Connect with us

Okončana još jedna faza arheoloških iskapanja na lokalitetu Crkvina-Rivine kod Stoca

Objavljeno

on

Studenti odjela arheologije s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru predvođeni svojim profesorom dr. Brunislavom Marijanovićem okončali su još jednu fazu arheoloških iskopavanja na lokalitetu Crkvina-Rivine kod Stoca. Na tom su mjestu već otkrili kasnoantički kompleks koji uključuje i sakralni dio a po svojoj važnosti i razdoblju ovo je već postala arheološka senzacija u ovom dijelu BIH.

iskopanje-stolac-radimlja2

 

U cijeloj ovoj priči posebno mjesto pripada otkriću krstionice uz crkveni prostor a za koju se tvrdi da potječe još iz 6. stoljeća. To bi značilo kako su na stolačkom području živjeli katolici i prije onog stoljeća sedmog za kojeg se vežu podaci da su Hrvati nastanjivali ova područja u Hercegovini. Stoga je i vrijedno ovo arheološko otkriće kod Stoca pa se s dosta pozornosti prate sve aktivnosti studenata arheologa i njihovih profesora koji su i u ovoj zadnjoj kampanji imali dosta uspjeha na terenu, priopćeno je iz JU Radimlja Stolac.

“Ovogodišnja kampanja iskopavanja rezultirala je otkrićem jedne cjeline većeg kasnoantičkog kompleksa s izdvojenim gospodarskim i sakralnim dijelom. Ipak, najvažnije otkriće ove kampanje je istraženi prostor na jugoistočnom dijelu kompleksa i u cijelosti sačuvana krstionica. Jednako vrijedna su i otkrića grobova unutar i okolo Crkve. Pronalazak novih dijelova kamenog namještaja uz istraživanje crkve daje nam mogućnost potpune rekonstrukcije svetišta s pripadajućom oltarnom pregradom”, ističe voditelj iskopavanja prof. dr. Brunislav Marijanović.

Na licu mjesta je bio i stolački župnik don Rajko Marković koji ukazuje na ogromnu važnost za kršćane katolike stolačkog kraja. “U tim prvim stoljećima kršćanstva ove su krstionice zauzimale časno mjesto u Crkvi jer su se novo krštenici nakon duljeg pripremanja uglavnom krštavali u Uskršnjoj noći u krstionicama smještenim u Crkvi. Ovo daje pečat kršćanskom Stocu iz najranijih stoljeća.”-poručuje stolački župnik.

“Ovo je plod višegodišnje uspješne suradnje Općine Stolac i Odjela za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru pa veliko hvala svim studentima i profesorima. Želja nam je ovaj lokalitet pretvoriti u turističku atrakciju i uključiti u našu ponudu.”, istaknuo je Ante Vujnović, ravnatelj JU “Radimlja” Stolac koja i preuzima daljnje korake u konzervaciji i prezentaciji ovog arheološkog nalazišta.

bljesak

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari