Pratite nas

OHR traži izbore za Mostar i tri oblasti koje bi prelazile rijeku

Objavljeno

na

Visoki predstavnik Valentin Inzko i prvi zamjenik visokog predstavnika Tamir Waser jučer su uputili pismo rukovodstvu Parlamentarne skupštine BiH kako bi apelirali na njih da usvoje pravni okvir kojim bi se osiguralo održavanje izbora u Mostaru ove godine, priopćeno je iz OHR-a.

valentin inzko OHR

Ovim pismom predlažu se izmjene Izbornog zakona, na osnovu okvirnog dokumenta za koji je prošle godine suglasnost dalo šest stranaka, a kojim bi se, na osnovu postojećih gradskih područja, ustanovile tri oblasti koje bi prelazile rijeku i predstavljale izborne jedinice.

Ove izmjene trebalo bi usvojiti konkretno u svrhu održavanja izbora ove godine, a izabrano gradsko vijeće imalo bi mandat do 2016. godine, priopćio je OHR.

”Građani Mostara već su predugo lišeni osnovnog demokratskog prava. A Parlamentarna skupština ima obvezu da provede odluku Ustavnog suda, što nije uradila već četiri godine. Imajući u vidu činjenicu da stranke nisu u stanju da Parlamentu predlože kredibilan plan, mi smo im ponudili konkretan prijedlog za razmatranje”, rekao je visoki predstavnik u BiH, Valentin Inzko.

Središnje izborno povjerenstvo BiH je potvrdilo kako bi se, ako se izborni okvir uspostavi do 12. kolovoza, izbori za Gradsko vijeće Mostara mogli održati u isto vrijeme kada i opći izbori, 12. listopada. Stoga još uvijek ima vremena da se izbori u Mostaru održe zajedno s općim izborima, navodi OHR i doda je kako je sada potrebno je politička volja da se građanima pruži ono što zaslužuju.

Odlukom iz 2010. godine, Ustavni sud BiH je naložio da se prvo izmijeni Izborni zakon, te da se potom Statut Mostara uskladi s njim. Gradsko vijeće stoga ima priliku predložiti novu viziju za grad, navodi OHR.

Prvi zamjenik visokog predstavnika rekao je kako ‘Gradsko vijeće od početka ima ovlasti da izmijeni Statut ukoliko ima bolje ideje i prijedloge o načinu organiziranja grada.

”Ali, umjesto da predlože način na koji bi se situacija mogla poboljšati u korist svih, politički lideri su krivili međunarodnu zajednicu za probleme grada, a istovremeno su se vrlo dobro pobrinuli za sebe. Dok su građani Mostara nastojali da se oporave od ratnih razaranja, politički lideri su građane držali kao taoce etničkih programa s ciljem održavanja statusa quo čija je jedina svrha da ih održi na vlasti. Ovo se posebno odnosi na predstavnike SDA i HDZ-a BiH. Nijedna od ove dvije stranke nije ponudila pozitivnu viziju za Mostar i predložila načine koji bi doveli do rasta i prosperiteta grada koji bi mogao biti pokretač gospodarskog uspona u Hercegovini. Oni su se fokusirali samo na pronalaženje modela koji će im osigurati kontrolu nad najvećim resursima, a ne na modele koji će omogućiti izgradnju boljeg Mostara za buduće generacije”, rekao je Waser.

Inzko je pak dodao kako ”nepostojanje Gradskog vijeća ima stvarne posljedice”

”Proces usvajanja proračuna je daleko teži, više od pet milijuna KM koje se nalaze na računima gradskih područja ne može se iskoristiti, a javna poduzeća ne mogu normalno funkcionirati. U sva tri područja, gradski lideri su pokušali zaobići zakon, ali smo mi ostali dosljedni svom ranijem stavu – politički neuspjeh u rješavanju problema ne može biti izgovor za ignoriranje zakona. Umjesto toga, oni moraju provesti odluku Ustavnog suda”, rekao je Inzko.

Podsjećamo, Mostar već gotovo dvije godine nema Gradsko vijeće, zbog neodržavanja lokalnih izbora, pa je sva vlast u rukama gradonačelnika Ljube Bešlića. Grad je tek nedavno dobio proračun, a on je pak većinom predviđen za plaće administraciji i tekuće troškove. Jako malo novca i proračuna bilo je moguće izdvojiti za neka druga ulaganja, piše bljesak.info.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Kultura

Kamenjar

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Mile Kvesić, Hercegovina u mom srcu

Mala kuća ispod brda
To je moja rodna gruda
Tu su moji preci bili
I mene su odgojili.

Na kamenu ja sam rođen
Tu je pošten život vođen
Pradjedovi od davnina
Čekali su uvijek sina.

Kamenjar nam suđen bio
Tu nam život bio mio
Što imali to cijenili
Zadovoljni uvijek bili.

Opisati svima teško
Taj kamenjar sivi
Ali čovjek gdje je rođen
To voli i živi.

Otišo sam jednog dana
S kamenjara svoga
Al ga nosim ja sa sobom
On je dio srca moga.

Tekst: Ivan Čuljak, Bjelovar

facebook komentari

Nastavi čitati

Gluposti

U Zagrebu paljenje svijeća za žrtve ‘zločina HVO-a i HV-a u BiH’

Objavljeno

na

Objavio

SERGE BRAMMERTZ PODRŽAO RAD INICIJATIVE MLADIH ZA LJUDSKA PRAVA

Inicijativa mladih za ljudska prava organizirat će u ponedjeljak na Trgu Francuske Republike u Zagrebu paljenje svijeća za žrtve zločina koje su počinili pripadnici HVO-a i HV-a u BiH.

“Inicijativa mladih za ljudska prava organizira paljenje svijeća za žrtve zločina počinjenih od strane pripadnika HVO-a i HV-a u BiH, žrtve nad kojima su zločine planirali i počinili oni koji su djelovali u ime naše Republike i time njezino ime zlorabili i osramotili“, stoji u najavi Inicijative mladih iz koje dodaju da tim aktom žele iskazati suosjećanje sa žrtvama i uputiti im sućut, ali i preživjelima i obiteljima stradalih dati do znanja da društvo u Hrvatskoj nije jedinstveno u slavljenju ratnih zločinaca i ratnih zločina.

“Želimo pokazati da u Hrvatskoj postoje i oni koji će neumorno zahtijevati od svojih institucija da zločine počinjene u ime i za račun naše Republike, odnosno od strane snaga pod njezinom kontrolom, treba priznati i osuditi, osuđujući istodobno i politiku koja je do njihovih stradanja dovela“, poručili su iz Inicijative mladih za ljudska prava, piše DnevniList.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari