 posto osuđujućih presuda, dok ih je 2014. godine bilo tek 43 posto. Stručnjaci OESS-a podsjetili su kako su još 2016. dane preporuke za poboljšanje rada tužiteljstava, posebice onog na državnoj razini, te drže kako su već razvidni učinci odnosno kako su optužnice sada kvalitetnije nego ranije. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Dodik će upoznati Grabar Kitarović sa zaključcima Predsjedništva BiH

Objavljeno

na

Objavio

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine danas je donijelo nekoliko zaključaka. Iz njih se iščitava da će BiH od Republike Hrvatske zatražiti da lokaciju predviđenu za zbrinjavanje radioaktivnog otpada Trgovska Gora u Općini Dvor koja je u blizini granice s BiH izmjesti na neku drugu lokaciju, javlja Hrvatski medijski Servis. 

Zaključke Predsjedništva BiH prenosimo u cijelosti:

“1. Bosna i Hercegovina traži od Republike Hrvatske da lokaciju Trgovska gora, Općina Dvor, Republika Hrvatska, koja se nalazi u neposrednoj blizini granice s Bosnom i Hercegovinom, izuzme kao mjesto predviđeno za odlaganje i skladištenje radioaktivnog i nuklearnog otpada, te da na području svoje teritorije osigura drugu adekvatnu lokaciju za te namjene, koja nije u blizini granice s Bosnom i Hercegovinom.

2. Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine, u ime Predsjedništva Bosne i Hercegovine, uputit će pismo predsjednici i premijeru Republike Hrvatske, kojim će ih obavijestiti o navedenom zahtjevu Bosne i Hercegovine.

3. Zadužuje se Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine da, putem diplomatsko-konzularnih predstavništava Bosne i Hercegovine, informira zemlje članice Europske Unije i međunarodne organizacije koje se bave pitanjima zaštite životne sredine o navedenom pitanju i zahtjevu Bosne i Hercegovine.

4. Predsjedništvo Bosne i Hercegovine će, u okviru svoje nadležnosti, po ovom pitanju, inzistirati na punoj zaštiti svih prava koja Bosni i Hercegovini pripadaju po pravilima i normama međunarodnog prava”, priopćeno je iz Predsjedništva BiH./HMS/

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Predsjedništvo BiH s EU diplomatima – Ni riječi o opstrukcijama u uspostavi vlasti i izmjeni Izbornog zakona

Objavljeno

na

Objavio

Predsjedništvo BiH
Foto: Predsjedništvo BiH

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik i članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić primili su diplomate Radne skupine EU za Zapadni Balkan (COWEB), javlja Hrvatski Medijski Servis. 

Diplomate su upoznale članove Predsjedništva BiH s dosadašnjim sastancima u BiH koje su održali u sklopu više susreta na temu razmjene ideja za usmjeravanje regionalne suradnje na Zapadnom Balkanu. Pozdravili su ostvareni napredak naše zemlje na putu ka EU i izrazili očekivanje da će BiH nastaviti nužne reformske procese. Diplomate su istaknule lidersku ulogu koju, po njima, vodi aktualni saziv Predsjedništva BiH u ključnim segmentima na putu BiH ka europskim integracijama.

Pohvalili su Predsjedništvo BiH na datom odobrenju za zaključivanje regionalnog sporazuma o roamingu i aktivnostima poduzetim na deblokiranju procesa akreditacije bh. sveučilišta, istaknuvši bitnim postizanje konsenzusa oko bitnih stvari, jer tako i EU ima dobre temelje za suradnju s BiH u narednom razdoblju.

Članovi Predsjedništva BiH su iskazali spremnost za nastavak provedbe reformi u cilju prihvaćanja svih elemenata pravne stečevine EU u domaće zakonodavstvo, istaknuvši da bi taj reformski proces dodatno bio potaknut dobivanjem pozitivnog mišljenja Europske komisije (avis) o zahtjevu za članstvo BiH u EU do konca rumunjskog predsjedanja Vijećem EU.

Pored članova COWEB-a, na sastanku su sudjelovali i predstavnici sudionica SEECP-a, Komisije EU, Europske službe za vanjske poslove i Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) i šef Delegacije Europske unije u BiH veleposlanik Lars-Gunnar Wigemark, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Ni ovaj put na sastanku nije bilo riječi o bošnjačkim opstrukcijama pri uspostavi vlasti na razini BiH kao ni o reformi Izbornog zakona BiH sukladno presudama Ustavnog kako bi se, među ostalim, spriječilo da hrvatski član Predsjedništva BiH bude ponovno  izabran bošnjačkim glasovima, piše HMS.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentari

Kliknite Facebook sviđalicu