Connect with us

OHR traži izbore za Mostar i tri oblasti koje bi prelazile rijeku

Objavljeno

-

Visoki predstavnik Valentin Inzko i prvi zamjenik visokog predstavnika Tamir Waser jučer su uputili pismo rukovodstvu Parlamentarne skupštine BiH kako bi apelirali na njih da usvoje pravni okvir kojim bi se osiguralo održavanje izbora u Mostaru ove godine, priopćeno je iz OHR-a.[su_spacer]

valentin inzko OHR

Ovim pismom predlažu se izmjene Izbornog zakona, na osnovu okvirnog dokumenta za koji je prošle godine suglasnost dalo šest stranaka, a kojim bi se, na osnovu postojećih gradskih područja, ustanovile tri oblasti koje bi prelazile rijeku i predstavljale izborne jedinice.

Ove izmjene trebalo bi usvojiti konkretno u svrhu održavanja izbora ove godine, a izabrano gradsko vijeće imalo bi mandat do 2016. godine, priopćio je OHR.

”Građani Mostara već su predugo lišeni osnovnog demokratskog prava. A Parlamentarna skupština ima obvezu da provede odluku Ustavnog suda, što nije uradila već četiri godine. Imajući u vidu činjenicu da stranke nisu u stanju da Parlamentu predlože kredibilan plan, mi smo im ponudili konkretan prijedlog za razmatranje”, rekao je visoki predstavnik u BiH, Valentin Inzko.

Središnje izborno povjerenstvo BiH je potvrdilo kako bi se, ako se izborni okvir uspostavi do 12. kolovoza, izbori za Gradsko vijeće Mostara mogli održati u isto vrijeme kada i opći izbori, 12. listopada. Stoga još uvijek ima vremena da se izbori u Mostaru održe zajedno s općim izborima, navodi OHR i doda je kako je sada potrebno je politička volja da se građanima pruži ono što zaslužuju.

Odlukom iz 2010. godine, Ustavni sud BiH je naložio da se prvo izmijeni Izborni zakon, te da se potom Statut Mostara uskladi s njim. Gradsko vijeće stoga ima priliku predložiti novu viziju za grad, navodi OHR.

Prvi zamjenik visokog predstavnika rekao je kako ‘Gradsko vijeće od početka ima ovlasti da izmijeni Statut ukoliko ima bolje ideje i prijedloge o načinu organiziranja grada.

”Ali, umjesto da predlože način na koji bi se situacija mogla poboljšati u korist svih, politički lideri su krivili međunarodnu zajednicu za probleme grada, a istovremeno su se vrlo dobro pobrinuli za sebe. Dok su građani Mostara nastojali da se oporave od ratnih razaranja, politički lideri su građane držali kao taoce etničkih programa s ciljem održavanja statusa quo čija je jedina svrha da ih održi na vlasti. Ovo se posebno odnosi na predstavnike SDA i HDZ-a BiH. Nijedna od ove dvije stranke nije ponudila pozitivnu viziju za Mostar i predložila načine koji bi doveli do rasta i prosperiteta grada koji bi mogao biti pokretač gospodarskog uspona u Hercegovini. Oni su se fokusirali samo na pronalaženje modela koji će im osigurati kontrolu nad najvećim resursima, a ne na modele koji će omogućiti izgradnju boljeg Mostara za buduće generacije”, rekao je Waser.

Inzko je pak dodao kako ”nepostojanje Gradskog vijeća ima stvarne posljedice”

”Proces usvajanja proračuna je daleko teži, više od pet milijuna KM koje se nalaze na računima gradskih područja ne može se iskoristiti, a javna poduzeća ne mogu normalno funkcionirati. U sva tri područja, gradski lideri su pokušali zaobići zakon, ali smo mi ostali dosljedni svom ranijem stavu – politički neuspjeh u rješavanju problema ne može biti izgovor za ignoriranje zakona. Umjesto toga, oni moraju provesti odluku Ustavnog suda”, rekao je Inzko.

Podsjećamo, Mostar već gotovo dvije godine nema Gradsko vijeće, zbog neodržavanja lokalnih izbora, pa je sva vlast u rukama gradonačelnika Ljube Bešlića. Grad je tek nedavno dobio proračun, a on je pak većinom predviđen za plaće administraciji i tekuće troškove. Jako malo novca i proračuna bilo je moguće izdvojiti za neka druga ulaganja, piše bljesak.info.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari