Pratite nas

BiH

Oko za oko, zub za zub

Objavljeno

na

Kako se netko može posvetiti ako zlom uzvraća na neko pretrpljeno zlo?

Osveta se ponekad želi prikazati kao herojstvo, kao dosljednost i borba za pravičnost. Što je zapravo osveta? Osveta je svjesno činjenje štete drugomu, bilo pojedincu bilo skupini, čime se pokušava uzvratiti nanesena bol, uvrjeda, neki gubitak ili štetan čin. Osobe koje se osvećuju prvenstveno su motivirane vlastitim shvaćanjem pravde, odnosno osjećajima bijesa i tuge izazvanima činom koji nastoje osvetiti, vjerujući da će ti osjećaji nestati ako se uspostavi svojevrsna ravnoteža, ako počinitelja kazne na isti ili još gori način.Osvetnički mentalitet i postupke nalazimo i u Starome zavjetu kada se postupa po onoj „oko za oko, zub za zub”.

Fotografija vijesti

O tome možemo čitati u trima starozavjetnim knjigama: u Knjizi Izlaska, u Ponovljenu zakonu i u Levitskome zakoniku. No, Isus svojim dolaskom taj mentalitet i način postupanja gura sa scene i u središte stavlja zakon ljubavi, što je bezbroj puta očitovao svojim činima kada oprašta progoniteljima i iskazuje ljubav prijestupnicima. Nije lako u svagdanjem okružju, u kojem primamo razne udarce, okretati svoj obraz, kako nas Isus poziva, na udarac i s druge strane. Kad smo napadnuti, prozvani i etiketirani, u nama se budi duh osvete – budi se grijeh. Uzavrela strast tjera nas da se s neprijateljima obračunamo istim sredstvima. U takvim nam trenutcima u duši moraju odjeknuti Isusove riječi da moramo ljubiti svoje neprijatelje i moliti za one koji nas progone. To će zasigurno biti nemoguća misija dok se ne pretvorimo u bića ljubavi, ali ljubavi koja je utemeljena u Bogu. Toliki su nam posvjedočili kako se može izbjeći gorčina, osvetoljubivost, uzvraćanje udaraca. Isus nas poziva na zakon ljubavi jer želi da budemo sveti i savršeni kao što je svet i savršen Otac nebeski.

Papa Franjo već je nekoliko puta u svojim nastupima i napisima istaknuo da mu je milosrđe jedna od najvrjednijih i najdražih krjeposti. Krjepost milosrđa, praštanja i pomilovanja može izvirati samo iz vrela ljubavi. Isus zato upućuje apostole, a to znači i nas, da ljubimo jedni druge kao što je on ljubio nas. Mudra latinska izrjeka kaže: „Osveta je uvijek uživanje sitne i slabe duše.” Dakle, oni koji praštaju i oslobađaju se srdžbe i osvete, imaju jaku dušu. U kontekstu osvete često možemo čuti da trebamo oprostiti, ali da ne trebamo zaboraviti. Ta je izjava sama u sebi kontradiktorna Mi osobno volimo u molitvi zavapiti ono iz psalma 25,7: „Gospodine, ne spominji se grijeha moje mladosti ni prijestupa, spomeni me se po svojoj ljubavi – radi dobrote svoje.” Ako za sebe molimo da nam Gospodin oprosti i zaboravi, kako sami možemo oprostiti, a ne zaboraviti!? Uz oprost ide i trud da se uvrjeda zaboravi. Doduše, trebamo zadržati sjećanje na neko zlo kako nas ono opet ne bi zaskočilo. Trebamo pamtiti samo radi sprječavanja novoga zla, a ne radi vjekovječne optužbe počinitelja i upiranja prstom u njega. Onaj tko ne može zaboraviti, ruši most preko kojeg sâm mora prijeći, poučava nas indijska mudra misao.

Priča kaže da se jedan kineski vojskovođa pripremao na obračun s neprijateljem i njegovom vojskom. Plan je bio osvojiti ga i njime ovladati. No, jedanput su ga njegovi vojnici vidjeli da se druži s neprijateljem, da ga ugodno pozdravlja i s njim nazdravlja. Pitali su ga kako to čini, a obećao je da će ga osvojiti. On im je odgovorio da je to već učinio svojom ljubavlju i prijateljstvom pa oružje nije bilo potrebno. U mnogim našim malim, ali važnim životnim trenutcima svoje neprijatelje možemo osvajati ljubavlju. Ljubav je najmoćnija snaga koja pokorava i one s najoštrijim mačem. Tako je razmišljao i Miroslav Bulešić, novoproglašeni hrvatski blaženik i mučenik, kada je rekao: „Moja osveta je oprost!”

medjugorje-info.com

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

VIDEO – Knezović: Zaoštravanje odnosa BiH i Srbije je samo populizam i medijska pompa!

Objavljeno

na

Objavio

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović odbacio je danas tvrdnje kako njegova izjava da bi bio spreman na rat ukoliko bi se Republika Srpska pokušala odcijepiti od Bosne i Hercegovine predstavlja prijetnju, nego je rekao kako je to logičan odgovor na pokušaje podjele koju zagovaraju srpski čelnici u BiH.

“Nije prijetnja kazati da ćete braniti svoju zemlju, prijetnja je kad kažete da ćete rasturiti vlastitu zemlju”, rekao je Izetbegović u Mostaru u izjavi za medije.

Izetbegović: Izjava da smo spremni na rat ne predstavlja prijetnju

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Vukovara diljem Hrvatske i BiH pale se lampaši

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Kamenjar.com

Četiristotinjak osnovnoškolaca iz Marije Bistrice odalo je počast Vukovaru na Kalvariji bistričkoga Svetišta. Riječ je o školskom projektu “I u mojoj školi živi Vukovar” koji se održava već osmu godinu.

Nakon predavanja Jasne Mihaljević – rođene Vukovarke i supruge hrvatskoga branitelja koji je preživio srpski logor te Svete mise, djeca su se u koloni sjećanja popela na Kalvariju, zapalila svijeće i poslala pozdrav Vukovarcima.

Svih ovih godina, u povodu Dana sjećanja, posebno je svečano i u zagrebačkoj Aveniji Vukovar, javlja HRT.

Također i u djelovima Bosne i Hercegovine obilježava se spomen na žrtve Vukovara, pa su svijeće upaljene u centru Širokog Brijega, Mostara i dr.

Obilježena žrtva Vukovara u BiH i 26. obljetnica Herceg Bosne

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari