Pratite nas

BiH

Oni koji su branili Hrvatsku, danas su zločinci – oni koji su bili za Jugoslaviju sada su ‘narodni heroji’!

Objavljeno

na

Nakon što je među ostalim, istina nepravomoćno, osuđena jedna politička stranka, odnosno Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), i svi njezini članovi, od kojih je velika većina branili, obranila i stvorila hrvatsku državu, kad su ti isti sada svi “odreda” proglašeni lopovima i kriminalcima, kad su u cijeloj toj priči ostali pošteđeni i “ništa nisu znali” prvi suradnici glavnog optuženoga Ive Sanadera, koji se sada pobjedonosno “slikaju” u raznim tv-emisijama (a u vrijeme Domovinskoga rata doslovce su bili na “drugoj strani”), zanimljiva je izjava predsjednika Republike Hrvatske dr. Ive Josipovića koji kaže: “Na načelnoj razini pozitivnom poruku smatram činjenicu da se u Hrvatskoj može voditi postupak protiv visokorangiranih političara i političke stranke”. (Ne  veli političkih stranaka, nego političke stranke!, op.p.)

Pa, ako je to tako, a jeste, da se u Hrvatskoj mogu suditi i oni koji su na vlasti (što Sanadera nisu sudili kad je bio predsjednik Vlade, predsjednik HDZ-a, itd., i tako redom), već tek kad je dragovoljno napustio sve te dužnosti, što demantira izjavu da se “u Hrvatskoj mogu voditi postupci protiv visokorangiranih političara i političkih stranaka. Što nisu sudili HDZ-u kad je bio na vlasti i kad je imao većinu u hrvatskom Saboru? Ne, tek kad ti tzv. visokorangirani političari se maknu s vlasti na ovaj ili onaj način, onda nastupa Općinsko državno odvjetništvo i drugi organi gonjenja, jer da to nije tako onda što se čeka sa pojedinim visokorangiranim političarima i strankama koje su trenutačno na vlasti, a za koje navodno postoje desetine, pa i stotine kaznenih prijava? Recimo, što je s jednim Jakovčićem, kojeg nema dana a da ga njegov bivši kolega Damir Kajin ne optuži za kriminal? Što je s drugim takvim jakovčićima o kojima neprestano slušamo u raspravama u Saboru, ili o njihovim lopovštinama čitamo u medijima? Tek kad odu s vlasti valjda će i oni doći na red. Pa, i predsjednika države, kao i gradonačelnika Zagreba  optužuju čak za ovo ili ono, ali sve ostaje na rekla-kazala. “Politički mrtvaci” kod nas su najbolji primjer kako se građanima mažu oči, da se nešto događa u vezi borbe za mito i korupciju.

Politička stranka SDP, nasljednica komunističke partije, nije “ništa kriva”, većina njezinih današnjih članova nisu sudjelovali u stvaranju hrvatske države, (svaka čast izuzecima!), pa nisu ni pljačkali ni krali, to su radili oni drugi, prije njih, recimo jedan Račan, kojeg slave kao “narodnog heroja”, a zajedno sa svojim suradnicima i članovima bio je prvi kad se glasalo da se Hrvatska ne odcijepi od Jugoslavije i bio je prvi – za Jugoslaviju! Sva sreća da danas nije živ dr. Franjo Tuđman, jer bi on zajedno sa Šuškom, Bobetkom, Červenkom i mnogim drugima koji su na fotografiji s kninske tvrđave također bio osuđen, možda gore nego Čaušesku. Kod nas su kao zvijeri proganjali generale Markača i Gotovinu. Gdje su danas ti koji su ih željeli pronaći žive ili mrtve (poglavito Gotovinu)? Kolika su samo zla učinili bivši pripadnici UDBE koji i danas proganjaju “hrvatske nacionaliste”, ali ne i one koji plešu srpska kola i uzdižu Lepu Brenu koja je bila u vrijeme rata na strani srpskih četnika”. Među sucima je i dalje veliki broj onih koji su sudili u vrijeme komunizma, a neki poput “estradnog odvjetnika” Nobila otišli su u odvjetnike, da ih nitko ne pita- što su radili u vrijeme Brozove diktature.

 

Dakle, osuda političke stranke, kao što je HDZ, koja je stvorila hrvatsku državu pokazuje posve nešto drugo, a to je – kad si na vlasti obračunaj se što žešće sa svojim bivšim “neprijateljima”, jer kad oni sutra dođu na vlast, što zna što će biti. Možda će ove sadašnje SDP-ovce (primjera radi) pitati, što ste radili u vrijeme hrvatskog Domovinskoga rata? Pa, nisu valjda svi u to vrijeme studirali kao hrvatski premijer?

 

Kažu da nema kolektivne odgovornosti. To je istina. Ali, onda neka svi odgovaraju prije svega za ratne zločine od 1991., a ne da se te i slične zločince pušta da nam se smiju i da još svjedoče protiv hrvatskih branitelja i hrvatske države. U Hrvatskoj je dosad otkriveno oko 145 masovnih grobnica iz Domovinskoga rata, koliko je zločinaca osuđeno zbog tih zlodjela? Koliko je u vrijeme Domovinskoga rata sudjelovalo Srba, Crnogoraca i pripadnika zločinačke JNA protiv Hrvatske? (Neka se procesuiraju samo oni koji su nosili pušku!) Koliko je osuđeno onih koji su danima sa tisuća granata gađali ratnu vukovarsku bolnicu, koju su uglavnom branili HDZ-ovci, HOS-ovci i – tko još? Možda SDP-ovci ili razni jakovčići? Gdje su zločinci koji su spalili hrvatska sela, uništili Pakrac, Knin, Lipik, Slavonski Brod, Dalj, Županju, Tovarnik, Osijek… (General Glavaš je dobio više zatvora nego svi Srbi koji su uništavali Osijek!)

 

Dakle, sada očekujemo nastavak procesuiranja pojedinih političkih stranaka, (a ne stranke!), osobito onih koji su na vlasti, kao i visokorangiranih političara, a protiv kojih su navodno podnesene desetine i desetine kaznenih prijava.

 

To, dragi hrvatski predsjedniče Republike, Europska unija, vjerujte, od nas očekuje!

 

 

Mladen Pavković

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

POTPIŠITE peticiju protiv progona Hrvata u BiH!

Objavljeno

na

Objavio

PETICIJA HRVATA U BIH PROTIV PROGONA I DISKRIMINACIJE

kojom zahtijevamo:

Pravedno suđenje za kaznena djela ratnoga zločina svim optuženima po istom zakonu (i istim pravnim kvalifikacijama), tj. zakonu koji je vrijedio u trenutku počinjenja djela

  1.     .

Reviziju sudskih presuda hrvatskim braniteljima s političkim kvalifikacijama (u skladu s točkom 1)

  1.     .

Procesuiranje svih ratnih zločina počinjenih nad Hrvatima u BiH.

Donošenje izbornoga zakona koji će jamčiti izbor legitimnih predstavnika naroda (i formiranje vlasti iz naroda za narod).

Napomena: Na području Bosne i Hercegovine je organizirano potpisivanje peticije na papiru, stoga molimo sve koji su u mogućnosti da peticiju potpišu kod naših povjerenika na terenu, a svi ostali, diljem svijeta, koji niste u mogućnosti svoj potpis staviti na papir učinite to potpisom na ovoj on-line peticiji. Hvala na potpori.

 

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Anto Jeleč: Suradnja OSBiH sa oružanim snagama susjednih zemalja uspješna

Objavljeno

na

Objavio

Načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH (ZS OSBiH) general pukovnik Anto Jeleč izjavio je za Fenu da uspješna regionalna vojna suradnja i dobrosusjedski odnosi između balkanskih zemalja predstavljaju važan čimbenik izgradnje razumijevanja, povjerenja, stabilnosti i sigurnosti, kako u regiji, tako i na cijelom području jugoistočne Europe.

”Može se reći da je regionalna suradnja Oružanih snaga BiH sa oružanim snagama susjednih zemalja dosta uspješna, ali se i dalje neprekidno unapređuje i razvija. Mi, posebice vojnici gajimo prijateljske i dobrosusjedske odnose”, rekao je Jeleč u intervjuu za Fenu.

Naveo je da se suradnja OSBiH sa susjednim zemljama realizira u oblasti školovanja i obuke, međusobne potpore zajedničkog partcipiranja u mirovnim misijama, zajedničkoj edukaciji, vježbama različitih razina, kao i na zajedničkom sagledavanju i procjenjivanju asimetričnih i drugih sigurnosnih prijetnji i rizika u regionu.

General Jeleč je, govoreći o rezultatima OSBiH u godini koja je na izmaku, rekao da su OSBiH tijekom 2017. godine, u odnosu na prethodne godine, ostvarile zapažene rezultate.

”Da bi osigurali funkcioniranje OS, kroz racionalno planiranje izražavali smo prioritete i uspješno realizirali pred nas postavljene zadaće. Sigurnosni izazovi na unutarnjem i međunarodnom planu zahtijevali su efikasne odgovore OSBiH. Skup takvih odgovora u realiziranju Zakonom definiranih zadaća OSBiH predstavlja istinska dostignuća.

Napomeniti ću samo one najvažnije oblasti i to: na planu pružanja pomoći civilnim strukturama vlasti i stanovništvu a posebito za vrijeme prirodnih i drugih nesreća i katastrofa, ispunjavanju međunarodnih obveza, sudjelovanjem u međunarodnim operacijama potpore miru, jačanju regionalnih obrambenih inicijativa, realiziranju operacija humanitarnog deminiranja, rješavanju viškova naoružanja, streljiva i misko-eksplozivnih sredstava, kontinuiranom procesu obučavanja i osposobljavanja pojedinaca, zapovjedništava i postrojbi na svim razinama zapovjedanja i nadzora kao i uspješnom usvajanju i implemetaciji NATO normi i standarda, važnog procesa na našem putu ka ispunjenju strateškog cilja države BiH i njenih OS a to je kao što znate punopravno članstvo u NATO Alijansi”, naveo je Jeleč.

Ono što je za OS bilo značajno za ovu godinu, istaknuo je, jeste usvajane dokumenta “Pregled obrane“. ”Usvajanjem ovog dokumenta učinjen je značajan pomak u pogledu NATO integracijskog procesa BiH, imajući u vidu da se navedenim dokumentima definiraju daljnje aktivnosti u sektoru obrane usmjerene na izgradnju modernih, kvalitetno opremljenih, obučenih i priuštivih oružanih snaga, koje će biti interoperabilne sa NATO snagama.

Sve to nam daje potpuno pravo da na postignuto budemo ponosni, ali nas i obvezuje da u narednom razdoblju budemo još bolji, organiziraniji i efikasniji’, poručio je general Jeleč. Na pitanje u kojim mirovnim misijama sudjeluju OSBiH, na kojim zadaćama su angažirani i što o njihovom angažmanu kažu njihovi pertneri, Jeleč je rekao da su sukladno važećim zakonskim procedurama, OSBiH i u ovoj godini nastavile i proširile sudjelovanje u mirovnim misijama UN-a, NATO-a i EU. ”Trenutno se u navedenim misijima od Republike Kongo i Mali, Srednjoafričke Republike i Islamske Republike Afganistan, nalazi 67 pripadnika OSBiH.

Angažiranjem u navedenim misijama, OSBiH ispunjavaju preuzete međunarodne obveze i na taj način daju izravnu potporu njihovom izvođenju. Kao najbolji predstavnici i veleposlanici svoje zemlje oni su sukladno Povelji UN-a, Ustavu i Zakonu o obrani BiH svoju misiju izvršavali a i sada izvršavaju časno, profesionalno i odgovorno”, istaknuo je načelnik ZS OSBiH.

Dodao je da zajedno s koalicijskim partnerima OSBiH daju osobni doprinos naporima u jačanju mira, stabilnosti i sigurnosti u svijetu, izgradnji demokratskih institucija vlasti, kapaciteta obrambenog i sigurnosnog sektora, poštivanju ljudskih prava i sloboda kao i da u okvirima i granicama svojih profesionalnih i ljudskih mogućnosti pružaju pomoć unesrećenima, povrijeđenima i oboljelima u ovim kriznim žarištima. ”To potvrđuju i dobijene visoke ocjene i brojne pohvale o angažmanu OSBiH od strane NATO-a i koalicionih partnera na terenu.

Ove složene zadaće svih ovih godina uspješno su izvršavali u internacionalnom okruženju bez ijednog izvanrednog događaja a svi pripadnici su se živi i zdravi vratili svojim postrojbama i obiteljima u domovini. To daje za pravo da svi u BiH i njenim oružanim snagama budu veoma ponosni na postignute rezultate u mirovnim misijama”, rekao je Jeleč.

Istaknuo je da će OSBiH prateći međunarodne standarde i u 2018. godini nastaviti put reforme u ostvarivanju cilja stvaranja modernih, priuštivih i vrhunski osposobljenih OS. ”Siguran sam, u tome ćemo uspjeti, a povod za taj optimizam nalazim u ohrabrujućim i ostvarenim rezultatima iz prethodnog razdoblja”, dodao je general Jeleč.

Načelnik ZS OSBiH je svim pripadnicima OSBiH zahvalio na pojedinačnom doprinosu i naporu koji su uložili u izvršenju svih zadaća i aktivnosti zapovjedništava i postrojbi OS u protekloj godini.

U narednom razdoblju očekujem da u svojim postrojbama istim entuzijazmom nastave vrhunski profesionalno i predano izvršavati svoje obveze i realizirati sve propisane dodjeljene zadaće. Tako će dati svoj puni doprinos nastavku daljeg procesa reforme i razvoja OSBiH kao i profesionalne i ljudske etike časne vojne profesije – poručio je general Jeleč na kraju intervjua za Fenu.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari