Pratite nas

Komentar

ONIMA KOJE BI TO MOGLO ZANIMATI

Objavljeno

na

U svim vijestima i informacijama u hrvatskim medijima za otetog Britanca Davida Cawhornea Hainesa kojemu islamistička teroristička organizacija ISIL prijeti groznim pogubljenjem, odsjecanjem glave, navodi se kontroverzni podatak da je on “hrvatski zet” jer je oženjen Draganom Prodanović.

DavidHaines333Taj je podatak izazvao nedoumice pa i kojekakve kontroverzne komentare zbog njezinog tipično srpskog imena i prezimena. Međutim njezin suprug se navodi kao “hrvatski zet” samo zato jer mu je supruga iz Republike Hrvatske, a Dragana Prodanović Haines zapravo nije ni Hrvatica ni Srpkinja; nesretna žena je članica SDP-a pa se umjesto nacionalnosti (Srpkinja odnosno Hrvatica) u njezinim osobnim podacima navodi da je – “neopredjeljena” *).
[divide]

* Sisak, 29. travnja 2011.
Odluka o izboru članova vijeća mjesnih odbora na području Grada Siska («Službeni glasnik Sisačko-moslavačke županije», broj 24/10)
[Lista br.6] ★ Socijaldemokratska partija Hrvatske SDP
Nositelj liste:Goran Grgurač, Hrvat, Sisak, Ob. T. B. Erdodyja 43
1.Goran Grgurač, Hrvat, Sisak, Ob. T. B. Erdodyja 43
2.Željka Desnica, Hrvatica, Sisak, Mije Goričkog 32
3.Milan Marić, Hrvat, Sisak, Vladimira Logomerca 23 a
4.Dragana Prodanović Haines, Neopredjeljena, Sisak, Mije Goričkog 34
5.Radomir Predojević, Srbin, Sisak, Josipa Pupačića 7
6.Ivan Čolić, Hrvat, Sisak, Matije Fintića 43
7.Edita Hrnčić, Hrvatica, Sisak, Matije Fintića 45

 

Komentar: Mario Profaca

kamenjar.com

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Pero Kovačević: Presuda Ratku Mladiću

Objavljeno

na

Objavio

U srijedu presuda Ratku Mladiću

Ratko MladićRaspravno vijeće Međunarodnog kaznenog suda u Den Haagu će u srijedu (22. studenoga 2017.) izreći prvostupanjsku presudu Ratku Mladiću.

Podsjetimo se, Ratko Mladić je bio zapovjednik Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) od 12. svibnja 1992. do najmanje 8. studenoga 1996. godine.

Tužiteljstvo u optužnici Ratka Mladića tereti u dvije točke za genocid; u pet točaka za zločine protiv čovječnosti; u četiri točke za kršenja zakona i običaja ratovanja.

Haaška optužnica protiv Mladića ne obuhvaća zločin u Škabrnji.
Zločini koji se navode u optužnici Mladiću uključuju, između ostalih:

• Ubijanje bosanskih Muslimana i bosanskih Hrvata, uključujući vodeće pripadnike tih grupa; npr. ubojstvo 144 osobe u Biljanima (općina Ključ), ubojstvo više od 200 zatočenika u KP domu Foča, ubojstvo oko 150 ljudi u logoru Keraterm, pored Prijedora, i ubojstvo najviše 140 zatvorenika u logoru Sušica, pored Vlasenice.

• Zatočenje tisuća bosanskih Muslimana i bosanskih Hrvata u zatočeničkim objektima u životnim uvjetima smišljenim tako da dovedu do njihovog fizičkog uništenja. Navedeni objekti uključuju logor Manjača (pored Banja Luke), logore Omarska, Keraterm i Trnopolje (pored Prijedora), KP dom u Foči i logor Batković, pored Bijeljine.

• Ubijanje više od 7,000 muškaraca i dječaka bosanskih Muslimana iz Srebrenice putem organiziranih i situacijskih pogubljenja, uključujući ubojstvo više od 1000 muškaraca u jednom velikom skladištu u selu Kravice i pogubljenje još 1000 muškaraca bosanskih Muslimana pored škole u Orahovcu.

• Bezobzirno razaranje privatne imovine i javnih dobara, uključujući spomenike kulture i sakralne objekte, kao što su brojne džamije širom zemlje.

• Djela ubojstava koja su bila dio cilja širenja terora među civilnim stanovništvom Sarajeva provođenjem kampanje snajperskog djelovanja i granatiranja, u periodu od 12. maja 1992. do novembra 1995. godine, uključuju granatiranje tržnice “Markale” 5. veljače 1994., kada je poginulo 66, a ranjeno više od 140 ljudi.

Tužiteljstvo je u završnoj riječi suđenja zatražilo da Ratko Mladić bude osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Pero Kovačević / HKV

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Kolinda Grabar-Kitarović očekuje oslobađajuću presudu za hrvatske uznike u Haagu

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izrazila je očekivanje da će skora drugostupanjska presuda pred Haaškim sudom u predmetu u kojemu je među optuženima i general Slobodan Praljak rezultirati njihovim oslobađanjem, piše Večernji list BiH.

Hrvatska predsjednica napisala je to u brzojavu potpore uoči predstavljanja knjige “General Praljak” koju su napisali Miroslav Međimorec i Josip Pečarić. Knjiga će biti večeras predstavljena u dvorani “Vijenac” na Kaptolu u Zagrebu.

“Doprinos generala Slobodana Praljka obrani Hrvatske i Bosne i Hercegovine od velikosrpske agresije te obrani opstojnosti hrvatskog naroda na njegovim povijesnim prostorima tijekom Domovinskoga rata od velike je važnosti.

Ovih dana, kada se nadamo pravednom sudskom pravorijeku i njegovu oslobađanju, kao i oslobađanju drugih hrvatskih uznika, ova knjiga izlazi kao doprinos istini o njemu i o tom povijesnom razdoblju borbe hrvatskog naroda za slobodu, istini koju je on nakon rata na mnoge načine ustrajno branio svojom riječju, piše Večernji list BiH.

Ujedno je ova knjiga svojevrsna zahvalnica za sve što je učinio za svoj narod”, napisala je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Haaški sud izrekao je 2013. godine osuđujuće presude šestorici Hrvata iz BiH zbog zločina nad Bošnjacima.

Bivši predsjednik Vlade HZ Herceg Bosne Jadranko Prlić osuđen je na 25 godina zatvora, ministar obrane Bruno Stojić na 20 godina zatvora, dvojica načelnika stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina, zapovjednik Vojne policije HVO-a Valentin Ćorić na 16 godina, a predstojnik Odjela za zatočene Berislav Pušić na 10 godina zatvora.

Najvažniji dio prvostupanjske presude odnosi se na tzv. udruženi zločinački pothvat (UZP) na što je izdvojeno mišljenje napisao i francuski sudac koji je bio na čelu Sudskoga vijeća.

Predstavnici hrvatske strane očekuju da se ukine UZP jer je zapravo riječ o lažnim navodima o kolektivnoj krivnji.

Višnja Starešina: Hrvatska ‘šestorka’ i hrvatska šutnja

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari