Pratite nas

Hrvatska

Onima koji žele ‘otpis duga’, država će se upisati na jedinu nekretninu!

Objavljeno

na

PRIMLJENU SOCIJALNU POMOĆ RODITELJA, VRAĆAT ĆE NJIHOVA DJECA

Iako je zakon stupio na snagu s prvim danom ove godine, mnogi građani, pogotovu oni najugroženiji, ne znaju što ih očekuje u uredbi koju je donijelo Ministarstvo socijalne politike i mladih pod vodstvom ministrice Milanke Opačić. Nadalje, Vlada je ovaj sistem primijenila i na otpis duga najugroženijima.

Zagreb, 29.04.2013 - Izaslanstvo SDP-a polozilo cvijece na grob Ivice Racana povodom godisnjice njegove smrtiNaime, po njemu se takve građane prisiljava na ispunjavanje „Zahtjeva na minimalnu socijalnu naknadu“ kojim se pod zalog stavljaju sve nekretnine koje posjeduju. Drugim riječima, za zajamčenu minimalnu socijalnu naknadu Država se najsiromašnijima upisuje na sve što posjeduju, preko izjave koju je dovoljno samo potpisati na tom formularu.

Naime, početkom nove godine ukinuta su 3 oblika socijalne pomoći: pomoć za uzdržavanje, zajamčena minimalna socijalna naknada i invalidnina; te je to sve objedinjeno u „zajamčenu minimalnu socijalnu naknadu“. Problem kod mogih građana nije nastao u tome što je promijenjen naziv za primanje socijalne pomoći, nego u novim uvjetima koje on donosi.

Na taj način ponuđen je samo jedan oblik socijalne pomoći i to onaj, kako smo ranije rekli, koji građanima oduzima i ono malo što ima, ako ima – nekretninu. Iz Ministarstva socijalne politike i mladih, u kojemu se na naše upite stalno upućivalo na nekog drugoga, dobili smo raznolike odgovore. Tajnica ništa ne zna, dok ostali imaju različito tumačenje izjave o prijenosu svih nekretnina na Državu – neki kažu kako se to odnosi na drugu ili treću nekretninu korisnika socijalne pomoći (no to nigdje ne piše, a i upitno je da bi netko takav tražio socijalnu pomoć), dok drugi tvrde kako je to samo osiguranje da se novac od korisnika socijalne skrbi jednom vrati Državi.

Socijalna_skrb_zahtjev2
Slikovito se to može prikazati na sve češćem primjeru četveročlane obitelji koja traži socijalnu pomoć, a u kojoj su dva roditelja nezaposlena te imaju dvoje djece koja se školuju. To su, dakle, četiri člana kućanstva. Iz Ministarstva kažu kako je u tom slučaju jedan član kućanstva dužan ispuniti navedeni formular („zahtjev za minim. soc. naknadu“). Time bi se obvezao da će on ili član njegovog kućanstva (npr. žena ili djeca) jednom vratiti socijalnu pomoć – ako ne novčano, onda nekretninama koje posjeduju.

Socijalna_skrb_zahtjev

Na taj način Država, kažu iz Ministarstva, samo želi osigurati vraćanje novca. Međutim, tješe nas, ako sadašnji socijalni slučajevi i u buduće budu lošeg materijalnog statusa i neće moći vratiti „posuđeni“ novac, možda će oni ili njihova djeca ipak moći tražiti otpis duga. Sve to, čini se mnogima, ima samo cirkularni učinak – ljudi se više neće moći izvući iz „dužničkog ropstva“.

Sve su ovo velike nepoznanice za javnost, pošto se u medijima stvara slika kako Vlada nešto aktivno poduzima kako bi se pomoglo najugroženijima. Međutim, izgleda kako Vlada aktivno samo stvara – privid. Mnogima je bila nepoznata i činjenica kako se socijalna pomoć uopće treba vraćati, a kamoli da su to dužna raditi i djeca korisnika socijalne pomoći. Po članu kućanstva ona iznosi oko 400 kuna mjesečno, što nije dovoljno za pristojan život, ali zato neke i cjeloživotno obvezuje na dug prema Državi ili im ona oduzima doslovno – sve.

Također, kako bi se dobio otpis duga, toliko spominjan u javnosti ovih dana, potrebno je potpisati ovaj zahtjev i izjavu o zabilježbi tražbine na sve nekretnine, tvrde iz Mnistarstva. Na taj način dokazuje se, kažu, kako su to najugroženiji građani. Međutim, mnogi ne žele potpisati navedeni zahtjev zbog navedenih razloga oduzimanja imovine.

Stoga takvi građani, iako su nezaposleni i bez ikakvih primanja, ne pripadaju najugroženijoj skupini građana. Također, nije poznato koliko su takvi građani (koji potpišu izjavu) upoznati kako iz jednog dužničkog ropstva samo prelaze u drugi oblik, jer država, naglašava se, jednog dana želi natrag svoje novce. Stoga se mnogi građani, s razlogom, brinu hoće li od njihove djece jednog dana, zbog primanja minimalne socijalne naknade, Država tražiti vraćanje duga ili uzimanja nekretnina koje posjeduju. Na taj su način, izgleda, djeca koja još nisu niti počela raditi, već dužna Državi.

I posljednje, iako ne najmanje važno: država praktički završava kao djelomični vlasnik nekretnina i pitanje je što će dalje s njima. Odgovor koji se nameće je logičan: ništa! U većini slučajeva one će joj biti samo trošak. Nekom Superhiku kojem je ova uredba pala na pamet to očito nije previše važno.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Hrvatska Vlada sutra predstavlja proračun za 2018. Plenković očekuje sadržajnu raspravu u Saboru

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Vlade: Parlamentarna većina izrazila potporu prijedlogu proračuna, očekujem sadržajnu raspravu u Saboru

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, uoči sutrašnjeg predstavljanja Prijedloga državnog proračuna u Hrvatskome saboru, sudjelovao je na sastanku Kluba zastupnika HDZ-a i sastanku stranaka parlamentarne većine.

Kazao je da je prijedlog proračuna za 2018. godinu na tragu projekcija koje je Vlada usvojila u srpnju. „Nakon što je usvojen vrlo kvalitetan rebalans proračuna, sutra ćemo predstaviti proračun za 2018. Očekujem kvalitetnu i sadržajnu raspravu“, rekao je predsjednik Vlade i dodao da je parlamentarna većina izrazila potporu za usvajanje proračuna.

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Na sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem o poticanju razvoja istočne Hrvatske

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Vlada RH

U Slavonskom Brodu završila je 3. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, na koju su osim premijera Andreja Plenkovića, stigli i potpredsjednici Vlade Martina Dalić i Predrag Štromar te mnogi ministri.

Na sjednici su razmatrane mogućnosti poboljšanja prometne infrastrukture na području pet slavonskih županija i stavljanja u funkciju neaktivne državne imovine. Razgovaralo se i o izmjenama zakona o regionalnom razvoju.

“Od posljednjeg sastanka koji je bio prije četiri i pol mjeseca ubrzali smo dinamiku ugovaranja sredstava iz europskih fondova i to za 1,54 milijarde kuna, što znači da je povećano i ubrzano apsorbiranje sredstava EU.

Drugo je da ćemo u dogovoru sa Svjetskom bankom nastojati za iduću financijsku perspektivu imati poseban regionalni operativni program koji bi se odnosio isključivo na ovih pet slavonskih županija čime ćemo dati naglasak da se ovaj dio zemlje koji je po nizu parametara u ovome trenutku najmanje razvijen, podigne i dosegne ne samo druge županije u Hrvatskoj, nego da se podigne i na listi regionalnog razvoja među drugim članicama Europske unije”, kazao je nakon sjednice premijer Plenković.

“Iznos od 350 milijuna kuna koliko je bespovratnih sredstava usmjereno u županije Slavonije i Baranje predstavlja nekih 20-ak posto ukupnih nepovratnih sredstava. Ono što je važno reći da to pokazuje da slavonski gospodarstvenici pokazuju interes i da su najbrži u njihovom korištenju”, kazala je potpredsjednica Vlade Martina Dalić.

Premijer Plenković i Vladino izaslanstvo, uoči sjednice Savjeta u Slavonskom Brodu, položili su cvijeće ispred spomen-obilježja “Prekinuto djetinjstvo” za djecu poginulu u Domovinskome ratu.

Nakon sjednice premijer će se sastati s predstavnicima udruga iz Domovinskog rata, a zatim položiti vijenac i zapaliti svijeću ispred spomenika poginulim braniteljima. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari