Connect with us

Komentar

Ono što je narod odlučio demokratskim putem na referendumu, branitelji su proveli u stvarnost

Objavljeno

-

Prije 25 godina građani su, u tijeku pregovora o razrješenju državne krize imeđu republika tadašnje SFRJ, 19. svibnja 1991. godine odlučivali o budućnosti Hrvatske odgovarajući na dva referendumska pitanja.

[ad id=”93788″]

Na temelju biračkih popisa na referendum je moglo izaći 3.652.225 glasača.

Povjesničar Ante Nazor osvrnuo se na glasače, a bilo ih je 3.051.881 koji su izašli na referendum od ukupnog broja registriranih.

“Očito na referendum nisu izašli Srbi, ako uzmemo u obzir broj 85 posto otprilike kojih je izašlo na referendum. Znamo postotak stanovništva, znači da jedan dio građana srpske narodnosti nije izašao. Dalje možemo nagađati da su to Jugoslaveni i oni koji nisu željeli Hrvatsku, a sad koji su to teško je reći imenom i prezimenom kad je riječ o referendumu”, rekao je Nazor.

Nazor se prisjetio atmosfere koja je vladala za vrijeme ove povijesne građanske odluke.

“Bila je sjajna domoljubna, puna nade da se skidaju okovi jednoumlja i da dolazi nešto što se zove demokracija i sloboda. Svi smo očekivali gospodarski uspon”, naglasio je.

Napravio je usporedbu atmosfere tog referendumskog dana s onom koju danas imamo u Hrvatskoj.

“Nekoliko zadnjih desetljeća, u odnosu na ono, vlada apatija. U odnosu na onaj zanos koji smo imali!”, rekao je i naglasio:

“Ono što je narod odlučio demokratskim putem na referendumu, branitelji su proveli u stvarnost, a to je samostalna država. Važno je naglasiti – branitelji su išli u rat, između ostaloga, da bi volju naroda koja je na referendumu vrlo jasno izražena proveli u djelo”, zaključio je Nazor.

Na osnovi neposredno iskazane volje građana na referendumu, a nakon neuspjeha daljnjih pregovora s ostalim bivšim jugoslavenskim republikama o izlasku iz državnopolitičke krize, Hrvatski je sabor 25. lipnja 1991. godine donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske. Ishod referenduma bio je polazište donošenja i Odluke o raskidu državno-pravne sveze sa ostalim republikama i pokrajinama SFRJ koju je Hrvatski sabor usvojio 8. listopada iste godine, čime je Republika Hrvatska i formalno-pravno postala samostalna i suverena država.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari