Pratite nas

Reagiranja

Onome kome smeta i sam spomen na NDH i hrvatske vojnike nema što tražiti u Bleiburgu

Objavljeno

na

Članovi stranke DESNO su u velikom broju nazočili 71. komemoraciji Bleiburške tragedije, očekujući kako će službeni govor predsjednika Hrvatskog sabora, dr. Željka Reinera, biti na tragu jednog  istinskog iznošenja činjenica, dokaza i jasne poruke što se na Bleiburškom polju događalo, piše u priopćenju za medije Anto Đapić, Predsjednik Demokratskog saveza nacionalne obnove.

Međutim, moramo  istaknuti da smo ostali duboko razočarani. Činjenica je kako je njegov govor koncipiran kao da se obraća međunarodnoj zajednici, srpskom ministru u Beogradu, Aleksandru Vulinu, ili pak dr. Miloradu Pupovcu, koji je u isto vrijeme bio na Petrovoj gori, osuđujući sve koji su se našli na Bleiburškom polju.

[ad id=”93788″]

Vulin i dr. Pupovac su se brutalno okomili na sve nazočne na Bleiburgu kao i na državne dužnosnike, koji su bili na Bleiburškom polju, optužujući ih kako su se opredijelili za ustašku državu, odnosno za ustaštvo, a time i za fašizam  te da međunarodna zajednica i Europska unija trebaju hitno na to reagirati.

Govor dr. Reinera bio je nadalje osmišljen kao da je znao što će Vulin i dr. Pupovac kasnije o tome govoriti; ostavio je, naime, dojam kao da se ispričava što je ondje došao, spominjući pritom ustaške zločine i zločinački karakter ustaškog režima te naglašavajuci da je došao samo radi žrtava.

Ističemo da na Bleiburgu i Križnom putu nisu bile imaginarne žrtve; ondje su bili hrvatski vojnici i hrvatski civili iz Nezavisne Države Hrvatske (NDH) – i onome kome smeta i sam spomen na NDH i na hrvatske vojnike nema što tražiti u Bleiburgu. Tamo dolaze oni, koji odaju počast hrvatskim vojnicima,  jer onome kome smetaju ti vojnici, koji su dali život za hrvatsku državu, smetaju i hrvatski vojnici i dragovoljci iz Domovinskog rata (1991.-1995.).

U današnjim hrvatskim udžbenicima – kada se govori o akciji “Oluja” u Domovinskom ratu – govori se u kontekstu velike hrvatske pobjede, ali i o incidentima i pojedinim zločinima, koji su se dogodili tijekom “Oluje”.  Država, koja drži do sebe, na takav način ne postupa kada govori o najsvjetlijim trenutcima svoje povijesti .

Nakon 71  godine ispiranja mozga hrvatskom narodu i jedne brutalne kampanje agitpropovske i velikosrpske politike, očekivali smo od nove hrvatske vlasti kako će doći do promjena u poimanju takve politike o tome dijelu hrvatske povijesti. Međutim, vladajuće politike govore o tome na način da ne bi povrijedili beogradsku čaršiju i četničku vlast što je gotovo nevjerojatno.

Govor predsjednika Sabora, dr. Reinera, u Bleiburgu smatramo stoga posve promašenim i nedoličnim; smatramo da konačno treba početi razbijati srpske mitove o NDH i Ustaškom pokretu jer onaj tko optužuje da je svaki hrvatski vojnik bio zločinac, korak je do toga da kaže da je i svaki ratnik i dragovoljac u Domovinskom ratu bio zločinac. To nam opet znači biti u getu poraženog naroda kao i proteklih 70 godina – a tome ćemo se oštro suprotstaviti!

Nisu nam dovoljne samo izjave pojedinih HDZ-ovih dužnosnika kako treba maknuti ime zločinca  Josipa Broza Tita sa trgova i ulica, nego nam trebaju konkretna djela. Vladajući trebaju donositi nove zakone, mijenjati postojeće zakone i spriječiti veličanje komunističke ideologije i totalitarizma u Hrvatskoj.

Ne smijemo dopustiti da o tome samo govore za potrebe izborne kampanje, a kada ona završi pokušavaju svim silama spriječiti svaki oblik kritike i razgovora!

 Anto Đapić

Predsjednik Demokratskog saveza nacionalne obnove (DESNO)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Reagiranja

Hrvatski generalski zbor čestitao pobjednicima izbora te se stavio na raspolaganje

Objavljeno

na

Objavio

Ilustracija

Na temelju odluke Upravnog odbora od 7. srpnja 2020. godine Hrvatski generalski zbor upućuje javno priopćenje o netom održanim izborima za Hrvatski sabor koje glasi:

„Hrvatski generalski zbor čestita svim koalicijama i strankama koje su ušle u Hrvatski sabor, a osobito Hrvatskoj demokratskoj zajednici na čelu s Andrejom Plenkovićem kao političkoj opciji s najuvjerljivijim rezultatom.

U još uvijek opasnoj situaciji pandemije koronavirusa te složenim postpotresnim vremenima Zagreba i okolice ovakav rezultat je vjerodostojna potvrda povjerenja birača u način kako se pristupilo rješavanju aktualnih problema, ali i uvažavanje ukupno uspješne politike zadnjih godina. Ta politika podrazumijeva uključivost svih političkih čimbenika koji zagovaraju kvalitetna rješenja za gospodarstvo, za javno-zdravstvene izazove, za borbu protiv depopulacije i iseljavanja, za traženje nestalih i promicanje istine o Domovinskom ratu, za sankcioniranje ratnih zločina, za jačanje demokracije, jačanje institucija, jačanje ljudskih prava, jačanje radničkih i jačanje manjinskih prava. Politika je to temeljem koje je, prihvaćajući ciljeve i zajedničke vrijednosti, ali i prava i obveze, Hrvatska postala ravnopravna članica Europske unije, ne odričući se pritom svoje samostalnosti i suvremenog suverenizma, a na tragu ideja i zamisli prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Hrvatski generalski zbor daje i davat će potporu takvoj politici te je za njeno ostvarenje u potpunosti na raspolaganju sa svim svojim iskustvom generala i admirala, ratnih zapovjednika i visokih dužnosnika i sa svim znanjima i stručnostima svojih članova.

Uvažavajući različitost mišljenja i ideja te volju i izbor hrvatskog naroda i svih građanki i građana Republike Hrvatske, Hrvatski generalski zbor se nada da su izjave o nekakvom “crnom mraku koji se nadvija nad Hrvatsku” te o ulasku “u teška vremena s opasnom, radikalnom i mračnom politikom na vlasti” ipak više rezultat postizborne euforije nego ozbiljnog pristupa političkoj sceni. Isto tako, Hrvatski generalski zbor se nada da su neka ponuđena rješenja u vidu povratka nekakvog kolektivnog naddruštvenog uma koji bi u ime općeg blagostanja sve određivao, ipak samo politički folklor, a ne ozbiljna politika 21. stoljeća !

Sve je jasnije da nam u kontekstu opće svjetske krize predstoje izazovna i teška vremena u kojima će od presudne važnosti biti stabilna i učinkovita vlast izabrana slobodnom voljom birača i Hrvatski generalski zbor smatra da će upravo ovakav rezultat izbora to omogućiti.

Čestitajući još jednom Hrvatskoj demokratskoj zajednici kao i svim drugim parlamentarnim strankama i koalicijama, Hrvatski generalski zbor svim izabranim zastupnicama i zastupnicima želi uspješan i plodonosan rad, a na korist i dobrobit hrvatskog naroda i svih hrvatskih građanki i građana.“

HRVATSKI GENERALSKI ZBOR

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Reagiranja

Apel premijeru Plenkoviću za ispravljanje nepravde prema Bosanskoj Posavini

Objavljeno

na

Objavio

Kako doznajemo, Društveno-kulturna platforma za Bosansku Posavinu uputit će ovih dana otvoreno pismo Vladi Republike Hrvatske sa zahtjevom da se hitno otvori jedan konzularni odjel Republike Hrvatske na prostoru Bosanske Posavine. U ovoj neformalnoj organizaciji ističu kako su i ovi izbori pokazali da su Hrvati Bosanske Posavine zapostavljeni u odnosu na one koji žive na drugim prostorima Bosne i Hercegovine.

Prema njihovim riječima, Hrvati iz Odžaka, Dervente, Modriče, Brčkog, Gradačca, Broda, Orašja, Šamca i manjih općina poput Usore i Srebrenika, koji im gravitiraju morali su prevaliti i po sto kilometara kako bi obavili svoju zakonsku obvezu glasovati na parlamentarnim izborima.

Ove godine na izbore ih je izašlo manje od  5 %, jer je dodatno unesena pometnja izjavama nekih zvaničnika koji su pozivali na glasovanje u Bosni i Hercegovini , a ne u Hrvatskoj, što je dodatno otežalo cijelu situaciju budući su  Županja i Sl. Brod   bila mjesta u kojem bi Hrvati iz Orašja, Šamca i Brčkog mogli obaviti svoju dužnost. No, ističu iz Platforme, brojni pozivi zvaničnika Hrvatskog narodnog sabora  da se glasuje u BIH unijeli su pometnju te su se mnogi odlučili ostati kući zbog nemogućnosti putovanja do biračkoga mjesta i nisu glasovali.

– Razumijemo i Hrvate diljem svijeta koji nisu mogli glasovati iz istih razloga, ali u Bosanskoj Posavini u rasponu od 50 kilometara kvadratnih živi preko 20. 000 građana s pravom glasa te je nemogućnost glasovanja uvjetovala i izborne rezultate prema kojima u Saboru RH neće biti ljudi s ovog područja Bosne i Hercegovine, kažu iz Platforme.

Apeliramo na premijera Andreja Plenkovića da još jedan puta pokaže senzibilnost prema ugroženima, napaćenima i zapostavljenima državljanima Republike Hrvatske iz Bosanske Posavine  te nađe rješenje za ispravljanje još jedne povijesne nepravde narodu Bosanske Posavine, koji živi na povijesnim ognjištima , unatoč činjenici što mnogima  to nije po volji i tu činjenicu  ne mogu prihvatiti.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari