Connect with us

BiH

Ombudsmani BiH: Policijsko nasilje u Mostaru je nečovječno i prekoračenje ovlasti

Objavljeno

on

Ombudsmani Bosne i Hercegovine ocijenili su prekoračenjem ovlasti te nečovječnim ponašanjem dvojice policajaca koji su prošloga vikenda u središtu Mostara pretukli mladića te su naveli kako će pozorno pratiti slučaj procesuiranja nasilnika.

U priopćenju za javnost ombudsmani BiH, koji nadziru poštivanja ljudskih prava,najoštrije su osudili “brutalan napad i premlaćivanje mladića u Mostaru”.

“Uzimajući u obzir cjelokupnu situaciju, ombudsmani smatraju da su u ovom činu policijskih službenika sadržani svi elementi nečovječnog i ponižavajućeg postupanja, kao i da je ova, nepotrebna uporaba fizičke sile narušila ljudsko dostojanstvo.

Postupanje policijskih službenika je nečovječno, a s druge strane ponižavajuće i uznemirujuće za cijelu javnost jer je pobudilo osjećaj straha i inferiornosti”, navodi se u priopćenju Institucije ombudsmana u BiH, koji motre poštivanje ljudskih prava u toj zemlji.

Zbog ovoga slučaja su otvorili predmet po službenoj dužnosti u kojem će pratiti postupanje nadležnog tužiteljstva u postupku procesuiranja policijskih nasilnika.

U subotu navečer mladića Slavena Blaževića, koji se zatekao u Franjevačkoj ulici u Mostaru, pretukla su dvojica policajaca, što su snimile i nadzorne kamere. On se nije opirao policajcima koji su ga najmanje deset puta udarili i bacili na beton ispred ulaza u zgradu.

Nakon toga su ga, po riječima mladića, odveli u policijsku postaju, napisali su mu kaznu, te ga pustili kući. Mladiću je tijekom noći pozlilo te se obratio hitnoj pomoći koja je utvrdila ozljede.

MUP HNŽ-a je suspendirao dvojicu policajaca koji su pretukli mladića, a Tužiteljstvo je pokrenulo istragu. Zbog nasilja u Mostaru su održani prosvjedi.

Ovaj slučaj je dodatno potaknuo napetosti jer su dvojica bošnjačkih policajaca Jusuf Penava i Armin Vrače pretukli mladića čijega su oca Željka Blaževića, kao zarobljenog pripadnika HVO-a u masovnome zločinu u Trusini nedaleko Konjica, 16. travnja 1993. godine strijeljali pripadnici bošnjačke Armije BiH. (Hina)

Dvojica policajaca pretukla mladića u Mostaru, oštre osude javnosti

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari