Pratite nas

Ono što su nekada Srbi bili u Jugoslaviji, danas su Bošnjaci u BiH

Objavljeno

na

Dugo su u mnogim domovima i kafićima diljem Bosne i Hercegovine nakon utakmice s Argentinom koja je završila jučer u dva sata iza ponoći, gorjela svjetla. BiH je bila ujedinjena u proslavi poraza (2:1). Na različite načine. Jedni, jer su unatoč gubitku sva tri boda, bili ponosni na zmajeve. Odlično su odigrali i nije sramota iagubiti od tako moćne reprezentacije koju predvodi Lionel Messi.

 

60961233-navijaci-bih-i-hrvatske

Poraz je pretvoren u pobjedu. Slavlje na ulicama mnogih gradova trajalo je do jutarnjih sati. Nažalost, bilo je i onih koji se nisu radovali dobroj igri reprezentacije. Koja predstavlja i njihovu BiH. Sretni su zato što im je izgubila “mrska domovina”. Iako je takvih, srećom, sve manje, ipak, nastup bh reprezentativaca u Brazilu još je jednom pokazao svu podijeljenost ove države.

Veliki broj Srba, a i Hrvata, ne doživljavaju zmajeve svojom reprezentacijom. Prebrojavajući igrače, reći će da u njoj igra 90 posto Bošnjaka pa je kao takva ona zapravo bošnjačka, a ne zajednička, bosanskohercegovačka. Naravno, nije to posljedica smišljene nacionalne diskriminacije, već činjenice da su hrvatski i srpski igrači radije birali dres Hrvatske i Srbije nego BiH. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uoči utakmice ponovno je izjavio kako je BiH tragikomična i neodrživa zemlja koja se pokušava unitarizirati i islamizirati. Daytonsku tvorevinu označio je neuspješnim projektom međunarodne zajednice kojoj su nametnuli Ustav, himnu i “zastavu koja se vijori kao krpa na vjetru”.

Zbog toga je srpski lider pozvao na miran razlaz i stvaranje konfederacije triju država. Sve nekako u BiH podsjeća na bivšu Jugoslaviju. Samo što su Srbi sada u potpuno suprotnoj ulozi. Oni nisu pristajali na konfederaciju SFRJ. Sebe su smatrali temeljnim narodom i ekskluzivnim predstavnikom federalnih republika. Čak je i Argentinac papa Franjo prošlog vikenda prokomentirao kako su zemlje bivše SFRJ bile toliko različite i da je raspad bio logičan slijed. U svom stilu ustvrdio je kako Jugoslaviju nije moglo ni ljepilo održati. Iako je u nogometnoj reprezentaciji bivše države bila koliko-toliko izbalansirana nacionalna struktura.

Ono što su nekada Srbi bili u Jugoslaviji, danas su Bošnjaci u BiH. Umjesto da izvuku pouku, prave još veće greške. U nekim segmentima “sarajevska čaršija” radikalnija je od beogradske. Optužuju sve one koji se ne uklapaju u njihovu matricu. Dobar dio međunarodne zajednice im je saveznik. Nije ni čudno, osobito kada se zna da ih “brifira” 90 posto “eksperata” iz bošnjačkog miljea. Kakvih su pogleda, razotkrila je ovih dana zaposlenica u Uredu visokog predstavnika (OHR) Aida Tulić, koja je na svom Facebook profilu fotografiju iz Novog Travnika na kojoj se vidi transparent “Dobro došli, generale Kordiću” prokomentirala – “nije poplava stigla gdje je trebala”. Dakle, po njoj, šteta je što nisu poplavljena hrvatska područja srednje Bosne. Neviđena uvreda prema kojoj je međunarodna zajednica ostala nijema. A baš su nedavne poplave i odlazak BiH na Svjetsko prvenstvo predstavljani u domaćim i stranim medijima kao dva događaja koji su ujedinili BiH. Christiane Amanpour, poznata CNN-ova reporterka koja je tijekom rata izvještavala iz BiH, napisala je na svome blogu tekst o povijesnom uspjehu reprezentacije BiH ustvrdivši kako je to ujedinilo ovu državu.

Stvarnost je znatno drukčija. Mnogima je BiH u nogometu Rusija, ili neka druga reprezentacija, bliža od “Bosne”. Vjerojatno će sljedećih dana opet biti teških izjava koje će BiH gurati u nove raskole. Baš kao što je to bilo i za nedavnih poplava.

Ta tragedija jest senzibilizirala sve građane prema stradalima. Susjedi su nesebično pomagali jedni drugima. Nije se gledalo tko je koje nacije ili vjere. Međutim, kada se voda povukla, na površinu je isplivao zadah međusobnih podjela. Posvuda, mulj i blato. I pukotine. Možda i veće nego u Jugoslaviji. Ako se tamo nisu mogle zakrpati ljepilom, za BiH će trebati neka puno jača supstancija. No, nitko još nema formulu za tu kemiju. Izgleda da nije pronađena ni u Brazilu.

Jozo Pavković/Večernji list

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Kultura

Prof. dr. Zdravko Tomac: Sramim se što sam bio član SDP-a

Objavljeno

na

Objavio

Knjiga potpredsjednika Vlade demokratskoga jedinstva Zdravka Tomca “Tuđmanovo i Stepinčevo hrvatstvo” predstavljena je u četvrtak u Nadbiskupijskome pastoralnom institutu u Zagrebu.

O knjizi su govorili saborski zastupnik HDZ-a Miroslav Tuđman, akademik Davorin Rudolf, književnica Nevenka Nekić i autor knjige Zdravko Tomac. Na predstavljanju je bila i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

Knjiga o hrvatskom patriotizmu, uspinjanju i padovima, te prinos autentičnoj povijesti

Po riječima akademik Rudolfa, “knjiga je štivo o hrvatskom patriotizmu, slozi i zajedništvu, uspinjanju i hrvatskim padovima te o zločestim momcima u hrvatskoj politici”. Knjiga je i prinos autentičnoj povijesti, istaknuo je i ocijenio “kako je izlaz iz krize povratak Tuđmanu”.

“U Tomčevoj knjizi predsjednica Grabar-Kitarović i predsjednik Vlade Andrej Plenković su prototip suvremenih političara”, rekao je akademik Rudolf.

Miroslav Tuđman rekao je da je knjiga “podroban prikaz hrvatske političke pozornice” te kako Zdravko Tomac “smatra da je najveća Tuđmanova pogreška to što je prihvatio Daytonski sporazum”.

“No, unatoč tomu, zato što je stvorio hrvatsku državu, Tomac smatra Franju Tuđmana najvećim Hrvatom i jedinim državnikom među hrvatskim političarima”, istaknuo je Miroslav Tuđman.

Ocijenio je da knjiga nije povijest hrvatstva, ali jest pregled događaja na hrvatskoj pozornici i može biti predložak za temeljita istraživanja.

Književnica Nevenka Nekić ocijenila je kako se “iza slojeva Tomčeva pisanja krije transcedentno i prošlo, a oko likova Franje Tuđmana i kardinala Stepinca okupljao se hrvatski narod u teškim vremenima”, te da Tomac “prodire duboko u duše ljudi o kojima piše”.

Nekić smatra “kako se autor u svojoj knjizi okomio i na ‘vučji čopor’, čijih predstavnika danas ima i u Hrvatskome saboru, a neki pripadnici ‘čopora’ i danas kleveću kardinala Alojzija Stepinca”.

“Stepinac je bio svjestan da hrvatski narod ima pravo na svoju državu i bio je spreman položiti život za svoj narod, što potvrđuje njegovo držanje pred komunističkim sudom”, istaknula je.

Ustvrdila je kako “mističnu snagu kardinala Stepinca ne može ukinuti ni ‘vučji čopor'” te je pozvala hrvatsku mladež da “nikada više ne dopusti da nas razoružaju”.
Andrej Plenković JOŠ JEDNOM ČESTITAO Premijer Plenković primio Srbića

Autor je pak istaknuo kako je “predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović ’emocionalni Hrvat’ i patriot te dostojna nasljednica predsjednika Franje Tuđmana”.

“Danas se borimo s ateistima, komunistima i lažnim antifašistima”, ustvrdio je Tomac te dodao kako se “srami što je nekad bio član SDP-a” jer današnji SDP ne ruši samo Vladu, nego i Hrvatsku.

Knjiga “Tuđmanovo i Stepinčevo hrvatstvo – hrvatstvo političara, kardinala, biskupa i hrvatskih mučenika” (422 str.) podijeljena je na deset poglavlja – Tuđman, Mučeničko hrvatstvo Alojzija Stepinca, Hrvatstvo Vlade demokratskoga jedinstva, Hrvatstvo kardinala Kuharića, Antihrvatstvo Mesića i Josipovića, Moja istina o Račanu, Hrvatstvo Kolinde Grabar-Kitarović, Hrvatstvo Dražena Budiše, Hrvatstvo ostalih mučenika te A.G Matoš, svjetionik hrvatskoga patriotizma.

Knjigu je objavila zagrebačka nakladna kuća Tkanica.

Zdravko Tomac (1937.) bio je redoviti profesor Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. U doba Domovinskoga rata obnašao je dužnost potpredsjednika Vlade demokratskog jedinstva (1991.-1992.). Autor je više knjiga, među kojima je i knjiga “Hrvatski patriotizam: što to znači biti Hrvat? (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati

Reagiranja

Udruge veterana zagrebačkih branitelja Vukovara: Šteta koju je Stanković nanio je nemjerljiva

Objavljeno

na

Objavio

Postavlja se pitanje do kojih granica novinar ima pravo pozivati se na slobodu govora. Smije li pri tome vrijeđati i omalovažavati druge?, poručuje predsjednik Udruge veterana zagrebačkih branitelja Vukovara Zvonko Čurković

Udruga veterana zagrebačkih branitelja Vukovara pohvalila je danas stav HRT-a, koji se ogradio od izjava Aleksandra Stankovića o Domovinskom ratu u emisiji Nedjeljom u 2.

Podsjetimo, HRT se ogradio od izjava koje je Stanković dao u svojoj emisiji ispitujući gosta Predraga Mišića, a to ograđivanje osudio je HND nazvavši ga “licemjernim napadom vodstva HRT-ova na vlastitog novinara”.

“Pohvaljujemo stav Hrvatske radio televizije da su zaposlenici javnoga medijskog servisa obavezni objektivno i nepristrano raditi te poštivati pozitivne zakonske propise Republike Hrvatske što je navedeni novinar prekršio svojim nastupom te se nadamo da će HRT nastaviti dosljedno štiti dignitet Domovinskog rata.

Štetu koju je novinar Aleksandar Stanković nanio dignitetu Domovinskoga rata i hrvatskim braniteljima koji su zbog njegovih neprimjerenih izjava ponovno proživljavali svoje ratne traume je nemjerljiva i na žalost dugo ćemo osjećati posljedice tih izjava”, stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednik Udruge veterana zagrebačkih branitelja Vukovara Zvonko Čurković.

Dodaje da Stankovićevi istomišljenici “nastavljaju s vrijeđanjem hrvatskih branitelja i propitkivanjem karaktera Domovinskoga rata sve pod krinkom prava na slobodu govora”.

“Postavlja se pitanje do kojih granica novinar ima pravo pozivati se na slobodu govora. Smije li pri tome vrijeđati i omalovažavati druge? Smije li narušavati suverenitet države i kršiti Ustav Republike Hrvatske, zakone, deklaracije te druge propise? Smije li iskrivljavati povijesne činjenice? Smije li novinar svojom javnom riječi širiti mržnju među građanima?

Trebaju li svi građani postati taoci takvih novinara koji će pravo na slobodu govora širiti do te granice da se ugrožavaju slobode i prava drugih ili državne institucije koje financiraju te novinare trebaju podvući crtu između prava na slobodno izražavanje i ugrožavanja prava drugih.

Ti isti novinari kada netko iznese stav koji je suprotan njihovim vrijednostima zaboravljaju na pravo slobode govora i koriste svoj javni utjecaj kako bi omalovažili tuđe (drugačije) mišljenje.

Stoga smatramo da je doista važno s više strana promotriti je li dozvoljena ekstenzija prava na slobodu govora da tih granica da je se percipira na način da svatko može govoriti što želi bez baratanja činjenicama i bez obzira kakve posljedice izrečena riječ ostavlja”, kaže Čurković.

Kamenjar.com

Marko Jurič: Kakva je ovo glupost HRT se ograđuje od svojeg novinara Ace Stankovića?

Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi traži suspendiranje Aleksandra Stankovića

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari