Connect with us

Analiza

Ogorec: Zelenski odlazi u Ameriku jer su očito u pitanju veliki ulozi

Objavljeno

-

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski posjetio je jučer opkoljeni grad Bahmut, u kojem se već mjesecima vode žestoke borbe. Danas počinju zajedničke rusko-kineske zajedničke pomorske vježbe. Napadi na ukrajinsku infrastrukturu se ne smanjuju. Blagdanskog primirja očito neće biti. Što donosi zima na ukrajinskom ratištu? O tome u emisiji U mreži Prvog govore vojni i vanjskopolitički analitičari Marinko Ogorec i Branimir Vidmarović.

Ogorec naglašava kako mira u Ukrajini neće biti dok se dvije ključne strane ne usuglase, a to su Rusija i Amerika.

– Zelenski odlazi u Ameriku jer su očito u pitanju veliki ulozi, rekao je.

Vidmarović govori kako je taj put veliki iskorak za Zelenskog i Ukrajinu, stoga što je SAD glavni saveznik Ukrajini u čitavom ratu. Zelenski će se obratiti Kongresu.

Na pitanje što bi pad ili obrana Bahmuta značilo za nastavak rata, Ogorec je rekao kako je taj grad važan i jednoj i drugoj strani. S geostrateškog stajališta, teško je objasniti zašto Bahmut, kazao je.

Vidmarović smatra da Ukrajina može jako dugo izdržati uz potporu saveznika, ali i Rusija može izdržati.

– Pitanje mobilizacije u Rusiji nije zaključeno, ako će trebati još će se povući, koliko treba, ljudi, rekao je.

Ogorec također smatra da se novi val mobilizacije može očekivati, ali se isto tako može očekivati i veće uključivanje Bjelorusije u cijelu priču.

Na pitanje je li Aleksandar Lukašenko u poziciji bilo što odbiti Rusiji, Ogorec je rekao da nije i da Putin vrši veliki pritisak na njega.

Zelenskij bi u srijedu trebao posjetiti Washington

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari