Connect with us

Pregled

Oleg Butković: U Zagrebu se realiziraju prometni projekti teški 700 milijuna kuna

Objavljeno

on

Zagrebački GUP, Zagreb na Savi, Imunološki zavod, dječja bolnica, rotor, tramvajska linija do zračne luke – samo su neki od projekata važnih za razvoj glavnoga grada Hrvatske.

O njima se razgovaralo na dugo očekivanom sastanku premijera Andreja Plenkovića i gradonačelnika Milana Bandića. I dok ističu da veliki projekti ne mogu uspjeti bez partnerskog odnosa – oporba ih optužuje za korupciju zbog političkog trgovanja većinom u Saboru i Gradskoj skupštini.

Hoće li HNS-ovo Ministarstvo graditeljstva dati suglasnost za izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana? Hoće li HDZ-ovi gradski zastupnici dati potporu GUP-u, a saborski zastupnici Bandićeva kluba državnom proračunu? To su neka od pitanja na koja su odgovarali gosti emisije “Otvoreno”.

U emisiji su gostovali predsjednik Skupštine grada Zagreba Drago Prgomet, zastupnica GLAS-a u Skupštini grada Zagreba i predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, zastupnik u Skupštini grada Zagreba (Naprijed Hrvatska!) Renato Petek te pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić.

– Održali smo sastanak koji je bio doista dobar. Tri godine u kontinuitetu razgovaramo s gradom Zagrebom, ali ne samo s njima, već i s drugim gradovima i općinama. U Zagrebu se realiziraju prometni projekti teški 700 milijuna kuna. Tu je rotor, nabavka novih tramvaja i autobusa. Postoji mogućnost da se odrade još neki projekti vezani uz aktualni operativni program sa sredstvima iz EU-a. Tu je i pitanje obnove Autobusnog kolodvora, moguća nabavka još autobusa, dovršetak Sarajevske ulice s tramvajskom infrastrukturom i spojem na autocestu, govori ministar Oleg Butković dodajući da se pričalo i o spajanju Zagreba i Zračne luke.

– Vjerojatno će to biti brza željeznica. Radi se o dodatnih 1,5 milijardi kuna, a tu je i niz drugih projekata poput dječje bolnice, pitanje Zagreba na Savi. Ponavljam, to nije nikakav dogovor zbog zagrebačkog GUP-a, već kontinuitet suradnje.

Sve što se radi, radi se za dobrobit građana grada Zagreba.

– Suradnja između HDZ-a i stranke Milana Bandića rezultirala je s nekoliko velikih projekata. Rotor je financiran s 95 posto od strane EU-a. Tu je žičara, početak gradnje dječje bolnice…Tu je niz projekata vezanih uz školstvo, predškolsku dob, izgradnja palijativnih domova, ističe predsjednik gradske skupštine Drago Prgomet.

Pročelnica Mirka Jozić kaže da se ne radi prvenstveno o gradskim projektima, već o projektima od nacionalnog interesa.

– Mnogi projekti koje smo mi dugi niz godina pripremili, sada su pali na plodno tlo. To će se na kraju vidjeti na rezultatima grada Zagreba, a onda i na rezultatima cijele RH.

Oporba ukazuje na niz stvari, ističe Anka Mrak Taritaš.

– To je sustav spojenih posuda. Na nacionalnoj razini Bandić “drži štangu” u Saboru, a HDZ je koalicijski partner njem u gradu Zagrebu. Čudim se da nema metroa i tunela kroz Medvednicu. Ostaje to u onom muzeju neispunjenih obećanja. Zagrebu treba jarunski most, mi niti nemamo projekt spajanja Zračne luke. Ništa nisam čula oko otpada u gradu Zagrebu.

Dodaje da donedavno grad Zagreb uopće nije povlačio sredstva iz Europske unije.

Otkako je Milan Bandić na čelu grada, upravljao je sa 177 milijardi kuna, kaže Renato Petek.

– Mi ne vidimo te rezultate. Dogodio se taj brak između Bandića i HDZ-a. Sada HDZ uspijeva pretočiti određena sredstva i time opravdavaju što su u koaliciji s Milanom Bandićem.

Ministar Butković kaže da je Milan Bandić na današnjem sastanku rekao da ranije uopće nije ima nikakav kontakt s ministrima za vrijeme mandata Zorana Milanovića.

– Neshvatljivo mi je da gradonačelnik ili bilo koji župan nema kontakt i suradnju s centralnom vlašću. U Krapinsko-zagorskoj županiji na vlasti je SDP, a oko 1,2 milijarde kuna ide u tu županiju. Ova Vlada ne gleda gdje je tko na vlasti.

Jozić dodaje da se nije odustalo od izgradnje jarunskoga mosta.

– Lokacijska dozvola je gotova, priprema se projekt za buduće financijsko razdoblje, dakle isto za sredstva iz Europske unije.

Drago Prgomet dodaje da će HDZ s Bandićem biti u koaliciji u gradu Zagrebu sve dok se projekti realiziraju.

U emisiji je bilo govora i o zagrebačkom GUP-u, za što Ministarstvo graditeljstva još nije dalo suglasnost.

– Grad Zagreb tvrdi da je ispoštovao sve što je bilo potrebno. Struka govori da javna rasprava nije bila provedena u skladu s propisima. Struka je jedinstvena po tom pitanju. Vidjet ćemo hoće li Ministarstvo dati zeleno svjetlo, a vidjet ćemo i hoće li odlučivati stručnjaci u Ministarstvu ili će odlučivati politika. Povezuje se izglasavanje državnog proračuna, a poslije će ići GUP te gradski proračun.

Jozić kaže da su napravili ispravke oko GUP-a te da je sam ministar graditeljstva Predrag Štromar rekao “da očekuju pozitivan odgovor”.

– Rekli su da je ispoštovano što se tražilo. To ne može biti nikakva politička odluka, već riječ stručnjaka.

Ministar Butković rekao da se na današnjem sastanku razgovaralo i o Imunološkom zavodu.

– Traži se najbolje rješenje, a nije pitanje samo financijskih sredstava. U partnerskom odnosu s gradom Zagrebom ići će se na najbolje i najbrže rješenje kako bi Imunološki stao na noge.

Renato Petek je na kraju rekao da čak i ako u skupštini izglasuju GUP, da postoji mogućnost lokalnog referenduma “kako bi se zaustavilo devastiranje zelenih površina”.

Anka Mrak-Taritaš rekla je pak da je fotografija puknuća vrelovoda, zbog kojeg je Novi Zagreb ostao bez tople vode, “pravi pokazatelj” suradnje grada i države.

Drago Prgomet za kraj kaže da su velika sredstava uložili i da nastavljaju, a ministar Butković da je cilj Vlade ravnomjeran razvoj Hrvatske kao i razvoj samog Zagreba.

(HRT)

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari