Pratite nas

Reagiranja

Ognjen Kraus i AP o obilježavanju pokolja na Bleiburgu: neistine, poluistine i zlonamjernost

Objavljeno

na

Naša čitateljica iz Australije Katarina Brozović –Bašić upozorila nas je na članak agencije Associated Press u kojem se lažno prikazuju događaji na Bleiburgu. Članak je za AP napisao Dušan Stojanović. AP je američka novinska agencija, jedna od najstarijih i najvećih svjetskih novinskih agencija.

Čitateljica nam je dostavila prijevod članka pod naslovom “Croats commemorate WWII massacre amid far-right surge”, koji možete pročitati u nastavku, a u kojem su, čini se, u unaprijed pripremljenom tekstu, lažno prikazali događaje na Bleiburgu. Pročitajte prijevod u nastavku:

[ad id=”93788″]

Tisuće simpatizera ekstremne desnice, mnogi ističući znakovlje i mašući zastavama hrvatskog Ustaškog režima iz Drugog svjetskog rata, u subotu su se okupili na poljani u južnoj Austriji kako bi komemorirali masakar nad nacističkim štovateljima od strane komunističkih pobjednika na kraju rata.

Događaj se ove godine odvio tijekom navale esktremno desnih izražaja u najnovijoj članici Europske Unije. Za hrvatske nacionaliste, područje Bleiburga simbolizira njihove patnje pod komunizmom u Jugoslaviji prije nego što su se borili u ratu za neovisnost tijekom ’90-tih godina.

Desetke tisuća Hrvata, uglavnom ustaških vojnika, pobjegli su u Bleiburg u svibnju 1945., usred napada jugoslavenskih komunista, gdje su odvraćeni iz Austrije od strane britanske vojske u ruke osvetničkih antifašista. Tisuće su poubijane i zakopane u masovnim grobnicama u Bleiburgu i okolici.

Ustaški režim je poslao desetke tisuća Srba, Židova, Roma i hrvatskih antifašista u logore smrti tijekom rata.

Na subotnjem skupu na golemoj poljani okruženoj planinama su sudjelovali visoki hrvatski dužnosnici i svećenici Hrvatske katoličke crkve koji su održali misu za poubijane Hrvate.

‘Sve žrtve (Drugog svjetskog rata) zaslužuju isto poštovanje i pijetet dok totalitarni režimi koji su počinili te zločine zaslužuju jednaku osudu,’ rekao je hrvatski potpredsjednik Vlade Božo Petrov nakon komemoracije. ‘Moramo prestati dijeliti se preko žrtava.’

Nakon preuzimanje vlasti u siječnju, hrvatska vlada desnog-centra je naširoko optuživana zbog zatvaranja očiju prema rastućem ekstremizmu i umanjivanju zločina Ustaškog režima. Takvi stavovi su izazvali prosvjede od strane hrvatskih Židovskih i Srpskih manjinskih zajednica.

‘Suočavamo se s pokušajima potpunog relativiziranja ustaških zločina,’ rekao je predsjednik Židovske općine Zagreb, Ognjen Kraus. ‘Sve je počelo sa sličnim negiranjima u Njemačkoj 1933. i u Hrvatskoj 1941.’

Hrvatska Vlada, koja je ograničila slobodu medija i nevladinih udruga, negira podršku protivnu EU standardima, tvrdeći kako je usmjerena na velike ekomomske i socijalne reformame a ne na oživljavanju ekstremno desnih izražaja.

U subotu, ultranacionalisti su odjenuli crne majice s ustaškim simbolom slovo ‘U’ te mahali zastavama sa natpisima svoje ratne parole ‘Za Dom, Spremni!’

‘Ovdje sam jer mi je djed pogubljen u bleiburškom masakru,’ rekao je Elvis Duspara, odjeven u majici sa tom parolom. ‘Mi Hrvati nikad nismo bili agresori, nego smo samo branili svoju domovinu. Iz tog razloga ponosno kažemo: Za Dom, Spremni!’

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi: NE novom četnikovanju

Objavljeno

na

Objavio

Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi poziva sve časne djelatnike hrvatskog pravosuđa, kao i one u izvršnoj vlasti da pasivno ne promatraju već jasno izreknu NE novom četnikovanju kojim se u maniri specijalnog rata svakodnevno napada Hrvatska.

Visoki prekršajni sud Republike Hrvatske donio je presudu koju je potpisao predsjednik vijeća Siniša Senjanović u kojoj je potvrdio odluku Prekršajnog suda u Splitu – Stalna služba u Makarskoj koja je glazbenika Marija Rosu proglasila krivim i osudila na novčanu kaznu jer je pjevao pjesmu iz Domovinskog rata “Bojna Čavoglave” autora hrvatskog branitelja i glazbenika Marka Perkovića Thompsona.

Obrazloženje te presude je, citiramo: “Pozdrav u oblicima „za dom“ i „za dom spremni“, bez obzira na izvorno hrvatsko književno i poetsko značenje te kompleksnost i višeznačje korištenja tog izraza u različitim hrvatskim povijesnim vremenima, korišten je i kao službeni pozdrav ustaškog pokreta Nezavisne Države Hrvatske koji je nastao od fašizma i koji je utemeljen na rasizmu i time simbolizira mržnju prema ljudima različite rase, vjerskog ili etničkog identiteta. Bez obzira na žalbene navode da je otpjevao pjesmu na način kako je ista objavljena u izvornom tekstu pjesme „Bojna Čavoglave“ i koja je objavljena u Službi zaštite autorskih muzičkih prava Hrvatskog društva skladatelja, okrivljenik je mogao i trebao biti svjestan mogućeg negativnog utjecaja izvikivanja ovog izraza i trebao se suzdržati od takvog ponašanja. Činjenica da je navedeni pozdrav dio autorskog umjetničkog djela ne mijenja činjenicu da simbolizira mržnju prema ljudima drugačije vjerske i etničke pripadnosti, manifestaciju rasističke ideologije, kao i podcjenjivanje žrtava zločina protiv čovječnosti, te da je protivan odredbi članka 39. Ustava Republike Hrvatske.”

Ovu presudu doživljavamo kao napad ne samo na pjesmu “Bojna Čavoglave” i njenog autora Marka Perkovića Thompsona nego na sve hrvatske branitelje. Ova presuda nam po uzoru na političke govore iz susjedne agresorske Srbije želi poručiti da smo mi koji smo krvarili u Domovinskom ratu i koji slavimo svoje pobjede pjesmama iz Domovinskog rata, u stvari fašisti, rasisti te da tim pjesmama izražavamo mržnju prema ljudima različite rase, vjerskog ili etničkog identiteta.

Pjesma „Bojna Čavoglave“ nastala je na samom početku Domovinskog rata i postala njegov simbol. Bila je motivator i poticaj svakom branitelju da izdrži u borbi.

Pjesma ne govori o ustašama ni o 2. svjetskom ratu već o Domovinskom ratu u kojem smo se borili i uspjeli smo osloboditi sva okupirana područja i omogućiti svim državljanima Lijepe naše da se vrate svojim domovima. Ta pjesma može povrijediti jedino one koji su nas okupirali 1991. godine kao i njihove sluge i njihove simpatizere.

Nama, hrvatskim braniteljima ovakvim presudama i neprekidnim tendencioznim povezivanjem simbola Domovinskog rata s onima 2. sv. rata stvaraju, blago rečeno – nemir, neraspoloženje i uznemirenost. Ovakvim političkim presudama krše se zakoni Republike Hrvatske, u prvom redu “Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata” gdje jasno stoji kako su hrvatski branitelj iz Domovinskog rata i pripadnici Hrvatskih obrambenih snaga (HOS-a). Svi znamo, a i oni koji presuđuju znaju koji su pozdravi HOS-a iz Domovinskog rata i da u njihovim zakonitim obilježjima stoji “za dom spremni”. .

Ovom presudom se u cijelosti krši i Deklaracija o Domovinskom ratu koja obvezuje sve dužnosnike i sva državna tijela Republike Hrvatske da su dužni štititi moralni dignitet hrvatskoga naroda i svih građana Republike Hrvatske, štititi čast, ugled i dostojanstvo svih branitelja i građana Republike Hrvatske koji su sudjelovali u obrani Domovine.

Marko Perković Thompson nije samo sudjelovao kao vojnik u Domovinskom ratu, veće je obrani Domovine pridonio i sa svojom pjesmom “Bojna Čavoglave“.

Čisto je licemjerje donijeti zakone i deklaracije, odavati priznanja i držati prigodničarske hvalospjeve braniteljima, a braniti nam pozdrave, obilježja i pjesme. To nije samo protivno zakonu već i zdravom razumu.

Mi, hrvatski branitelji, pozivamo hrvatske glazbenike da i dalje pjevaju pjesme koje su nama dale snage u Domovinskom ratu da Hrvatsku oslobodimo od srpsko-četničkog okupatora i bez obzira na to što su njihovi slugani još aktivni, mi im nećemo dozvoliti da nas omalovažavaju i zabranjuju ono što nas je u pozitivnom smislu vodilo u Domovinskom ratu.

Pozivamo sve časne djelatnike hrvatskog pravosuđa, kao i one u izvršnoj vlasti da pasivno ne promatraju već jasno izreknu NE novom četnikovanju kojim se u maniri specijalnog rata svakodnevno napada Hrvatska.

Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi
Predsjednik
Krešimir Maretić

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Reagiranja

Braniteljske udruge: Nećemo dopustiti da se hrvatski grb zbog različite boje prvog polja sotonizira

Objavljeno

na

Objavio

„USTAŠKA TROBOJNICA CIJELOG DANA ‘ŠETA’ PO SPLITSKOJ ULICI“, „Ilegalna trobojnica stoji na ogradi dječjeg igrališta u Splitu; Stanari se pitaju gdje je policija…“, samo su neki od bombastičnih i netočnih medijskih napisa kojima smo svjedočili od jučerašnjeg dana. Osim što su naslovi članka u potpunosti činjenično netočni, njihov sadržaj je zlonamjeran i koristi stvaranju dodatnih podjela u hrvatskome društvu.

Koja zastava je osvanula na splitskim Gripama? Osvanula je mala zastava s hrvatskim grbom koji ima prvo polje bijele boje, ista ona koju je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman 1990. godine, nakon prvih višestranačkih i demokratskih izbora, ponosno podignuo pred prvim hrvatskim redarstvenicima koji su svoju prisegu vjernosti hrvatskoj domovini upravo polagali, također s istim takvim grbom na kapi. S istim onim grbom kojeg je predsjednik Tuđman 1990. godine nosio na svojoj lenti. S istim onim grbom koji se nalazio u službenoj upotrebi 1990. godine nakon prvih izbora, a brojni naši suborci su s tim grbom na kapi dali svoje živote u Domovinskom ratu.

Danas, skoro tri desetljeća nakon prvih višestranačkih izborima nailazimo na jedinstveno stajalište svih većih medija u Hrvatskoj (koji nailaze na jedinstveno slaganje u medijima iz susjedne Srbije) kako se ustvari radi o ustaškom grbu (?!) iako se baš nijedno ustaško obilježje na toj zastavi ne nalazi.

Pozivamo sve one koji su očito 1990. godinu prespavali ili se te godine jednostavno nisu mogli odlučiti da još jednom promotre dokumentarne filmove i povijesne zapise iz tog razdoblja i revidiraju vlastite činjenično netočne i (nažalost) zlonamjerne stavove.

Svi znamo koji je grb službeni grb Republike Hrvatske, kao i koja je službena zastava Republike Hrvatske, ali jednako tako smo upućeni u znakovlje i obilježja hrvatskoga naroda kroz cjelokupnu povijest, pa i na hrvatski grb iz 1990. na kojeg smo ponosni i kojeg smo s ponosom držali na svojim odorama i na našim kacigama.

Apeliramo na novinarsku odgovornost i etiku da se ne potpiruju podjele u hrvatskom društvu i da se na znakovlje pod kojima su ginuli naši suborci ne baca ljaga.

Nećemo dopustiti da se hrvatski grb zbog različite boje prvog polja sotonizira i proglašava nečim što on ni u kojem slučaju nije. Dopustimo li napad na taj hrvatski nacionalni simbol, pitamo se što je sljedeće? Hrvatska kuna ili možda hrvatska trobojnica?

KOORDINACIJA UDRUGA RATNIH POSTROJBI SD ŽUPANIJE
KOORDINACIJA BRANITELJSKIH UDRUGA GRADA SPLITA
STRADALNIČKE UDRUGE IZ DOMOVINSKOG RATA GRADA SPLITA I SD ŽUPANIJE

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari