Connect with us

Reagiranja

Ognjen Kraus i AP o obilježavanju pokolja na Bleiburgu: neistine, poluistine i zlonamjernost

Objavljeno

on

Naša čitateljica iz Australije Katarina Brozović –Bašić upozorila nas je na članak agencije Associated Press u kojem se lažno prikazuju događaji na Bleiburgu. Članak je za AP napisao Dušan Stojanović. AP je američka novinska agencija, jedna od najstarijih i najvećih svjetskih novinskih agencija.

Čitateljica nam je dostavila prijevod članka pod naslovom “Croats commemorate WWII massacre amid far-right surge”, koji možete pročitati u nastavku, a u kojem su, čini se, u unaprijed pripremljenom tekstu, lažno prikazali događaje na Bleiburgu. Pročitajte prijevod u nastavku:

[ad id=”93788″]

Tisuće simpatizera ekstremne desnice, mnogi ističući znakovlje i mašući zastavama hrvatskog Ustaškog režima iz Drugog svjetskog rata, u subotu su se okupili na poljani u južnoj Austriji kako bi komemorirali masakar nad nacističkim štovateljima od strane komunističkih pobjednika na kraju rata.

Događaj se ove godine odvio tijekom navale esktremno desnih izražaja u najnovijoj članici Europske Unije. Za hrvatske nacionaliste, područje Bleiburga simbolizira njihove patnje pod komunizmom u Jugoslaviji prije nego što su se borili u ratu za neovisnost tijekom ’90-tih godina.

Desetke tisuća Hrvata, uglavnom ustaških vojnika, pobjegli su u Bleiburg u svibnju 1945., usred napada jugoslavenskih komunista, gdje su odvraćeni iz Austrije od strane britanske vojske u ruke osvetničkih antifašista. Tisuće su poubijane i zakopane u masovnim grobnicama u Bleiburgu i okolici.

Ustaški režim je poslao desetke tisuća Srba, Židova, Roma i hrvatskih antifašista u logore smrti tijekom rata.

Na subotnjem skupu na golemoj poljani okruženoj planinama su sudjelovali visoki hrvatski dužnosnici i svećenici Hrvatske katoličke crkve koji su održali misu za poubijane Hrvate.

‘Sve žrtve (Drugog svjetskog rata) zaslužuju isto poštovanje i pijetet dok totalitarni režimi koji su počinili te zločine zaslužuju jednaku osudu,’ rekao je hrvatski potpredsjednik Vlade Božo Petrov nakon komemoracije. ‘Moramo prestati dijeliti se preko žrtava.’

Nakon preuzimanje vlasti u siječnju, hrvatska vlada desnog-centra je naširoko optuživana zbog zatvaranja očiju prema rastućem ekstremizmu i umanjivanju zločina Ustaškog režima. Takvi stavovi su izazvali prosvjede od strane hrvatskih Židovskih i Srpskih manjinskih zajednica.

‘Suočavamo se s pokušajima potpunog relativiziranja ustaških zločina,’ rekao je predsjednik Židovske općine Zagreb, Ognjen Kraus. ‘Sve je počelo sa sličnim negiranjima u Njemačkoj 1933. i u Hrvatskoj 1941.’

Hrvatska Vlada, koja je ograničila slobodu medija i nevladinih udruga, negira podršku protivnu EU standardima, tvrdeći kako je usmjerena na velike ekomomske i socijalne reformame a ne na oživljavanju ekstremno desnih izražaja.

U subotu, ultranacionalisti su odjenuli crne majice s ustaškim simbolom slovo ‘U’ te mahali zastavama sa natpisima svoje ratne parole ‘Za Dom, Spremni!’

‘Ovdje sam jer mi je djed pogubljen u bleiburškom masakru,’ rekao je Elvis Duspara, odjeven u majici sa tom parolom. ‘Mi Hrvati nikad nismo bili agresori, nego smo samo branili svoju domovinu. Iz tog razloga ponosno kažemo: Za Dom, Spremni!’

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari