Connect with us

Zanimljivosti

Oni su prvaci svijeta u robotici

Objavljeno

-

Imamo male robote od plastike koje smo počeli raditi tek ove godine. Drugi timovi bili su bolje pripremljeni, imali su jače konstrukcije, na sljedećem prvenstvu jednostavno očekujemo bolje rezultate – prepričavali su jučer skromno mladi genijalci Filip Kuzminski, Matko Pribičević i Roko Parać, kao da se nisu netom vratili iz Kine s osvojenim prvim mjestom na svjetskom natjecanju u robotici “RoboCup Junior”, piše Večernji List

[ad id=”68099″]

U kategoriji Soccer ovi srednjoškolci ponovno su svijetu dokazali da je Hrvatska zemlja nogometa, ali, govore sami osvajači zlata, najvažnija sporedna stvar na svijetu ne igra se samo nogama, ključna je – glava.

– Lopta kojom se igra emitira infracrvene zrake, a roboti je moraju locirati i njome igrati. U ovoj kategoriji timovi različitih zemalja igraju zajedno, ali mi smo bili najbolji s obzirom na to da je naš robot i dao gol, a jedan i obranio – sa smiješkom ispričali su Filip Kuzminski iz Prve gimnazije Varaždin te Matko Pribičević i Roko Parać, učenici zagrebačke V., odnosno XV. gimnazije, koje su jučer na aerodromu dočekali uz pljesak, baš kao nekad njihove “kolege” s travnjaka, Bobana, Šukera i Prosinečkog. A baš kao što to ne mogu izbornici, tako ponos nije mogao skriti ni mentor robotičara Ivica Kolarić.

– Mislili smo se kako ćemo igrati, nismo opremljeni kao drugi, ali ispalo je na kraju da su naši mali roboti, ali i naša okretnost bili dovoljni. Leon Benko zabio je gol, a euforija koja je nastala ne može se ni opisati – ispričao je mentor koji je odmah dodao da se Hrvatska posljednjih pet godina, otkako sudjeluje na svjetskim robotičkim natjecanjima, nije vratila bez medalje. Nije to ni toliko čudno, govori Ivica Kolarić, budući da se djeca koja se zanimaju za robotiku i djeluju unutar Hrvatskog robotičkog saveza sastaju svakog petka, subote i nedjelje te po osam sati dnevno neumorno rade na svojim projektima.

– Vrlo su predani pa ja ni nemam puno posla – skroman, poput svojih učenika, bio je mentor Kolarić, kojeg su, čulo se iz povjerljivih krugova, na prvenstvu u Kini i brojni drugi mentori pitali za savjete. On sam samo kaže: – Krasno je stajati uz bok Japancima, Korejcima i Nijemcima, koji godinama slove za najbolje svjetske robotičare.

– Ove godine bolji smo od Japanaca, a sljedeće ćemo biti bolji i od Nijemaca – odlučni su bili Ivan Kolarić iz Elektrostrojarske škole Varaždin te Janko Pribičević iz OŠ Pantovčak, tim koji je osvojio srebro u “Rescue Maze”. Njihov robot trebao je ostavljati paketiće prve pomoći unesrećenima u labirintu, a nakon tri dana vodstva, na put im je stala papirnata maramica.

– Našla se u labirintu, ušla među kotače robota i on je stao. Prošle nam je godine slično zapela gusjenica na robotu, zbog čega smo bili treći – ispričali su Ivan i Janko, kako sami kažu, “grozan peh”. Prvo mjesto, obećali su, međutim, sljedeće je godine njihovo, a s pripremama kreću već za nekoliko dana, “čim se naspavaju i oporave od puta”.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari