Connect with us

Događaji

Okučani: Vijenci i svijeće za poginule u vojno-redarstvenoj operaciji Bljesak

Objavljeno

-

AP/facebook

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja “Kristalne kocke vedrine”, predsjednik RH Zoran Milanović, predsjednik Sabora Gordan Jandroković i premijer Andrej Plenković odali su u nedjelju počast poginulima u vojno-redarstvenoj operaciji Bljesak.

Tijekom operacije Bljesak, u kojoj su za manje od 32 sata oko 7200 vojnika i policajaca oslobodila okupirane dijelove zapadne Slavonije, poginula su 42 hrvatska branitelja dok ih je 162 bilo ranjeno.

Svečanost je počela podnošenjem prijavka predsjedniku Republike, a potom je na spomen obilježje prvi vijenac položilo izaslanstvo obitelji hrvatskih branitelja poginulih u Bljesku i umrlih od posljedica ranjavanja, ratni zapovjednici postrojbi koje su sudjelovali u Bljesku te predstavnici udruga iz Domovinskog rata, potom državnog vrha te izaslanstvo općina i gradova.

Po polaganju vijenaca intonirana je hrvatska himna, uslijedilo čitanje imena poginulih i minuta šutnje, a potom su nad Okučanima nadletjela dva MIG-a Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Svečanosti u Okučanima, među ostalima nazoče brojni članovi vlade, saborski zastupnici, braniteljske udruge i drugi.

Premijer Andrej Plenković je rekao da je prošlo 27 godina nakon Bljeska. “Kocke vedrine simbolika su onih koji su dali svoj život za našu slobodu. Generacije koje dolaze trebaju znati što se događalo u vrijeme okupacije i operacijama u kojima je oslobođeno ovo područje”, rekao je.

“Želim zahvaliti svim hrvatskim braniteljima, vojnicima i policajcima na svemu što su pridonijeli u ovim godinama. Zahvaljujem tu posebno potpredsjedniku Vlade i ministru hrvatskih branitelja Tomi Medvedu, vjerujem da smo riješili probleme koji su mučili hrvatske branitelje”, kazao je Plenković i dodao kako se u ovim vremenima vidi koliko je sigurnost bitna. Čestitao je svim radnicima Praznik rada.

“Naša pobjeda u Domovinskom ratu postaje još veća u vrijeme invazije na Ukrajinu. Kad vidimo koliko brutalno može biti kad agresor napadne slabiju državu”, rekao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

“Vječno smo zahvalni svima onima koji su branili našu državu”, dodao je. “Iz tog vremena trebamo crpiti ideje i vizije kakvu Hrvatsku trebamo imati. Tu su i ideje i vizije predsjednika Franje Tuđmana”, dodao je.

“Ovo je bila velika pobjeda hrvatske vojske, jedna u nizu”, rekao je predsjednik Zoran Milanović. Prisjetio je ratnih događanja. “Hrvatska vojska je bila u inicijativi i slavno je završila rat”, kazao je.

“Sam kraj rata je završio uz žrtve radi političkih projekata drugih država, SAD-a prije svega. Dolaska do Banje Luke, gubitaka hrvatske vojske i konačno kapitulacija bosanskih Srba i pristanak na pregovora i deblokada Sarajeva. Nisam za ideologizaciju hrvatske povijesti, djeca moraju znati što se događalo”, dodao je. “Slava i čast koji su ovdje, njih više od 50 poginuli ovdje”, rekao je Milanović.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari