Connect with us

Wolfgang Petrisch: Dogovarao sam se s Mesićem

Objavljeno

-

Wolfgang Petritsch bio je visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini od kolovoza 1999. do ožujka 2002. godine, a dvije godine prije početka njegova mandata međunarodna je zajednica ovlasti visokog predstavnika veoma proširila. Petritsch je te ovlasti jako iskoristio, smijenio hrvatskog člana Predsjedništva BiH, zapovjedio blokadu Mostara tenkovskom divizijom međunarodnih snaga, pljačku Hercegovačke banke i niz drugih mjera usmjerenih protiv Hrvata u BiH. Posljedice njegovih odluka danas osjećaju svi građani BiH kroz njima generirane ekonomske, socijalne i političke krize koje traju.

[dropcap]D[/dropcap]anas 66-godišnji Petritsch je veleposlanik Austrije pri OECD-u u Parizu.

“Daytonski sporazum nije bio naklonjen hrvatskoj zajednici. U to vrijeme, predsjednik Tuđman bio je više zainteresiran za rješavanje pitanja Slavonije, nego za BiH i Dayton nije osigurao ravnopravan status za Hrvate. Bio je to problem, Hrvati u BiH nisu se osjećali uključenima u tu državu. Osim toga, političko vodstvo Hrvata u BiH imalo je ilegalne veze s Hrvatskom. Nakon smrti Franje Tuđmana, predsjednik Mesić poručio je Hrvatima u BiH da ne gledaju u Zagreb nego u Sarajevo, da je to njihov glavni grad. Slagao sam se s Mesićem da Hrvati moraju biti uključeni u državu BiH kako bi postali ravnopravan partner. Problem je bio u tome što se podrazumijevalo da je za Hrvate njihovo hrvatsko vodstvo dobro samo po sebi, ali u pitanju je bio novac, gdje je završavao novac koji je dolazio iz Hrvatske. Ključan je problem u Washingtonskom sporazumu koji bi trebao biti izmijenjen, prema kojem Hrvati nemaju ista prava kao druga dva naroda i nije neobično što se danas razmišlja o promjeni odredbi tog sporazuma.” rekao Petrisch za Večernji list.

“Očito je da vlast u BiH ima previše razina, ukupno su to četiri razine, prvo je lokalna vlast u općinama, zatim županije pa dva entiteta, Republika Srpska i Federacija BiH i na kraju državna vlast. Prvo, uvjeren sam da bi bilo nužno reducirati granice među entitetima, spustiti ih, omekšati. Osim toga, i županije su suvišne, treba ih eliminirati. Federaciju, zajednički bošnjačko-hrvatski entitet, treba rekonstruirati.” zaključio je.

Dnevnik.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari