Pratite nas

Pregled

Omogućite 
i novinarima da gule krumpire

Objavljeno

na

Policija je gnjavila Nina Raspudića zbog sramotnog napada na Tomića iako je Tomislav Čadež davno upozorio tko želi njegovu likvidaciju.

Poznato kulturno pero, Tomislav Čadež svojedobno je osumnjičio M. J. da je kao autor “štakorskog pamfletića” pod naslovom “Tomiću, brate, reci da mrziš Hercegovce” naručio likvidaciju književnika i kolumnista Ante Tomića. Čadežov tekst u Jutarnjem listu, koji se još može naći na internetu, ostavio je tako snažan dojam na mene da sam već tada mislio o tomu barem nešto napisati, ali sam onda zaključio da je bolje suspregnuti emocije i prepustiti institucijama da u miru odrade svoj posao. Prošlo je gotovo šest mjeseci, pomno pratim sva izvješća policije i DORH-a te bih sigurno znao da su nešto poduzeli protiv M. J. Ali, ništa.

ante tomic

Inicijale Čadežova osumnjičenika navodim iz dva razloga. Prvi je što nisam tako drčan poput njega, posebice ne nakon što je pala prva osuda novinara po novom Kaznenom zakonu, pa bi i ovaj tekst mogao biti iščitan kao sramoćenje M. J., za kojim nema javnog interesa. Dakle, čak i ako je istina da je M. J. naručio likvidaciju, sud može zaključiti da ga je Čadež osramotio, a sudeći po tomu što je policija potpuno ignorirala njegov tekst, lako je zaključiti da za tu optužbu nema javnog interesa. I ode nekoliko novinarskih plaća.

Na te je nove okolnosti upozoravala odvjetnica Vesna Alaburić i prije nego su saborski zastupnici prihvatili novi alat kojim će sloboda javne riječi doseći razinu iz devedesetih i ranije. Njezina kritika švicarske inovacije koju je u naš Kazneni zakon unio prof. dr. Petar Novoselec dobila je i potvrdu u obliku nepravomoćne osude kojom je novinarka Jutarnjeg lista osuđena na kaznu od 26.133 kune. Nastave li suci tako presuđivati, novinari će požaliti što je Vesna Škare-Ožbolt svojedobno inicirala ukidanje mogućnosti zatvorske kazne za verbalne delikte. Što je najgore, za novinare koji se, pišući o korupciji, izlažu teškim novčanim kaznama ne vrijedi milosrdni institut “guljenja krumpira” kao za koruptivne ministre, župane ili gradonačelnike koji se mogu nagoditi s državom koliko će kilograma krumpira oguliti. Samo nepoznavanje propisa ili dobroćudnostPetra Čobankovića spasila je nas novinare tko zna od kolike kazne jer smo skandalizirali nagodbu DORH-a s njim.

acd6567dce918f58740ae07d0d64869d_view_m

Stoga ovaj tekst pišem strahujući što ako budem pogrešno shvaćen pa me tuže za “sramoćenje”. Ante Tomić bi se obogatio da je tužio sve, a nije bilo medija koji nije detaljno pisao o sramotnom i mučkom napadu na njega premda njemu ne bi bilo teško dokazati da baš i nije bilo javnog interesa da se baš eksplicitno piše o svim detaljima tog napada.

Barem tada očekivao sam da će policija odraditi svoj posao, ali Čadeža su opet ignorirali. I onda proteklog tjedna čitam kolumnu Nine Raspudića u Večernjaku u kojoj opisuje kako je policajcu dugo trebalo da ga u telefonskom razgovoru uvjere kako ga stvarno vrlo službeno trebaju zbog napada izmetom na Tomića, a da ga nisu nazvali komedijaši iz Bijelih udovica. I meni je dugo trebalo da pročitam tu kolumnu izlažući se pri tomu opasnosti da i po mene netko dođe jer sam se u punom kafiću, sjedeći sam za stolom, nezaustavljivo smijao nadvijen nad Večernjakom. Zašto i moj smijeh ne bi mogao nekoga natjerati da se pita zašto se ovaj tako smije pa da ga to navede na pogrešni zaključak? Kao što bi sud mogao zaključiti da je ovim tekstom osramoćena policija zbog upozoravanja na neselektivnost, Čadež kao nevjerodostojan novinar ili da se iza inicijala M. J. zapravo krije potpisnik ovih redaka.

MarinkoJuracić/vl

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Vlado Galić novi savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost predsjednice Republike

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović imenovala jenovog savjetnika za obranu i nacionalnu sigurnost, priopćeno je u petak iz Ureda Kolinde Grabar-Kitarović.

Širokobriježanin Vlado Galić rođen je 1965. godine, diplomirao je 1991. godine rudarstvo na zagrebačkom Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu. Od 1991. bio je dragovoljac Domovinskog rata u kojem je bio pripadnik specijalnih postrojbi Oružanih snaga (OS) te djelatnik Sigurnosno-informativne službe Ministarstva obrane RH (MORH).

Završio je Ratnu školu OS “Ban Josip Jelačić”, a pohađao je NATO seminare iz područja organizacije, upravljanja i zapovijedanja.

U organizaciji Fakulteta političkih znanosti i Udruge hrvatskih menadžera sigurnosti stekao je zvanje menadžera sigurnosti iz područja poslovne i nacionalne sigurnosti.

Bio je i nastavnik u Zapovjedno-stožernoj školi “Blago Zadro” za predmet Strategija nacionalne sigurnosti te je obnašao i dužnost stožernog časnika za izobrazbu u Glavnom stožeru OS.

Umirovljen je u činu pukovnika u siječnju 2007. godine.

Od lipnja 2006. godine pa do oslobađajuće presude u studenome 2012. godine bio je član odvjetničkoga tima obrane generale Ante Gotovine pred Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu.

Od siječnja 2013. godine do dolaska na Pantovčak obnašao je dužnost voditelja Ureda za strategiju, upravljanje promjenama i projektima u Glavnome tajništvu HDZ-a te je bio voditelj odjela za analitiku u stranačkim izbornim stožerima.

Za sudjelovanje u Domovinskome ratu i obnašanje dužnosti u MORH-u, sigurnosno-obavještajnoj zajednici te OS RH višestruko je nagrađivan i odlikovan.

U javnosti se problematiziralo njegovo djelovanje u sklopu Sigurnosno-informativne službe gdje je kao načelnik u drugoj polovici 1990-ih provodio akciju “Kameleon” tijekom koje su nadzirane neke nevladine udruge i organizacije, među njima i HHO, zbog koje je protiv njega i pokrenut stegovni postupak pod sumnjom da je narušio ugled MORH-a, a koji je pao u zastaru.

Izvori bliski Galiću kažu kako je to bila njegova zadaća prema poslovniku SIS-a, da protuobavještajno djeluju te nadziru osobe i institucije koje pokazuju interes za pripadnike Oružanih snaga.

Riječ je, dodaje isti izvor, bilo o osobama i institucijama čiji su prikupljeni podaci, primjerice o akciji “Oluja”, korišteni na suđenjima pred Haaškim sudom, a pokazali su se netočnima te ih sud uopće nije koristio kao dokazni materijal.

Galić je imenovan nakon što je dosadašnja predsjedničina savjetnica Maja Čavlović imenovana za predstojnicu Ureda za nacionalnu sigurnost. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Željka Markić: Vlada bi trebala od Facebooka tražiti da poštuje hrvatske zakone

Objavljeno

na

Objavio

Zašto su neki portali i Facebook stranice bili blokirani tijekom izvještavanja o Slobodanu Praljku? Kako zaustaviti govor mržnje na društvenim mrežama? Na ta su pitanja u radijskoj emisiji “Poligraf” odgovarali Željka Markić iz Inicijative U ime obitelji, Saša Leković, predsjednik HND-a i stručnjak za računalnu sigurnost Lucijan Carić.

Željka Markić rekla je kako su se nakon presude generalu Praljku počeli zabranjivati, tj. označavati kao da ne poštuju pravila Facebook komunikacije oni portali koji su sadržavali pozitivno izjašnjavanje o generalu Praljku, neslaganje s presudom ili svjedočanstva o zločinima Armije BiH. Navela je kako je njezin profil zabranjen na 24 sata nakon što je objavila citat na engleskom jeziku da je “najgori oblik nepravde privid pravde”.

Istaknula je kako je i jučer Facebook profil njihova portala Narod.hr ponovno zabranjen. Neprestano se zabranjuju određeni profili, određene stranice na temelju tekstova koji se objavljuju, a za koje je sve teže razumijeti po kojem ključu bi se zabranjivali, dodala je Markić.

Naglasila je kako se pokazalo da su u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini zabranjeni profili portala i osoba koje imaju velik broj pratitelja (kao svećenik Ike Madunić, Ivo Lučić, Igor Peternel). U Bosni i Hercegovini bili su blokirani skoro svi hrvatski portali koji su davali svoju sliku i govorili o povijesnim događajima.

Plenkoviću i Božinoviću obratili su se jer smatraju da Facebook, kao privatna kompanija koja posluje na području Hrvatske, mora poštovati hrvatski Ustav koji jamči da cenzure ne može biti. Izrazili smo očekivanje da hrvatska vlada, poput njemačke, američke i drugih zatraži objašnjenje od Facebooka, poboljšanje njihovih standardnih procedura, procedura ustanovljavanja jesu li prijave lažne, procedura administriranja. Naš zahtjev nije neuobičajen postupak. Vrlo je važno da se osigura pravo hrvatskih građana da iznose svoje mišljenje, istaknula je Markić. Naglasila je kako se radi o tome da se onemogućava jedna pozicija u važnoj društvenoj raspravi.

Na pitanje hoće li podržati inicijativu udruge U ime obitelji, Leković je rekao kako Hrvatsko novinarsko društvo stalno podržava inicijative koje idu protiv dopuštanja cenzure i protiv govora mržnje.

Međutim, problem sa ovim raspravama je što svatko može reći što hoće, a mi nemamo niti vremena niti mogućnosti da to dokazujemo. Potpuno se slažem da su ponekad neki sadržaji i portali blokirani zbog potpuno banalnih razloga, ali tvrditi da je u pozadini nekakav ideološki ili slično motiviran razlog, potpuno je besmisleno, rekao je Leković. Na tu njegovu izjavu reagirali su Željka Markić i Lucijan Carić složivši se da nije spominjala ideološke razloge.

U emisiju se javio Ivan Šušnjar, urednik Poskok.infa koji je izrazio svoje duboko razočaranje situacijom u kojoj je njegova stranica nekoliko dana bila blokirana. Osjećam se kao u Sjevernoj Koreji jer je meni tri dana bilo zabranjeno polemizirati što se dogodilo. Netko je pretvorio Hrvatsku na tri dana u masu kojoj se pere mozak. Priča o radu suda pretvorena je u priču “Hrvati slave zločin”, rekao je Šušnjar.

Leković je prigovorio kako se emisija pretvorila u jednu novu manipulaciju i ide u korist stavova Željke Markić koji nisu ničim dokazani. Markić je upitala nisu li dokazi upravo odgovori Facebooka u kojima stoji zbog kojih postova je njen profil zabranjen. Podsjetila je Lekovića i upitala ga čime je dokazao da je nad njim izvršen pokušaj ubojstva.

Bruna Esih: Ovo je nije ništa drugo do nastavak specijalnog rata koji se vodi u Hrvatskoj

 

Cenzura na Facebooku: U ime obitelji, prema primjeru Njemačke, predložila Vladi konkretne korake za zaštitu ustavnih prava građana

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari