Connect with us

Politika

Oglasio se Lovrinović: Petrov više nema argumenta da ostane

Objavljeno

-

Saborski zastupnik izabran na listi Mosta Ivan Lovrinović, koji dugo vremena nije izrekao svoj stav, oglasio se o krizi na društvenim mrežama. Čini se da se složio s izjavom Tomislava Karamarka koji je rekao da bi bilo najbolje da odu on sam, ali i Petrov te Orešković. Njegovu objavu s fb-a prenosimo u cijelosti.

[ad id=”93788″]

SVA TROJICA

Mislim da bi uistinu najbolje rješenje za trenutnu političku krizu bio odlazak Oreškovića, Karamarka i Petrova. Voda se među njima zamutila, komunikacija nikakva pa nije logično očekivati da bi bilo kakav novi početak među njima bio moguć.

Karamarko je očito svjestan da najavom mogućnosti da odstupi ne brani samo sebe. Njegov odlazak otvorio bi prostor za opstanak sadašnje koalicije ali bi značio i stabilizaciju unutar samoga HDZ-a u kojemu vrije. Mnogi su očekivali da Karamarko neće odstupiti i zato je njegova najava da bi se mogao povući pozitivan potez koji bi on morao realizirati.

Uz njega morali bi otići Orešković i Petrov. Orešković nema izborni legitimitet, ne poznaje dobro našu situaciju i nema širinu potrebnu za premijera. U početku je predstavljan kao as iz rukava, ali je njegov nastup 22. siječnja kada se odlučivalo o vladi bio toliko neuvjerljiv da sam glasovao protiv takve vlade koju će on voditi. Sada mi je drago da sam bio u pravu.

Jučerašnja kritika predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović na račun Vlade, da joj je program neambiciozan, da stopa rasta BDP-a od 2% ne rješava probleme itd dodatni je argument za njegov odlazak. No, pokazao se učinkovit u brzoj prodaji državne imovine, konkretnije dijela Končara i hotela na Korčuli. Priča se da je vrlo fokusiran na stanje u HEP-u i na njegovu privatizaciju što svakako treba spriječiti.

HDZ ga je doveo a HDZ ga sada i ruši. U novom preslagivanju HDZ bi trebao ponuditi premijera koji gradi, pokreće, a ne trgovca. Orešković je bez izbornog legitimiteta i pomalo je smiješno njegovo ponašanje i izjave da bez obzira na sve on želi nastaviti kako bi spasio Hrvatsku.

Božo Petrov je na temelju zahtjeva SDP-a za ispitivanjem odgovornosti Karamarka u slučaju INA-MOL zatražio njegovo povlačenje iz Vlade. Ubrzo nakon toga Orešković je zatražio da i Karamarko ali i on napuste vladu što je Petrov prihvatio ukoliko je to u interesu nacije i države. Sada kada je jasno da Karamarko odlazi, Petrov nema argumenta da ostane. Pored toga pokazao se nekompetentan i neodlučan. Samo moraliziranje bez učinaka pokazalo se nedovoljnim jer Vlada mora djelovati a ne filozofirati.

Upravo je Božo Petrov najodgovorniji zašto je došlo do ove krize. Nakon što je Most nakon izbora uspio Milanovića i Karamarka izbaciti iz trke za premijera, na što su oni pristali, on je zbog straha, neiskustva i nedovoljnog znanja rekao da ne želi i ne može biti premijer. Zbog toga se pojavio Orešković i svi drugi problemi nakon toga. Pored toga, izdao je ekonomski program Mosta na temelju kojeg smo dobili toliko mandata u Saboru.

Odlazak njih trojice otvorit će prostor za novo resetiranje vlade, ali se ovaj put ne smije pogriješiti u izboru čelnih ljudi.

Ako nakon odlaska Karamarka Petrov bude inzistirao na obrani Oreškovića i svom ostanku u vladi, to će značiti da on ima neke druge instrukcije, ciljeve i namjere, te da je njegova spremnost da se žrtvuje za državne i nacionalne interese bila neiskrena. Ako HDZ ne smije biti talac Karamarka, tada ni Most ne smije biti talac Petrova.


[ad id=”93788″]

KARAMARKO: Bilo bi dobro da odemo Orešković i Petrov i ja, HDZ će dati mandatara

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari