Connect with us

BiH

‘Oni, poput Vesne Pusić, koji govore da nam je bolje u EU nemaju nikakvog morala ili etike!

Objavljeno

-

“Zadaća politike je da prosipa optimizam, bio on neopravdan ili poluopravdan. Hrvatsko stanovništvo živi na sve nižoj razini kvalitete. To ne vidjet i govoriti da nam je bolje s članstvom upozorava da osoba nema nikakvog moimanja morala i etike prema stanovništvu.”, smatra Kulić

Koliko je prosječan građanin Hrvatske potrošio na hranu, plin, struju i vodu ovaj mjesec? Svega nešto manje, nego bilo koji drugi prosječan državljanin Europske unije. Kolika je prosječna plaća za Hrvata? Daleko manja od prosječne plaće građanina Europske unije. Dok se po standardu cijene penjemo do europskog prosjeka, po mogućnosti koje nam pruža naš teško zarađeni novac, daleko smo ispod svih kriterija.

Da to pojasnimo u najjednostavnijim brojkama. Prosječna Hrvatska satnica je oko 67 kuna (ne računajući onaj dio koji nam uzme porez). Tako bar kažu podaci Eurostata. Zato je u ostatku Europe prosječna satnica nešto veća od 180 kuna. Takvu satnicu u Hrvatskoj ima samo najbolje plaćeni direktor. Drugim riječima, cijene hrane u Hrvatskoj su za desetinu manje u odnosu na prosjek EU, ali je zato nam je plaća nekih dva i pol puta manja od njihove. Što se tiče cijene komunalija, neke mudre glave u Europskom parlamentu su se sjetile da bi mogli ujednačiti cijene plina, a kako je krenulo i cijene struje nisu daleko od toga. Za prosječnog Hrvata to znači dodatni mjesečni trošak od 200 kuna. Hvala EU! Ipak, ono što bi nas trebalo najviše smetati je da smo “punopravna” članica EU, ali se nas tretira kao drugorazrednu državu. Kao primjer ćemo uzeti kupovinu preko Interneta. Hrvati sve više imaju naviku kupovati online, ali se svega trećina i dalje boji da će im netko uzeti novac, a ništa poslati zauzvrat. Zašto bi vjerovali u poštenje kad i EU našim građanima uzima više nego što je potrebno? Primjerice, kad netko iz Hrvatske naručuje robu preko interneta iz Velike Britanije, on za dostavu plaća više nego što to plaća bilo koji drugi državljanin EU. Zašto? Jer je iz Hrvatske. Naša europska “braća” su nas forsirala da napravimo svakojake reforme da bi se bolje uklopili, ali kad su oni trebali napraviti isto, negdje je nastao problem. Licemjerstvo europskih čelnika se jedino može zasjeniti s licemjerstvom naših domaćih političara.

Dok slušamo Vesnu Pusić kako nas uvjerava da smo mi zapravo prosječna članica EU, podaci govore za sebe. “Nismo zemlja kakva bismo mogli i željeli biti, ali napravili smo golem pomak i danas smo prosječna članica Europske unije”, izjavila je u lipnju 2013. naša ministrica vanjskih poslova. Očito da su za nju problemi običnih građana zapravo vanjski jer na Hrvatsku gleda kao da ne živi tu. Dok se prosječni prihodi Hrvata ne ujednače s onima u EU, nitko ne može reći da smo mi prosječna zemlja Unije. Ne samo to, već je i naš minimalac daleko od europskog prosjeka. Za mišljenje smo pitali i jednog od vodećih hrvatskih ekonomskih stučnjaka Slavka Kulića da nam objasni kako je Pusić došla do tog zaključka. “Zadaća politike je da prosipa optimizam, bio on neopravdan ili poluopravdan. Hrvatsko stanovništvo živi na sve nižoj razini kvalitete. To ne vidjeti i govoriti da nam je bolje s članstvom upozorava da osoba nema nikakvog poimanja morala i etike spram stanovništva”, smatra Kulić

Podaci jednostavno ne lažu. Hrvati s ulaskom u EU ne žive ništa bolje, a onaj koji nas želi svrstati u europski prosjek može samo biti nestručan ili nemoralan. Za neke političare su naši problemi očito vanjski.

Autor: Leo Buljan/dnevno.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari