Pratite nas

Okončana još jedna faza arheoloških iskapanja na lokalitetu Crkvina-Rivine kod Stoca

Objavljeno

na

Studenti odjela arheologije s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru predvođeni svojim profesorom dr. Brunislavom Marijanovićem okončali su još jednu fazu arheoloških iskopavanja na lokalitetu Crkvina-Rivine kod Stoca. Na tom su mjestu već otkrili kasnoantički kompleks koji uključuje i sakralni dio a po svojoj važnosti i razdoblju ovo je već postala arheološka senzacija u ovom dijelu BIH.

iskopanje-stolac-radimlja2

 

U cijeloj ovoj priči posebno mjesto pripada otkriću krstionice uz crkveni prostor a za koju se tvrdi da potječe još iz 6. stoljeća. To bi značilo kako su na stolačkom području živjeli katolici i prije onog stoljeća sedmog za kojeg se vežu podaci da su Hrvati nastanjivali ova područja u Hercegovini. Stoga je i vrijedno ovo arheološko otkriće kod Stoca pa se s dosta pozornosti prate sve aktivnosti studenata arheologa i njihovih profesora koji su i u ovoj zadnjoj kampanji imali dosta uspjeha na terenu, priopćeno je iz JU Radimlja Stolac.

“Ovogodišnja kampanja iskopavanja rezultirala je otkrićem jedne cjeline većeg kasnoantičkog kompleksa s izdvojenim gospodarskim i sakralnim dijelom. Ipak, najvažnije otkriće ove kampanje je istraženi prostor na jugoistočnom dijelu kompleksa i u cijelosti sačuvana krstionica. Jednako vrijedna su i otkrića grobova unutar i okolo Crkve. Pronalazak novih dijelova kamenog namještaja uz istraživanje crkve daje nam mogućnost potpune rekonstrukcije svetišta s pripadajućom oltarnom pregradom”, ističe voditelj iskopavanja prof. dr. Brunislav Marijanović.

Na licu mjesta je bio i stolački župnik don Rajko Marković koji ukazuje na ogromnu važnost za kršćane katolike stolačkog kraja. “U tim prvim stoljećima kršćanstva ove su krstionice zauzimale časno mjesto u Crkvi jer su se novo krštenici nakon duljeg pripremanja uglavnom krštavali u Uskršnjoj noći u krstionicama smještenim u Crkvi. Ovo daje pečat kršćanskom Stocu iz najranijih stoljeća.”-poručuje stolački župnik.

“Ovo je plod višegodišnje uspješne suradnje Općine Stolac i Odjela za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru pa veliko hvala svim studentima i profesorima. Želja nam je ovaj lokalitet pretvoriti u turističku atrakciju i uključiti u našu ponudu.”, istaknuo je Ante Vujnović, ravnatelj JU “Radimlja” Stolac koja i preuzima daljnje korake u konzervaciji i prezentaciji ovog arheološkog nalazišta.

bljesak

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Događaji

U povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – povezivanje škola u Vukovaru, Širokom Brijegu i Chicagu

Objavljeno

na

Objavio

U subotu, 18. studenog 2017., u organizaciji Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a povodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, održana je videokonferencija u okviru pilot projekta Korijeni kojim se ostvarila suradnja osnovnih škola Dragutin Tadijanović iz Vukovara, Prve osnovne škole Široki Brijeg i Hrvatske škole Kardinal Stepinac Chicago pri župi Sv. Jeronima u Chicagu te Hrvatske škole pri Hrvatskom kulturnom centru Chicago.

Tijekom videokonferencije djeca iz Chicaga su pokazala što znaju o domovini i otpjevala pjesmu Bože čuvaj Hrvatsku, maleni Vukovarci održali su zanimljivo predavanje. Svojim vršnjacima pričali su o Gradu heroju, o mjestu kojem se svatko od nas nakloni i zahvali na žrtvi. Iz Širokog Brijega naglasili su da je najvažnije zajedništvo našeg naroda, ma gdje bili, jer nas veže jedna ljubav prema istoj domovini Hrvatskoj.

Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, tom je prigodom poručio kako je projekt Korijeni usmjeren na izgradnju i jačanje zajedništva hrvatskog naroda, svijesti da smo jedan – nedjeljiv narod ma gdje živjeli te je prvenstveno usmjeren na djecu i mlade koji su budućnost Hrvatske „ Draga djeco iz Vukovara, Širokog Brijega i Chicaga stvorite nova prijateljstva utemeljena na činjenici da ste Hrvati, da dijelite jedan jezik jednu povijest, jednu kulturu i jednu budućnost. A svaki vaš uspjeh je hrvatski uspjeh, dogodio se on u Vukovaru, u Chicagu ili u Širokom Brijegu.

Svi ga zajedno iščekujemo i svi ćemo ga zajedno slaviti, a Vaša hrvatska država se s Vama i danas već ponosi“.

Cilj projekta Korijeni, između ostalog je, međusobno upoznavanje i zbližavanje djece iz Republike Hrvatske, BiH i iseljeništva u osnovnoškolskoj dobi, radi jačanja svijesti o nedjeljivosti hrvatskog naroda i poticanja njegovog zajedništva, ali i  svladavanja komunikacijskih barijera između Hrvata u Republike Hrvatske i izvan nje, poglavito među najmlađim generacijama.

facebook komentari

Nastavi čitati

Reagiranja

Mladen Pavković: Sramota. U svijetu nitko  ne zna ništa o Vukovaru!

Objavljeno

na

Sipa Press

Prolazi još jedna obljetnica sjećanja na nevine žrtve Grada Vukovara, ali i Škabrnje u hrvatskom obrambenom Domovinskome ratu. Koliko djeca u školi uistinu znaju o ovim velikim tragedijama hrvatskog naroda, koliko znaju o agresorima? Malo ili ništa. Međutim, još je žalosnija činjenica da se recimo o onome što se događalo u Vukovaru tijekom 1991. gotovo ne zna ništa u Europi, a kamoli u svijetu.

Mnogi ne znaju ni pokazati na zemljopisnoj karti gdje je Vukovar, a kamoli Škabrnja, iako je riječ o jednoj od najvećih ratnih katastrofa nakon II. svjetskog rata. O ovom razorenom gradu vrlo malo ili bolje rečeno ništa ne znaju ni žitelji susjednih država, poput Madžarske, Italije…

U školama diljem Europe se ne uči o Domovinskome ratu. Tome se ne treba čuditi kad se ni u hrvatskim školama ovoj temi ne pridaje zaslužena pažnja. Međutim, što rade hrvatska veleposlanstva diljem svijeta, je li ona barem prigodom ovakvih događanja upozoravaju tamošnje medije, odnosno iznose istinitu sliku o onome što ste događalo na ovim prostorima? Prema šutnji europskih medija vrlo lako se da zaključiti da se u ime nečijih interesa ova tema zaobilazi, marginalizira i prešućuje! Zašto?

S druge pak strane svjedoci smo da se svijetom širi lažna istina o Domovinskome ratu, pa čak i da se agresora pretvara u žrtvu. Nitko to ni demantira. To traje iz godine u godinu, pa će na kraju laž  ipak  postati – istina.

Dakle, pitanje glasi: što ste gospodo hrvatski veleposlanici učinili ili što činite da se 26 godina nakon okupacije Vukovara i Škabrnje zna o tim događajima u državama u kojima predstavljate Hrvate, odnosno zašto šutite, umjesto da „urličite“ o onome što ste nadamo se gledali i ovih dana u ovome gradu i ovome selu?

U vrijeme Domovinskoga rata hrvatska je diplomacija odnijela pobjedu, baš kao što su to učinili i mediji, ali u miru opet gubimo.

Ne, ništa se u Europi ne zna o Vukovaru, o bijelim križevima na Memorijalnom groblju ili pak o Ovčari.

Sramotno, ali je tako!

Inače, svjetski mediji su relativno dobro informirani o „ustaškoj Hrvatskoj“, pa i o „genocidu Hrvata nad Srbima“, o čemu im ne svjedoče samo Srbi, već i pojedini hrvatski (?) političari, domaće izdajice i dezerteri.

Mladen Pavković

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari