Connect with us

BiH

OHR odbacuje optužbe na račun Schmidta koji poziva na dogovor u BiH

Objavljeno

on

Ilustracija/arhiva

Ured visokog predstavnika za BiH (OHR) odbacio je u srijedu optužbe da se njegov čelnik Christian Schmidt svrstao na stranu HDZ-a BiH u raspravama o izmjenama izbornog zakona te je pozvao domaće vlasti da o tome donesu odluke sukladno domaćem zakonodavstu i međunarodnim demokratskim standardima.

“(Schmidt) nije stao ni na čiju stranu i predložio je da se zajednički radi kako bi pravodobno započeli razgovori o (izbornom) zakonu ili izmjenama zakona prije provedbe izbora 2022.”, priopćio je OHR-a nakon različitih interpretacija Schmidtovih nedavnih izjava.

On je na konferenciji prošlog vikenda u Bavarskoj govorio o potrebi da se kroz izmjene izbornog zakona Hrvatima osigura ravnopravna zastupljenost u vlasti, ali i da se izbjegne model koji bi de facto doveo do uspostave triju izbornih jedinica jer bi to bio put prema podjeli države.

Njegove izjave kritizirali su neki poliitčari u BiH, uključujući predsjedatelja predsjedništva BiH Željka Komšića koji smatraju da je Schmidt stao na stranu HDZ-a BiH, odnosno da zagovara nove etničke podjele protivno presudama Europskog suda za ljudska prava po pet tužbi zbog diskriminacije građana BiH temeljem njihova etničkog podrijetla ili mjesta prebivališta.

OHR je odbacio nagađanja da je Schmidt čak spreman nametnuti izborni zakon i ističe da visoki predstavnik poziva zakonodavna tijela da usvoje zakonska rješenja bitna za provedbu izbora sukladno demokratskim načelima, presudama Europskog suda i ustavnog suda BiH, kao i odredbama Daytonskog sporazuma te preporukama OESS-a i Venecijanskog povjerenstva Vijeća Europe.

Smisao tih načela je u osiguranju transparentnosti i zakonitosti izbornog procesa te eliminiranju diskriminacije i jamčenju jednakih prava konstitutivnim narodima u predstavljanju u tijelima vlasti, prenosi Hina.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR