“One man show” ili novi lider oporbe u Hrvatskom saboru

15

Kako je Ivan Pernar ukrao show u Hrvatskom saboru?

U odnosu na pakao koji je SDP pod vodstvom Zorana Milanovića znao najavljivati uoči saborskih zasjedanja u prethodnom sazivu ovih smo dana bili svjedoci jednog bezidejnog SDP-a koji ne posjeduje niti glavu niti rep, a nalazi se u tranzicijskom razdoblju u jeku unutarstranačkih izbora nakon što su se kao stranka srozali na 38 mandata. Da im nedostaje čvrsta ruka, a danas predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Zoran Milanović u Hrvatskom saboru vidjelo se za vrijeme prijenosa saborskih sjednica sa malih ekrana tijekom proteklog tjedna.

Najjača oporbena stranka preuzela je ulogu zastupnika pozicije vlasti kada je došlo do izražaja kako Peđa Grbin hvali Andreja Plenkovića za imenovanje novoizabrane ministrice kulture Nine Obuljen, a Gordan Maras sasipa riječi hvalospjeva na račun jednog od bivših ministara kulture iz prethodnih HDZ-ovih vlada Jasena Mesića. U krajnjoj liniji građani bi pomislili kako saborski zastupnici od strane pozicije HDZ-MOST-nacionalne manjine mogu mirne duše sjediti u vlastitim klupama, jer osim što posjeduju 91 ruku u hrvatskom parlamentu atmosfera između pozicije i opozicije daleko je od pakla kakvog su nam znali priređivati oporbeni saborski zastupnici u prošlom sazivu. Jesu li epiteti pohvale uvod u tripartitnu Vladu RH ovisiti će o izboru lidera u SDP-u, a što će javnosti biti poznato već tijekom studenog?!

Da tome ne bude tako pobrinuo se saborski zastupnik Živog zida Ivan Pernar. Osim što je odmah skrenuo pozornost na predsjednika Hrvatskog sabora Božu Petrova koji mu je oduzeo riječ nastavio je daljnjim prozivanjem briselskih i američkih sluga, kao i djelatnika MMF-a koji će nam u budućnosti provoditi ekonomsku politiku fonda iz kojeg dolaze. Također, prozivao je vlast za korupciju u svojim redovima. Na tim tezama nije se zaustavio, već se obrušio na članstvo u EU, članstvo u NATO savezu, provođenju američke politike u Iraku, Libiji i Afganistanu. Osvrnuo se na deložacije i tražio zaštitu ovrhe nad jednom nekretninom, a vrhunac njegova izlaganja u prvom tjednu bilo je prokazivanje masona 33. stupnja koji je vragu prodao dušu i referirao se na Hanžekovićevu žutu štampu. Uza sve navedeno Ivan Pernar pokazao je i dozu simpatičnosti kada se je pozvao na povredu poslovnika i pritom nasmijao cijelu sabornicu pozvavši se na članak 238, u trenucima nespremnosti. Osim što je stekao simpatije gledatelja ispred malih ekrana, efekt je postigao putem socijalnih mreža gdje je na vlastitoj facebooku stranici dosegnuo preko 33.000 fanova, a njegove govore u ime Kluba zastupnika Živog zida pratilo je i preko 170.000 ljudi. Da iz dana u dan stječe simpatije pokazuje po 1.000 novih fanova dnevno koje dobiva putem facebook stranice.

Da Ivan Pernar neće biti samo statist što ujedno ne priliči njegovoj prirodi, već da ima namjeru zastupati glas naroda u Hrvatskom saboru ne mareći hoće li reći istinu u lice Marijanu Hanžekoviću ili prozivati pojedince za korupciju iz redova HDZ-a ili SDP-a dokazuje sljedeća teza na njegovoj facebook stranici:

“Ako niste spremni sve staviti na stol i biti lišeni svega što imate, pa čak i vlastitog života, ne možete se izboriti za slobodu. Spremnost na odricanje od svega što imate i posjedujete je prvi korak na putu ka slobodi, sve dok vas nešto veže za ovaj svijet, onaj koji njime vlada može vas ucijeniti ili podmititi.”

Time je saborski zastupnik Živog zida  Ivan Pernar pokazao da ne posjeduje strah, jer želite li nešto promijeniti u društvu koje je postavljeno na krivim temeljima morate doista biti hrabar i biti lišeni svega što imate pa čak i vlastita života kao što je istaknuo u vlastitom facebook statusu. U proteklom tjednu Ivan Pernar pokazao je kako se nametnuti javnosti u tjedan dana za razliku od mnogih koji u 4 godine nisu uspjeli javiti se za riječ. Teško je za predvidjeti u kojem će smjeru ići karijera 28-godišnjeg saborskog zastupnika, ali za pretpostaviti je da će Živi zid udvostručiti broj mandata na idućim parlamentarnim izborima kada god oni bili, nastave li argumentirano voditi raspravu u saborskim klupama čime će steći simpatije mlade populacije, ali i starije koja traži osvježenje na političkoj sceni između već viđenih i kompromitiranih lica kojima je glavna misija sačuvati vlastite fotelje.

Nakon što je oporba ostala bez lidera tj. Zorana Milanovića, a Maras, Bauk, Stazić ili Grbin nisu na toj razini vrijeme će pokazati dobiva li vlast vođu opozicije u liku i dijelu Ivana Pernara ili je riječ o tjednu u kojem je izveo “one man show” što ćemo zamijetiti tijekom sredine tjedna kada će se nastaviti zasjedanje u Hrvatskom saboru. Ako u zamišljenoj misiji i ne uspije jer će ga sustav zaustaviti uvjeren sam da će mnogi strepiti za vrijeme saborskih rasprava bilo da je riječ o njegovim kolegama zastupnicima, ministrima, premijeru RH, guverneru HNB-a ili institucijama koje su dužne djelovati u skladu sa pravnim propisima kako ih ne bi argumentirano prozvao za njihov nerad i djela iz prošlosti isprepletana aferama.

Sanjin Baković/Kamenjar.com

facebook komentari

 • Tyrex Rex

  Ovaj dečec nema dvije čiste u glavi.
  Mladi buntovnik ne zna osnovne političke pojmove. Ako je ovo najžešći prosvjednik protiv vlade onda Plenki može mirno spavati ! Jasno je kad bi se dečeca pustilo da sat vremena prosipa svoje pubertetske nebuloze u Saboru da bi to bio sat vremena konjske sprdačine.

 • Paulaner Paulaner

  Mene je,zainteresiro. Nisam ocekivala da cu ovo ikada reci. Decko mi je bio antipatican do zla boga.
  Nije da se divim njegovoj pameti,ali ako uzmemo u obzir njegove godine i zivotno iskustvo,nije nista losiji od nekih mostovaca koji sebe svi od reda drze za neke moralne i umne velicine.
  On cak govori iz glave a ne kao vecina napisane govore.
  Vidjet ce mo koliko ce izdrzati,da se ne pocme ponavljat.

  Decko je zakoracio u jedan opasan svijet. Kao solista,nema velike sanse. Sigurna sam da ce biti kandidata koji ce biti spremni masno platiti da pocme citati govore a ako bude nepotkupljiv,bit ce i onih drugih …

 • Tyrex Rex

  Nije ovo Hrvatska traži zvijezdu, show u kojem se on preko noči zeli eksponirati i lansirati svoju karijeru. Istina, revoluciji je potreban vodja ali na temelju svojih izjava neka se drži manualnog rada u nekakvoj stranci.

 • Paulaner Paulaner

  Meni je zanimljiv utoliko jer ce biti interesantno pratiti njegovu politicku buducnost i promjene na njemu.
  TR malo ga drzi na oku,kod njega ces vidjeti sto drugi rade.

 • Maks

  Drago mi je gledati kad Pernar mlati glupe mostove “popove koji ne znaju odgovoriti bez blesimetra, za sad su Glasnovic i on najbolji u saboru .

 • Tyrex Rex

  Glasnovič im je postao prijatelj.Zamisli tragikomičnosti.
  Istina da nema ovog Pernara bilo bi dosadno.

 • Paulaner Paulaner

  Glasnovic se mora malo “sabrati” i svoje misli dovesti u jedan konstruktivni tijek. On bi jadan u 5 minuta htjeo reci sve sto ima,pa to ispadne malo zbrckano. Ali on zna sto radi.
  Da i to je zanimljivo Glasnovic i Pernar dva jarana:-)

 • Maks

  Tema je vazna, ja sam za onog tko da korisniji prijedlog za drzavu , ne zanima me iz koje stranke dolazi.

 • Tyrex Rex

  Slažem se.Ne zanima ni mene više iz koje stranke tko dolazi. Pernar se bar naizgled bori za narod za razliku od onih praščića iz saborskih klupa desno i lijevo.

 • Maks

  Nije ni on sve u pravu sto govori ali radi ono sto je cuprija lagala da ce raditi . Pernar je rekao da nemamo vise trodiobu vlasti – sve u mostovim rukama – to drugi ni ne primjete.

 • EMINƎM

  na što se pretvorio ovaj Sabor RH, da je pernar saborska zvjezdica 😉 nije psihijatar bez veze predsjednik

 • Maks

  Glasnovic je sabran , on je nezavisni ne mora “polako po programu stranke.

 • Nada Jurinčić

  TO JE VELIKA STVAR jer ukazuje na radjanje HRVATSKOG NACIONALNOG JEDINSTVA iz kojeg otpadaju lazni desni i lazni livi anacionalni klonovi.

 • Nada Jurinčić

  Pa Jugobriselac ti zna te pojmove…
  Hrvatima je potreban ISTINOZBORAC a u ovom sazivu Sabora to ce bit Glasnovic,Esih i Petnar.
  Nek dragi blagoslovi sve troje.Istina je JEDNA .

 • Nada Jurinčić

  Zasto se moram posebno prijavljivat ako zelim odgovorit Tyrexu?