Connect with us

Šport

OI – Mektić i Pavić osvojili 14. zlato za Hrvatsku

Objavljeno

on

Foto: Hina

U hrvatskom finalu muških parova na olimpijskim igrama u Tokiju, Nikola Mektić i Mate Pavić su pobijedili Marina Čilića i Ivana Dodiga sa 6-4, 3-6, 10-6.

Tek treći put u povijesti olimpijskih igara u finalu muških parova igrali su tenisači iz iste zemlje, Posljednji put se to dogodilo davne 1908. u Londonu gdje su slavili Britanci.

Najbolji svjetski par je sjajno otvorio finale i već u prvom gemu oduzeli su Čiliću servis.

U trećem gemu su imali još dvije break lopte, a kod vodstva 3-1 nove dvije lopte za obrat, no Čilić i Dodig su izvukli oba gema. Međutim, nisu uspjeli vratiti i izgubljeni servis, pa je set nakon 46 minuta otišao na Pavićevu i Mektićevu stranu rezultatom 6-4.

U drugom setu su Čilić i Dodig odigrali daleko bolje i svoju priliku su dočekali u šestoj igri načinivši break za 4-2. Bio je to prvi servis kojeg su Mektić i Pavić izgubili na turniru. Prednost su sačuvali do kraja i sa 6-3 osvojili drugi set.

Hrvatsko finale je razriješeno u “super tie-break” do 10 bodova. Mektić i Pavić su poveli sa čak 6-0 uz dva mini breaka na Čilićev i jedan na Dodigov servis načinivši veliki korak prema pobjedi.

Vodili su 7-1, no Čilić i Dodig su zaprijetili smanjivši na 8-6. Ipak, iduća dva poena su otiša na Mektićevu i Pavićevu stranu.

Hrvatska je s dvije nove medalje, teniskim zlatom i srebrom stigla do brojke od ukupno šest medalja u Tokiju – tri zlata, srebrom i dvije bronce.

Dodajmo i kako hrvatski tenis sada ima pet medalja na olimpijskim igrama – zlato, srebro i tri bronce.

Do Tokija bronce su osvajali Goran Ivanišević u singlu i u paru s Goranom Prpićem u Barceloni (1992), te Mario Ančić i Ivan Ljubičić u konkurenciji parova u Ateni (2004).

Mektić i Pavić ove su sezone osvojili ukupno devet naslova, pri čemu Wimbledion, te sada i olimpijsko zlato.

Sezonu su otvorili pobjedom u Antalyju gdje su prvi put igrali zajedno u paru. Potom su pobijedili na Murray River Open u Melbourneu, Rotterdamu, Miamiju, Monte Carlu, Rimu, Eastborneu, Wimbledonu i sada OI.

U susretu za treće mjesto Novozelanđani Marcus Daniell i Michael Venus su pobijedili Amerikance Austina Krajiceka i Tennysa Sandgrena sa 7-6 (3), 6-2.

Prva je to teniska medalja za Novi Zeland u povijesti olimpijskih igra.

Tenisači Nikola Mektić i Mate Pavić osvojili su treću zlatnu medalju za Hrvatsku na Olimpijskim igrama u Tokiju, te ukupno 14. zlatno odličje na ljetnim igrama za Hrvatsku od samostalnosti.

Prvu zlatnu olimpijsku medalju za Hrvatsku osvojili su rukometaši u Atlanti 1996. godine, a drugu dizač utega Nikolaj Pešalov četiri godine kasnije u Sydneyju.

Rukometaši su bili zlatni i u Ateni 2004. godine.

Uslijedila su tri zlata u Londonu. Sandra Perković je slavila u disku, Giovanni Cernogoraz u trapu, a najbolji su bili i vaterpolisti.

Do sada su najuspješnije bile OI u Rio de Janeiru na kojima su hrvatski sportaši osvojili pet zlatnih medalja. U glavnim ulogama bili su Sandra Perković, braća Sinković, Sara Kolak, Josip Glasnović i Šime Fantela te Igor Marenić.

U Tokiju smo trenutačno na tri zlata. Slavili su Matea Jelić (tekvondo), Martin Sinković i Valent Sinković, te Nikola Mektić i Mate Pavić (tenis).

OI u Barceloni (1992) i Pekingu (2008) jedine prošle bez zlata.

HRVATSKE ZLATNE OLIMPIJSKE MEDALJE
OI Barcelona 1992. – bez zlatne medalje

OI Atlanta 1996. – jedno zlato
1. mjesto – muška rukometna reprezentacija

OI Sydney 2000. – jedno zlato
1. mjesto – Nikolaj Pešalov (dizanje utega)

OI Atena 2004. – jedno zlato
1. mjesto – muška rukometna reprezentacija

OI Peking 2008. – bez zlata

OI London 2012. – tri zlata
1. mjesto – Sandra Perković (atletika)
1. mjesto – Giovanni Cernogoraz (trap)
1. mjesto – muška vaterpolska reprezentacija

OI Rio de Janeiro 2016. – pet zlata
1. mjesto: Josip Glasnović (trap)
1. mjesto: Sandra Perković (atletika)
1. mjesto: Sara Kola (atletika)
1. mjesto: Šime Fantela i Igor Marenić (jedrenje)
1. mjesto: Martin Sinković i Valent Sinković (veslanje)

OI Tokio – tri zlata
1. mjesto: Matea Jelić (tekvondo)
1. mjesto: Martin Sinković i Valent Sinković (veslanje)
1. mjesto: Nikola Mektić i Mate Pavić (tenis)

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR