Pratite nas

Život

Omiljena terapija – liječenje seksom

Objavljeno

na

Može li seks liječiti? Liječnici kažu da može. Bez obzira na simptome od kojih osoba pati, glavobolja, bolovi u križima, depresija, dobar seksualni život može imati ljekovit učinak na njih. Preliminarna istraživanja ukazuju da seks može ojačati imunološki, obrambeni tjelesni sustav, okakšati bolove, ublažiti neke oblike migrenoznih glavobolja, a također pružiti i određene psihološke koristi.

Pozitivne emocije – zabava, uzbuđenje, upravo ono što seksa sa sobom donosi, mogu imati itekako pozitivne učinke na organizam. Seks opušta napetost i isključuje adrenalinski stresni sustav. Znanstvena istraživanja su potvrdila sljedeću vezu između seksa i dobrog zdravlja:

Srce

sexManjak seksualnog zadovoljstva trebao bi biti proučen u budućim ispitivanjima kao mogući rizični faktor za srčana oboljenja”, kaže psihijatar Alexander Lowen, direktor Međunarodnog instituta za bioenergetske studije u New Yorku. U jednom istraživanju na 100 žena, liječenih od srčanog infarkta, 65 njih je izjavilo da su osjećale seksualno nezadovoljstvo prije smještaja u bolnicu. U drugoj studiji sprovedenoj na 131 muškarcu, dvije trećine njih je reklo da su imali znatne seksualne probleme prije nego su doživjeli srčani udar.

Prof. Alfred Franger, s medicinskog fakulteta u Wisconsinu, smatra da je seks poput mini tjelovježbe, u toku koje žena može, na primjer, potrošiti 8, a muškarac i do 12 kalorija na minutu.

Imunološki sustav

Ispitivanje provedeno na ženama oboljelima od raka dojke pokazalo je da su ”one koje su bile zadovoljne intimnošću u svojim životima imale bolju razinu T-stanica, bijelih krvnih tjelešaca, koji igraju glavnu ulogu u funkciji obrambenog imunološkog sustava – i živjele su duže”.

Istraživanja su pokazala da stres ometa imunološki sustav, čineći tijelo osjetljivijim na bolest, prehlade, visoki krvni tlak do čira. Spolni odnos pobija stres i dovodi do potpune tjelesne relaksacije. Premda taj učinak traje samo nekoliko sati, s redovnim seksom osoba će se progresivno osjećati manje stresno.

Predmenstrualni sindrom

Kod nekih žena seksualni odnos može olakšati simptome predmenstrualnog sindroma.

Bolovi

Ispitivanja obavljena na nekoliko različitih mjesta na grupi žena koje su patile od bolnih stanja kao što su kronični artritis, trzajne ozljede kičme itd., ukazala su da su živahan seks i orgazam povisili prag podnošljivosti bola kod tih žena. To se tumači činjenicom da se za vrijeme seksualne stimulacije u centralnom nervnom sustavu otpuštaju kemijski spojevi koji se zovu endorfini i koji mogu ublažiti razne vrste bolova. Spolni odnosi su također značajni sedativ. Oni gotovo trenutačno umiruju tijelo i pomažu da se olakša nesanica.

Mentalno zdravlje

Koliko je važan zadovoljavajući seksualni život za dobro mentalno zdravlje? Provedenim studijama utvrđeno je da su osobe sa zadovoljavajućim seksualnim životom manje tjeskobne, manje neprijateljski raspoložene i manje sklone okrivljavati druge za razne probleme.

Seksualno zadovoljstvo može vas također učiniti samopouzdanijima. S vremenom bračni partneri nauče izraziti svoje potrebe, a to im pomaže da budu manje sputani, spontaniji i sposobniji udovoljiti traženjima. Nježan i pažljiv seksualni život pomaže da oba partnera izvuku jedan iz drugog ono najbolje što imaju.

Autor: dr. Ivo Belan

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Život

“Bijela kuga”: Sve manje vjenčanja, sve manje beba…

Objavljeno

na

Objavio

Veliki broj općina u BiH “umire”. Sve se manje djece rađa, mladi se sve teže odlučuju za brak, velik broj osoba umire…

Pokazatelji zabrinjavajući S “bijelom kugom” suočavaju se gotovo sve općine u BiH, pa tako i s većinski hrvatskim stanovništvom. Najnoviji podaci za općinu Čapljina pokazuju koliko je situacija alarmantna, piše Večernji list BiH.

Tijekom prošlog mjeseca na području općine Čapljina rođeno je 12 beba, a umrle su 24 osobe. Još poraznije zvuči podatak kako u listopadu u toj općini nije sklopljen ni jedan brak. Ne ohrabruju ni podaci za ranije mjesece koji pokazuju kako je u toj općini negativan prirodni prirast prisutan tijekom cijele godine te da je u rujnu umrlo 30 osoba, a rođeno 14 beba. Ova općina samo je primjer koliko je situacija ozbiljna, a tako je i u mnogim drugim sredinama.

U FBiH je od siječnja do kraja srpnja rođeno 10.360, a umrlo 12.237 osoba, odnosno broj umrlih veći je za 1877 od broja rođenih, pokazuju podaci Zavoda za statistiku. Prema tim podacima, najmanje beba rođeno je u siječnju – 1005, a najviše osoba umrlo je u veljači – 1921. – “Bijelom kugom” najviše su pogođeni istočna Hercegovina, Podrinje, Hercegbosanska županija i Posavina, a postoje sela bez ijednoga stanovnika.

Demografi navode kako su sve veći mortalitet i sve manji natalitet posljedica starenja stanovništva. Komentirajući te podatke, demograf Hasan Zolić rekao je nedavno kako je od 2013. do 2016. samo po osnovi negativne razlike između broja živorođenih i umrlih izgubljeno više od 23.000 stanovnika. Pada broj stanovnika Na problem smanjenja broja katolika u BiH upozorava i Katolička crkva u BiH. Prema podacima Biskupske konferencije BiH, na kraju 2016. Banjolučka biskupija imala je 31.501 katolika, Mostarsko-duvanjska 176.619, Trebinjsko-mrkanska 19.410, a Vrhbosanska nadbiskupija 162.711.

Katolici u BiH još od 2002. imaju negativan prirodni prirast, ali on je u stalnom opadanju već od 1996., kada je bio pozitivan za 1467. Prema istim izvorima, koji su prikupljeni od svih župnih ureda na području pojedinih biskupija, procjenjuje se da je na kraju 2015. u BiH bilo 405.735 katolika, što bi bilo za 14.559 manje nego 2014, piše Večernji list BiH.

Usporedbom podataka od 2014. s onima iz kraja 2016. dolazi se do rezultata da je u BiH oko 30 tisuća katolika manje nego na početku 2014. Razloga za takvo stanje je mnogo, međutim, među glavnima su ekonomski koji uvelike diktiraju sklapanje brakova i odluku na proširenje obitelji.

facebook komentari

Nastavi čitati

Život

Amerikanka preselila u Hrvatsku: Hrvatska vas podsjeti što je doista važno u životu

Objavljeno

na

Objavio

Odlučila je zamijeniti američki san onim hrvatskim.

Zašto strankinje dolaze živjeti u Hrvatsku?

Ovim se pitanjem na vlastitom primjeru pozabavila Amerikanka Alexandra Schmidt, pišući za Croatia Week. U Hrvatskoj je, kaže, pronašla nešto što nije nigdje drugdje u svijetu.

Alexandra je u Hrvatskoj, točnije Dubrovniku, živjela nekoliko mjeseci prije nego se preselila u Irsku zbog posla. Zeleni otok je zavoljela, stekla je prijateljstva, imala novca i, kako kaže, ‘mnoga sjećanja iz irskih pubova’. No, Irsku nikad nije doživljavala domom.

‘Nisam pronašla vezu kakvu sam pronašla u Hrvatskoj’, piše Alexandra i nastavlja: ‘Nedostajao mi je organizirani kaos svakodnevnog života, iako je to izluđivalo moj mozak.

Nedostajala mi je utjeha domaće hrane u Hrvatskoj i svježe ulovljene ribe. Nedostajalo mi je plivanje u tirkiznom moru i gledanje najboljih zalazaka sunca na svijetu. Nedostajao mi je način na koji sam se osjećala sigurna i zbrinuta’, navodi Alexandra.

Hrvatska joj je, tvrdi, dopustila da izraste u autentičnu sebe, podsjećajući je da uživa u životnom putu. Kombinacija hrvatske srdačne gostoljubivosti, direktnog načina izricanja mišljenja, predivnih pejzaža i nevjerojatne hrane su neki od razloga za povratak.

Ali…

‘Vjerujte mi kad kažem da živjeti u Hrvatskoj kao stranac nije samo pijuckanje vina i gledanje jadranskih zalazaka. Selidba u novu zemlju uvijek predstavlja izazov i reći ću vam da Hrvatska može biti izuzetno teška.

Nije lako živjeti ovdje kao domaći, kamoli stranac. Nepotrebno je naglašavati da većina nas ne dolazi ovdje zbog procvjetalog tržišta rada. Ne vraćamo se graditi karijere u tradicionalnom smislu. Ne selimo ovdje zbog toga jer je lako navigirati kroz hrvatsku kulturu i birokraciju. Umjesto toga, pronašli smo nešto mnogo veće: sreću’, piše Alexandra.

‘Hrvatska ima način da vas spusti na zemlju i podsjeti čovjeka što je doista važno u životu. Posebno nas Amerikance, naučila nas je da radimo za život, a ne da živimo da bismo radili.

Hrvatsku često gledamo kao bijeg od okrutnog začaranog kruga previše rada i neispunjenosti. Vidjela sam žene koje mijenjaju život na visokoj nozi na Manhattanu sa večerama od 150 dolara za domaće vino i večeru iz vrta u Hrvatskoj. Vidjela sam žene koje ostavljaju šestoznamenkaste plaće da bi radile kao instruktorice ronjenja. Odlučile smo zamijeniti američki san onim hrvatskim. Većina nas nikad ne gleda unatrag’, navodi Alexandra.

‘Moj život u Hrvatskoj nije savršen i još nisam sve pohvatala. Ali kad uzmem vremena uživati u malim stvarima u ovdašnjem životu, kao domaćoj rakiji, šetnji plažom ili kavi s prijateljima, vidim mnogo jasnije. I naučila sam zbog toga mnogo više voljeti svoj život’, zaključuje ova Amerikanka u svom članku za Croatia Week prenosi croexpress

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari